Vreme
VREME 1013, 3. jun 2010. / MOZAIK

Formula 1:
Od gotovog veresija

Količina gluposti koju je u samo nekoliko sekundi pokazao vodeći u generalnom plasmanu je nemerljiva baš kao i glupost i sujeta

Ubrajam sebe u onaj deo F1 populacije koji smatra da je australijskog glupsona posle trke za Veliku nagradu Turske trebalo uhvatiti za noge i tresti sve dok mu voda ne iscuri iz ušiju, a onda ga posaditi ispred ekrana i puštati mu snimak incidenta u četrdeset prvom krugu sve dok mu kroz koru velikog mozga prizor ne stigne do malog, malog, malog... mozga.

Dakle, šta se desilo? Pa to da je Veber vodio dobar deo samo naizgled dosadne trke u kojoj se poredak posle starta nije mnogo menjao, ali je, u međuvremenu, bilo dosta preticanja, oduzimanja i vraćanja pozicija, sve u svemu – dinamično. E onda je posle poslednjeg svraćanja u boks Luis Hamilton (Meklaren) imao problema sa šrafom na zadnjem točku pa su mu gumu malo sporije zamenili, taman toliko da ga pretekne Fetel, ali je Karibijac kao treći ipak držao dobar ritam i bio Nemcu u repu. To trkanje je učinilo da se njih dvojica približe Veberu, a dvadesetak krugova pre cilja usledilo je naređenje iz boksa Red Bula da "štede gorivo" za šta je Sebastijana onoliko bolelo uvo jer je većinu trke vozio u "slipstrimu" (zavetrini) iza Marka ili Luisa i već je bio uštedeo dovoljno da može slobodno da radi ono što najviše voli – da se trka.

"Obojica imaju istu opremu i iste šanse, tako naša ekipa funkcioniše", rekao je vidno razočaran šef tima Kristijan Horner. "Mark je vozio u režimu štednje goriva i to ga je koštalo brzine na pravcu pa je Sebastijan dobio čistu šansu da ga napadne. Ogromna greška je što mu nije dato dovoljno prostora za to."

Kraj, tačka! E, pa, nije. Veber i dalje misli da nije učinio ništa loše, kaže "držao je svoju liniju". Pa zato si klipeta Marče! Ubeđen sam da je u trku na stazi Istambul park Veber ušao sa teeeeškim "sindromom šampiona", kao da je sezona pri kraju i sebe već vidi u Holu slavnih, kao da mu voda u ušima bućka zanosnu melodiju "ko mi šta može". Ne samo da može, već ga je Sebastijan ‘ladio kao malu macu već na početku famozne "krivine osam", koja se vozi punim gasom, gde ga je Mark odgurao na prljavi deo staze, ali sam ubeđen da je potom zinuo od čuda kad je shvatio da je Fetel pred samom sledećom krivinom poravnat sa njim – i brži! I to je argument zbog koga sam na strani Seba jer je jedno od nepisanih, ali zato najjačih vozačkih pravila u ovom sportu ono da čim ti je rival "ušao u putanju" sa više od polovine bolida imaš se ili (fer) trkati ili ga propustiti pa čekati priliku da uzvratiš, ako možeš. E, da, mislim da bi komentari i iz tima bili daleko oštriji prema Veberu da na kraju ipak nije osvojio treće mesto i spasao bar nešto bodića u generalnom plasmanu vozača i konstruktora.

"Videli ste da sam bio sa unutrašnje strane, da sam bio ispred i fokusirao se na tačku kočenja i da je on dotakao moj desni zadnji točak pa sam izleteo sa staze", rekao je Fetel posle trke i dodao da "nema svađe (među njima dvojicom, prim. autora), ali očigledno nisam srećan zbog onoga što se desilo".

"To je bilo sjajno za gledanje... kao film na HD ili 3D. Bilo je fantastično, a ja sam imao najbolji pogled", cvrkutao je pobednik trke Hamilton pošto su komšije same ubile svoju kravu i na tacni poklonile dvostruku pobedu njemu i Batonu i gomilu bodova za Meklaren. Ako, nek seire, može im se, jer rekoh – glupost (i sujeta) su nemerljive!

Kako su prošli ostali? Pa, malo bolje nego što su startovali. Mercedesovi Šumaher i Rozberg bili su četvrti i peti, Kubica (Reno) vrlo dobro šesto mesto, depresivni Felipe Masa i Fernando Alonso (Ferari) bili su sedmi i osmi, Adrijan Zutil (Fors Indija) razgalio je gazdu devetim mestom, a prvi poen u karijeri u F1 desetim mestom osvojio je Kamui Kobajaši (Zauber). Naredna trka je 13. juna za Veliku nagradu Kanade.

Dušan Radulović, Radio Beograd 1


Image