Vreme
VREME 1002, 18. mart 2010. / NEDELJA

Alternativna medicina:
Svi pacijenti Marijane Kovačević

Marijana Kovačević, farmaceut iz Beograda, koja je doskora nepoznatom metodom (iz)lečila veliki broj sportista, otvorila je svoj sajt, što predstavlja njeno prvo "zvanično" pojavljivanje od kada je javnost saznala za nju.

Naime, "Vudu Mama", kako ju je iz milošte nazvao jedan ovdašnji fudbaler, već osam godina bavi se lečenjem sportskih povreda, ali njena praksa nigde nije registrovana. Lekari domaćih klubova su čuli za nju tek kada je prošle godine priča dospela u medije (o čemu je "Vreme" već pisalo).

Inspekcija Ministarstva zdravlja je pokušala da je nađe, ali bezuspešno. U međuvremenu, sportisti su i dalje odlazili kod "doktorke Marijane" da ih leči, ali na lokacijama koje su inspekciji ostale nepoznate.

Zanimljivo je da je nemoguće pronaći nekog ko je upravo podigao svoj sajt i na njemu ostavio e-mail adresu, a još je zanimljivije pitanje zašto je neko ko se navodno krije od inspekcije i javnosti odlučio da napravi sajt.

Tretmani koji znatno skraćuju period oporavka posle povrede ili pucanja mišića lista, lože, buta, ligamenata, postali su nadaleko poznati, a na sajtu Marijane Kovačević objavljen je i "spisak pacijenata" koji broji 114 sportista. Među njima je više od trideset bivših i sadašnjih fudbalskih reprezentativaca Srbije, košarkaši i rukometaši, kao i stranci Glen Džonson, Albert Rijera, Robin van Persi, Almami Moreira i mnogi drugi. Koji god da je sportista pričao o njoj u javnosti, imao je samo reči hvale.

Ovdašnji dnevni listovi bave se njenom zaradom, s obzirom na to da jedan tretman, koji uključuje između tri i deset seansi, košta 3000 evra. Najjednostavnija računica glasi da je samo od onih sa kojima se pohvalila na sajtu, pod uslovom da su došli jedanput, Marijana zaradila blizu 350.000 evra. Mediji su dosta pisali i o njenom "misterioznom izgledu", a onda je "Kurir" objavio dugo očekivanu fotografiju. Magistar farmacije je atraktivna crnka, a Sportski portal ju je nazvao "najpoželjnijom doktorkom u poslednje vreme".

Na sajtu Marijane Kovačević stoji da su njene terapije primenjivane u fudbalskim klubovima u Rusiji, Španiji, Nemačkoj, Azerbejdžanu, Turskoj. Tretman se izvodi ručnom masažom rolerom uz gelove spravljene od različitih supstanci, u "polju koje se stvara prolaskom visokofrekventnih struja kroz oštećeno tkivo".

Tretman traje od jednog do sedam dana i nakon toga "mišićno tkivo pacijenata je u potpunosti regenerisano".

Prema pisanju "Politike", Marijana Kovačević planira da uskoro zvanično registruje ordinaciju.

Na forumima, ona se naziva najboljim ambasadorom kog Srbija ima. S druge strane, poneki postavljaju pitanje šta će biti sa porezom koji nije plaćala ovih osam godina. I zašto je toliko čekala da bi se registrovala? Ako se odgovor već ne krije u prethodnom pitanju.

Jelena Jorgačević