Vreme
VREME 1003, 25. mart 2010 / LIčNOSTI

lik i delo:
Radovan Jelašić

guverner Narodne banke Srbije u ostavci

OSNOVNI PODACI: Radovan Jelašić rođen je 19. februara 1968. godine u Baji na jugu Mađarske. Majka Smiljka radila je u seoskoj zadruzi, a otac Marko je bio kondukter. Osnovnu i srednju školu završio je u Mađarskoj, a Ekonomski fakultet u Beogradu upisuje 1987. a završava ga 1992. godine. Nakon toga jednu godinu proveo je radeći u SAD, prema sopstvenim rečima, u nekoj prodavnici voća i upisuje postdiplomske studije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. Magistrirao je 1995.

Pored srpskog i mađarskog govori engleski, nemački i ruski.

Oženjen je Anastasijom, profesorkom engleskog jezika, Grkinjom rođenom u SAD, i imaju tri sina. "Mi kod kuće pričamo na engleskom jeziku, a ja sa klincima pričam na srpskom."

KARIJERA: Bankarsku karijeru otpočeo je u Dojče banci u Frankfurtu, gde je četiri godine radio kao menadžer u Odeljenju za centralnu i istočnu Evropu. Od 1999. godine, kada prelazi u konsultantsku firmu Mekenzi u Frankfurtu, radi na projektima u bankarskom sektoru u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj vezanim za kreditno finansiranje, privatizaciju, preuzimanje kompanija, organizaciono restrukturiranje...

VICEGUVERNER: U politički život Srbije ulazi 1997. godine, kada je upoznao Mlađana Dinkića. Od tada počinje da sarađuje u letnjoj školi G17 plus. Politički slom Miloševićevog režima 5. oktobra 2000. godine doveo ga je u Beograd, 16. oktobra 2000. Uzeo je neplaćeno odsustvo, "bez znanja moje supruge, kojoj se nisam usudio da priznam šta smeram". Nakon dolaska u Srbiju, Zoran Živković, ondašnji ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije, po hitnom postupku Jelašiću je dao naše državljanstvo koje do tada nije imao, kako bi mogao da obavlja funkciju viceguvernera Narodne banke Jugoslavije. (Mlađan Dinkić je tada bio guverner Narodne banke Jugoslavije.)

Na funkciji viceguvernera Narodne banke Jugoslavije/Srbije radi od decembra 2000. do jula 2003. godine. Bio je najmlađi viceguverner u istoriji Narodne banke. U februaru 2004. prihvatio je mesto direktora HVB banke za Srbiju i Crnu Goru. Ipak, odlučio je da dobro plaćenu poziciju u stranoj banci zameni državnom funkcijom. "Prelomila me je činjenica da guvernerska funkcija predstavlja izazov da se u ovom presudnom trenutku nastavi sa reformama."

DVE ŽENIDBE: "Oženio sam se 1996. Jednom u Čikagu, drugi put u Santovu, jer niste ništa uradili ako se u rodnom mestu ne prošetate glavnom ulicom sa 400 svatova."

TRI PREZIMENA: U krštenici Radovana Jelašića kao prezime njegovog oca Marka piše Jelačić, a Radovanu Jelašić. O tome njegov otac kaže: "Mi smo zapravo Jelčići, ali moj otac kad je došao nije znao mađarski, pa smo prilikom upisa postali Jelašići." Dok je radio u Nemačkoj, Radovan se potpisivao kao Jelacity, što objašnjava time da se kao službenik u Dojče banci potpisivao u skladu sa mađarskim pravopisom.

ČETRI PASOŠA: Na optužbe da poseduje četiri pasoša, odgovorio je da u njegovoj porodici zaista postoje četiri pasoša, ali da jugoslovenski i mađarski pripadaju njemu, a britanski i grčki njegovoj supruzi.

PRVA OSTAVKA: Jelašić je ostavku podneo 2003, na funkciju viceguvernera NBS-a. Tada je rekao da je jedan od razloga odlaska iz centralne banke novi Zakon o NBS-u kojim je predviđeno da ukoliko guverner i viceguverneri budu smenjeni, narednih godinu dana ne mogu da se zaposle ni u jednoj finansijskoj instituciji. "To je sigurno jedan od razloga jer bi to značilo da godinu dana ostajemo bez posla. Međutim, suština je da nema smisla ostati u NBS-u nakon donošenja zakona kojim se ograničava nezavisnost centralne banke i gde se guverneri smenjuju preko noći kao žrtve političke priče."

GUVERNER: Skupština ga imenuje za guvernera NBS-a 25. februara 2004. Posle donošenja novog Ustava 26. septembra 2007. izabran je za guvernera NBS-a sa novim mandatom od pet godina. Na mesto guvernera došao je kao kandidat stranke G17 plus, a kako prema zakonu guverner treba da bude vanstranačka ličnost, objašnjeno je da Jelašić nije član G17 plus, već predsednik Ekonomskog saveta te stranke.

STRUKA I POLITIKA: "Ja sam član G17 plus i to još od prvog dana. Budimo realni: guvernera ne postavljaju marsovci, nego određene koalicije i stranke, pa ne vidim nikakav problem u tome što je neko pre toga bio član jedne stranke i na osnovu toga postao guverner."

RADO OBAVLJA DOMAĆINSKE POSLOVE: "To je jedan od poslova koji mi daje satisfakciju jer se vide konkretni rezultati. Gajim i krompir, paradajz, grašak i maline i jagode. Okopavam baštu svaki dan."

AFERE: Bio je na udaru nekoliko afera. Do detalja je javno pretresan kredit koji je dobio za kupovinu vile na Dedinju od 180 m² i 15 ari placa. Spekulisalo se mnogo i o njegovoj eventualnoj glavnoj ulozi u "aferi Kofer", kada su u stanu njegovog viceguvernera zatečeni vodeći srpski socijalisti sa koferom u kome je bilo 100.000 evra u kešu. Nazivan je lopovom za govornicom Skupštine Srbije, jer je bio "težak" na dozvolama za nove banke ili za kupovinu nekih od opskurnih banaka u stečaju, itd.

Dragoslav Grujić