Vreme
VREME 986, 26. novembar 2009. / VREME

Lečenje sportista:
Misteriozna isceliteljka

Da li je moguće da Marijana Kovačević leči čuvene sportiste sedam godina, a da njena praksa nigde nije registrovana niti je iko u Ministarstvu zdravlja čuo za nju? Da li je moguće da ni lekari ni fizioterapeuti domaćih klubova i reprezentacije nemaju predstavu čime se ona bavi? Po svemu sudeći, moguće je. Kao što je moguće i da je u poslednjih nedelju dana Srbiju posetilo šest fudbalera iz Premijer lige

Počelo je tako što su kod "doktorke" iz Beograda Marijane Kovačević, odavno poznate našim reprezentativcima, a nepoznate Lekarskoj komori Republike Srbije i ministru zdravlja, na tretman došli čuveni fudbaleri iz Premijer lige. I to je možda jedna od dve zaista sigurne stvari u ovoj priči – Robin van Persi iz Arsenala i četvorica fudbalera Liverpula, prvo Riera (Albert Riera) i Benajun (Yossi Benayoun), a potom Fabio Aurelio i Glen Džonson bili su u Beogradu i osećaju se bolje. Dokaz je tu, Benajun je na utakmici u subotu 21. novembra protiv Mančester Sitija dao gol, a predviđali su da neće izaći na teren još najmanje dve nedelje. Uskoro se na spisak pacijenata Marijane Kovačević upisao i prvotimac Čelzija Frenk Lampard (Frank Lampard). Ostao je u Beogradu jedan dan i vratio se u Englesku, kažu – preporođen.

Image
POZNATI PACIJENTI: Lampard,...

Druga činjenica je da Marijana Kovačević ne želi da razgovara sa inspekcijom Ministarstva zdravlja. Naime, prema pisanju pojedinih medija, MUP Srbije i Ministarstvo zdravlja neuspešno pokušavaju da pronađu misterioznu isceliteljku, kako su je nazvali britanski mediji. Za sada od nje ni traga ni glasa. Lokal u YU biznis centru je zatvoren, a oni koji imaju njen telefon ili znaju gde se nalazi očigledno neće da odaju te informacije.

Pitanje je zašto se Marijana Kovačević, ako joj je to uopšte pravo ime, krije od inspekcije Ministarstva zdravlja.

ŽENA S TRI DIPLOME: Kod Marijane Kovačević sve je obavijeno velom tajne. Neki tvrde da je domaćica, drugi da je doktorka farmakologije. Kažu da se oblači ekstravagantno, često u potpuno crno, da koristi jaku šminku i podseća na Mortišu Adams (glavni ženski lik iz serije o porodici Adams). Ova "atraktivna i prijazna crnka", kako je opisuje jedan ovdašnji dnevni list, udata je za vlasnika lanca kladionica i majka je troje dece. Živela je u Azerbejdžanu. Navodno je već odbila ponude velikih fudbalskih klubova da radi za njih. Po svemu sudeći u poslu je oko šest-sedam godina i za to vreme lečila je mnoge domaće i strane fudbalere.

Image
...Lazović...

Kada se njeno ime pojavilo na naslovnim stranama, fizioterapeuti i lekari srpskih klubova i reprezentacije su se setili da su za nju čuli dosta puta, ali jednostavno nisu obraćali pažnju. Mislili su, kako je za "Vreme" izjavio dr Slobodan Branković, fizioterapuet zadužen za zdravlje fudbalera Partizana i reprezentacije Srbije, da je u pitanju "neki normalan način lečenja".

Zanimljivo je dodati da fudbalerima Partizana nije dozvoljeno da posećuju doktore i da traže pomoć bez znanja kluba, što je regulisano internim pravilnikom i ugovorima. To je svakako pravilo ponašanja i u klubovima u Evropi. Dejan Stanković, fudbaler Intera, prošle godine je želeo da ode na tretman kod Marijane Kovačević, ali mu Žoze Murinjo to nije dozvolio.

Fudbaleri koji su išli kod nje pokazuju u izjavama neskrivene simpatije i zahvalnost.

Image
...i Pantelić

"Ja obožavam Vudu mamu", bio je jedan od prvih komentara Nikole Jolovića, štopera OFK Beograda o Marijani Kovačević. "Marijana je ozbiljna žena, diplomirani farmaceut i sam Bog ju je izgleda poslao da pomaže ljudima", mišljenje je Marka Pantelića, reprezentativca Srbije. Njegov saigrač iz reprezentacije Danko Lazović, koji je takođe bio jedan od njenih pacijenata, kazao je da kada bi znao šta i kako Marijana radi, prestao bi da igra fudbal i počeo bi time da se bavi.

