foto: a. anđić

Turizam >

Vikend iz košmara

Nakon veštica, u Velikom Gradištu su se okrenuli i ka vampirima. Naime, u septembru prošle godine, u organizaciji predsednika ove opštine Živoslava Lazića održan je "Prvi svetski kongres veštica". Tom prilikom je birana "mis veštica koju su anđeli pakla odvezli do lomače", a pre toga su se prisutni takmičili metlom na sto metara. No, turističkim atrakcijama nikad kraja.

Sada je Veliko Gradište proglašeno "prvom slobodnom teritorijom za sva bića koja poseduju sertifikat da žive i posle života". Za predsednika je "postavljen" Petar Blagojević, prvi srpski vampir koji se pominje još u XVIII veku u izveštaju austrijskog službenika što je jedno od prvih pominjanja vampirizma u Evropi. U turističkoj ponudi Velikog Gradišta naći će se, kažu, i vikend sa vampirom.

Ako je neko pomislio da je ovaj marketinški potez deo dugo smišljenog plana, prevario se.

"Nisam se konsultovao s marketinškom agencijom. To je bio čist instinkt", izjavio je za "Politiku" prvi čovek Velikog Gradišta Živoslav Lazić.

"Imamo pravog vampira, a stidimo se!", dodao je pritom.

Novinar beogradskog dnevnog lista je okarakterisao postavljanje vampira Blagojevića za maskotu opštine kao "deo napora lokalnih zajednica koje se nadaju da će mistične legende iz narodnih predanja privući znatiželjnike i povećati zarade od seoskog turizma". Onako kao što to već dugo rade u susednoj Rumuniji.

U februaru ove godine, jedan od glavnih "promotera" valjevskog kraja na Sajmu turizma u Beogradu bio je čuveni srpski vampir Sava Savanović, lik iz pripovetke Milovana Glišića. Prisutni na sajmu su koristili priliku da se fotografišu sa Savanovićevom maketom u prirodnoj veličini.

Deo javnosti je, nakon ponovnog oživljavanja još jednog vampira, primetio da opština Veliko Gradište u čijoj su blizini Srebrno jezero, Golubačka tvrđava, manastir Nimnik i Viminacijum ne mora da se poziva na vampire i veštice da bi privukla turiste. No, nažalost, činjenica jeste da Veliko Gradište dobije najviše medijske pažnje kada predsednik opštine pleše na trgu ogrnut Drakulinim crnim plaštom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST