Vreme
VREME 1004, 1. april 2010. / NEDELJA

Zahvalnica direktorki RZZO-a:
Trud nije bio zaludan

Članovi Međunarodnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koji su prošlog vikenda boravili u srpskoj nacionalnoj asocijaciji NURDOR, uručili su specijalno priznanje Svetlani Vukajlović, direktorki Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za izgradnju roditeljske kuće i unapređenje lečenja dece obolele od raka u Srbiji.

Članovi domaćeg (NURDOR) i međunarodnog udruženja zahvalili su se Svetlani Vukajlović koja je pokrenula izgradnju prve roditeljske kuće u Srbiji i rešila problem boravka očeva i majki iz unutrašnjosti pored obolelih mališana.

Predsednica NURDOR-a Novka Tomić rekla je tom prilikom da je direktorka Fonda na najbolji način obavila svoj posao.

"Ja to znam jer sam svoje dete lečila od leukemije devedesetih godina, kada su klinike bile u jako lošem stanju, kada su roditelji sami kupovali lekove i ostali medicinski materijal. Sada je situacija znatno drugačija i ja vam od srca čestitam jer je to i vaš uspeh", rekla je Novka Tomić.

Primajući zahvalnicu, direktorka RZZO-a je rekla da joj takva priznanja najviše znače. "To znači da vaš trud nije bio uzaludan i da ste svojim radom drugima dali nadu u izlečenje", kazala je Vukajlovićeva i dodala da se svojski trudila da unapredi tretman dece obolele od maligniteta, da im učini dostupnim savremene terapije, vrhunske stručnjake i lečenje u inostranstvu.

Predsednik svetske asocijacije roditelja Benson Pau iz Hongkonga, koji je osnovao udruženje kada je sam bio suočen sa gubitkom deteta u borbi protiv leukemije, kaže da Srbija ide u dobrom smeru kada je reč o lečenju raka kod dece i daje dobar primer institucionalne saradnje sa roditeljima.

"Roditeljska kuća je od izuzetne važnosti, a posebno u velikim zemljama. U Hongkongu postoji jedna i mi smo prilično napredovali na planu lečenja i osiguranja obolelih, ali pred Kinom je dug put jer tamo osiguranje ne pokriva sve što je neophodno", naveo je Pau.

U Zavodu je najavljeno da će uskoro biti organizovana akcija prikupljanja sredstava za adaptaciju druge roditeljske kuće na Savskom vencu, nakon što budu pribavljene neophodne dozvole.

R. V.