Vreme
VREME 988, 10. decembar 2009. / MERIDIJANI

Vašington:
Gde li je taj Bin Laden

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džouns izjavio je juče na televiziji CNN u emisiji "Stanje nacije" kako veruje da se najtraženiji terorista Osama bin Laden krije "negde u Severnom Vaziristanu", provinciji u Avganistanu, i da se polako povlači prema granici ka severnom delu Pakistana. Pomenuti zvaničnik je tom prilikom podvukao važnost hvatanja Bin Ladena, rekavši da je krajnje vreme da se sazna da li je "ovaj čovek koji predstavlja ono što Al kaida jeste opet u bekstvu, ili je zarobljen ili ubijen".

Za sve ove godine Bin Laden nije mnogo morao da koristi svoju pamet dok se krio, budući da su ga uvek kritični Dik Čejni i ostatak Bušove administracije zapravo puštali da beži u zamenu za mnogo lukrativniji borbeni front u Iraku. Robert Gejts, sekretar za bezbednost u Bušovoj administraciji, rekao je juče da misli da je "prošlo mnogo godina".

I dobro, gde je Osama bin Laden? Da li je zaista toliko teško pronaći čoveka koji rukovodi međunarodnom terorističkom organizacijom? Gde se skrivao?

U decembru 2001. godine Bin Laden je nesumnjivo bio van domašaja američkih snaga u planinama Tora Bora u istočnom Avganistanu; vojska je donela ključnu odluku da ne ide u potragu za njim sa velikom silom. Tri godine kasnije, pakistanska vojska je započela tromesečnu ofanzivu duž granice sa Avganistanom što je, prema rečima predsednika Pakistana Perveza Mušarafa, bila izuzetna prilika za hvatanje teroriste; trag se ohladio, ništa se nije desilo. U julu 2005. godine šef CIA Porter Gos izjavio je da ima "sjajnu ideju" o tome gde obitava Bin Laden, ali je nije elaborirao; sve je ostalo samo na priči. Devetog januara 2006. Majkl Leden, neokonzervativac blizak Bušovoj administraciji, piše da je "prema poverljivim izvorima iz Irana Osama bin Laden najzad napustio ovaj svet sredinom decembra"; koliko znamo, nije. Početkom septembra sledeće godine, stručnjak za borbu protiv terorizma Ričard A. Klajk spekuliše na osnovu nedavnog video-snimka i zaključuje da izgled brade na snimku ukazuje na to da se Bin Laden ranije obrijao kako bi se umešao u neku drugu muslimansku zajednicu!

Tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje kandidat za predsednika senator Džon Mekejn izjavio je da mu je poznato gde se nalazi Bin Laden i da zna kako da ga uhvati. Istina je da je Bušova administracija puštala Bin Ladena da ide gde hoće, a sada ljudi poput Čejnija kritikuju Obaminu administraciju što ne uspeva da mu uđe u trag. Možda će sada Obami poći za rukom da najzad ostvari ono što Čejniju nije uspelo, da uhvati Osamu bin Ladena.

Međutim, republikanci žele da on u tom svom naumu propadne.

Vilijem Skorsdejl

Examiner