Kada smo pitali Danka Lazovića zašto misli da se Marijana Kovačević krije od inspekcije Ministarstva zdravlja, objasnio je, ne preterano ljubazno, da stvari stoje drugačije. "Ona se uopšte ne krije, nego se povukla da ne bi pričali gluposti o njoj. Ja Marijanu poznajem, ona žena ima tri diplome i nije zaslužila da joj svi radite ovo što joj radite", kazao je on.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je o slučaju Marijane Kovačević izjavio da u bazi podataka ne postoji lekar s tim imenom niti praksom, dodavši da on smatra da je u pitanju nadrilekarstvo.

Ako je Marijana Kovačević zaista farmaceut, ona ima pravo da kao zdravstveni radnik traži radnu dozvolu. Svakako je potrebno da njen metod može da se uklopi u oblasti tradicionalne medicine (komplementarna i alternativna) koje su već priznate od strane Ministarstva zdravlja. Kako stoji na sajtu ovog ministarstva, do sada ima 25 legalizovanih metoda tradicionalne medicine, s tim što postojeća sistematizacija ne isključuje druge vrste podela i grupisanja.

"Ne poznajem koleginicu, ali je vrlo moguće da to što ona radi može da se uklopi u našu klasifikaciju. Voleo bih da razgovaram sa njom i da vidimo da li i kako može da se legalizuje to što ona radi", kazao je za "Vreme" dr Vuk Stambolović, član stručne Komisije za tradicionalnu medicinu i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

TAJNA DR MARIJANE: Po svedočenju ovdašnjih fudbalera, oporavak posle povrede ili pucanja mišića lista, lože, buta, ligamenata, Marijana Kovačević skraćuje najmanje za trećinu vremena. Ako je suditi po pacijentima od prethodnih dana, taj period je još kraći. Što se tiče trajanja tretmana, Danko Lazović i Lampard su imali samo jedan susret s Marijanom Kovačević i došlo je do naglog poboljšanja.

Recept o kome se priča glasi: tečnost iz konjske placente, električni talasi, masaža i "malo psihologije". Po rečima Rafe Beniteza, menadžera Liverpula, radi se o masiranju povređenog mesta kremom, a masaža se obavlja posebnom mašinom.

Bivši reprezentativac Dušan Petković kazao je da Marijana "koristi kombinaciju struje i čudesnog gela koji je isključivo njen proizvod. Struja prolazi kroz taj stik sa gelom i utrljava se na povređeno mesto, a ispod tela je valjda indukciona ploča. Doktorka Marijana jednostavno čuva svoju tajnu."

Veliko je pitanje da li je i koliko ovo precizno i tačno, s obzirom na to da je sve što je javnost saznala o tretmanu došlo od pacijenata.

Image
BIZNIS: Ordinacija,...

Konjska placenta se ne razlikuje mnogo od ljudske, a placente svih sisara su dosta slične. Kako objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog i predstavnik najveće evropske banke matičnih ćelija "Krio sejv", placenta ima dosta proteina i korisnih materija. Njena upotreba nije nikakva novost i već se godinama koristi za zarastanje, epitelizaciju, kao sastojak krema protiv bora. Ona sumnja u čudotvornost metoda Marijane Kovačević. "Nemoguće je danas da se pojavi pojedinac koji ima čudotvorni lek, poslednji takav slučaj je bio sa otkrićem penicilina. Jednostavno, sve mnogo zavisi od tehnologije, velike farmaceutske kuće daju milijarde za istraživanje velikih zdravstvenih problema", ističe naša sagovornica. Mišljenja je da ono što Marijana Kovačević radi ne može da škodi, i da je moć autosugestije beskrajna.

Slično nepoverenje izražava i dr Sead Malićević, lekar Fudbalskog kluba Partizan: "Nisu baš uverljivi podaci o tome u stručnoj literaturi. Najblaže rečeno, vrlo sam sumnjičav prema tim čudotvornim metodama."

Image
...za sada pod katancem

Slobodan Branković smatra da "pošto niko ne zna šta Marijana radi i čime se bavi, greh je bilo šta pričati". Takođe naglašava da, ako se pokaže da taj metod zaista daje rezultate, treba ga prihvatiti. On tvrdi da nema nikakve istine u glasinama da je bilo ko iz Fudbalskog saveza Srbije kontaktirao s Marijanom Kovačević u vezi s tim da eventualno ide sa njima u Južnu Afriku.

