Vreme
VREME 989, 17. decembar 2009. / POŠTA

Bolonja guši kreativno mišljenje

"Glas naroda"; VREME 988

Na pitanje redakcije o rezultatima Bolonjskog procesa u visokom školstvu izvan domaće scene, evo jednog (sve glasnijeg) mišljenja iz Evrope.

EU je ovu godinu proglasila za Godinu kreativnosti i inovacija: očigledno da će stvaranje "zelene" ekonomije – pod pritiskom nastupajuće krize energije i klimatskih promena – tražiti nova znanja i kreativna rešenja, što će zahtevati i promene u obrazovanju stručnjaka.

U razgovoru na ovu temu, Erik Spiekerman, jedan od 27 ambasadora kreativnosti EU, kaže za zvanični bilten Unije:

"Da li je način kako učimo u Evropi ovih dana u suprotnosti sa ovim što ste opisali?

Da, u potpunosti. To je delom vezano za Bolonjski proces koji se dešava na evropskim univerzitetima gde je sve bazirano na rezultatima (testova – prim.). Treba da prođete kroz bačelor kurs za tri godine i da imate određen broj poena za svaki semestar. Tu se ne radi o učenju, već o dostizanju potrebnog broja poena.

To je strašno: ja predajem na dva univerziteta i mogu to već sada da vidim. Ljudi neće imati vremena da studiraju zato što imaju previše ispita. Stvari (nastavna materija) se ne apsorbuju: studenti nemaju vremena da istražuju nešto što ih interesuje. To je potpuno nekreativno. Kreativnost nije zasnovana na rezultatima (testova)."

Više na:

Creativity ambassador: Bologna Process ‘stifling creative thinking’

www.euractiv.com/en/innovation/creativity-ambassador-bologna-process-stifling-creative-thinking/article-183387

Ratko Karolić, elektronskom poštom