Britanski list "Independent" objavio je na svojoj veb-strani 19. novembra članak u kome dolazak igrača Premijer lige u Srbiju naziva hodočašćem koje predstavlja "trijumf vere nad razumom". Tekst je objavljen pre dolaska Lamparda u srpsku prestonicu.

NIŠTA ČUDNO: I dok je očigledno veliki deo javnosti, ne samo u Srbiji, zbunjen veoma brzim oporavcima pojedinih fudbalera, dotle dr Vuk Stambolović ne vidi u tome ništa previše zbunjujuće. Po njemu, samo je u pitanju "poštovanje mudrosti organizma". Njegov stav je da se u okviru zvanične medicine čovek tretira kao zatvoreni sistem čiji su procesi predvidljivi i mogu se kontrolisati. "Ali on to nije, nije predvidljiv. Alternativna medicina podržava mudrost organizma. Nema tu nikakvih čuda, to je druga orijentacija", objašnjava Stambolović.

Cena tretmana je 3000 evra, dok je početna informacija bila da se radi prvo o 25, a zatim 50, odnosno 500 evra (navodno 50 evra po tretmanu, a obavezno je deset dolazaka). No, sada je jasno da deset dolazaka nije neophodna mera.

Za vreme tretmana, Marijana pušta orijentalnu muziku, prostorija je zamračena, a okolo su specijalne sveće.

Zanimljivo je da se za sada još nisu javili fudbaleri kojima Marijanin tretman nije pomogao. Prema pisanju britanskih medija, agencija "Star Management Signings Ltd", čiji je jedan od direktora Zoran Krneta, bivši košarkaš Radničkog, "pruža Marijani Kovačević pomoć u vođenju posla". Kako je Krneta objasnio, "ona pregleda pacijenta pre nego što odluči da li će ga lečiti. Ako primeti da ne može da pomogne, neće pristati samo zbog novca."

No, nekoliko stvari svakako upada u oči: mnogi naši fudbaleri su išli kod nje, a zvanični terapeuti su tek načuli čime se ona bavi. Marijana Kovačević, ako je u pitanju pravo ime, radi već sedam godina, a ne postoji nikakav podatak o njenoj privatnoj praksi u Lekarskoj komori. Placenta se već dugo koristi za zaceljivanje, ali da li je moguće da je svim laboratorijama koje ulažu milijarde u svoja istraživanja izmaklo čudesno isceljujuće dejstvo konjske placente? I konačno, na skoro svim forumima ljudi se pitaju – ako je zaista toliko dobra, zar nema načina da se dođe do "Vudu mame", da joj se ponude uslovi rada kakve želi, a ne da još jedno značajno ime pobegne iz Srbije.

Prema poslednjim najavama, u Beograd dolazi i Fernando Tores. Kao i njegove kolege iz sveta fudbala, verovatno ni on neće imati problema da nađe Marijanu Kovačević.

Jelena Jorgačević


Image
Enzimi fetusa teladi i ekstrakt pileće kreste

Kada je reč o neobičnim metodama u lečenju sportista, najpoznatije ime je Hans Vilhelm Miler Volfart (Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt). Naime, dr Miler Volfart je lekar Bajerna iz Minhena i nemačke reprezentacije već više od trideset godina. Na spisku njegovih pacijenata našli su se, između ostalih, i Majkl Džordan, Ronaldo, Pola Redklif i Boris Beker. Za njega se pisalo da povređene sportiste leči injekcijom enzima i aminokiselina izvučenih iz fetusa teladi, kao i da koristi ekstrakt dobijen od ćuba petlića i krvi teladi.

Doktor Miler Volfart retko razgovara sa novinarima jer smatra da nema potrebe za tim. Neke njegove kolege su bile skeptične i upozoravale da injekcije koje daje mogu veoma loše uticati na imuni sistem pacijenta. No, lekar Bajerna iz Minhena kaže da iza njega stoji trideset godina rada i dovoljno rezultata da bi iko mogao da mu kaže da to što radi ne valja.

Po mišljenju dr Seada Malićevića, Miler je ozbiljan lekar sa impresivnom karijerom. "On je razvio alat sa više igala i u jednom trenutku ubrizgava prvenstveno biljne preparate, multivitamine i određene enzime, i tačno se zna koje." Na pitanje mogu li se po nekonvencionalnosti metoda uporediti Marijana Kovačević i Miler Volfart, dr Sead Malićević je izričit da je to nemoguće. "Njeni tretmani mogu više da se vode kao kozmetički. A i nepošteno je porediti bilo koga od nas s njom i njega s bilo kim od nas."