Vreme
VREME 1023, 12. avgust 2010. / LIčNOSTI

Lik i delo:
Miodrag Babić

Inženjer tehnologije, predsednik Hemofarma i potpredsednik Grupe Štad u ostavci

Osnovni podaci: Babić je rođen 1951. u Zrenjaninu. Koreni porodice Miodraga Babića vuku poreklo iz sela Dobrun, kod Višegrada. Rano detinjstvo je proveo u selu Laudanovac, kod Vršca, gde je završio prve razrede osnovne škole. Školovanje je nastavio u Vršcu, a potom u Pančevu, gde je završio srednju hemijsku školu. Sa samo 23 godine prvi je u svojoj generaciji (1974. godine) diplomirao organsku hemiju, smer Tehnologija petrohemijskih proizvoda na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Oženjen je Jelenom sa kojom ima dva sina, Vladimira i Aleksandra. Tridesetčetvorogodišnji Vladimir je izvršni potpredsednik Hemofarma.

Karijera: Počinje u vršačkom Briksolu 1974. kao tehnolog u proizvodnji. U trideset prvoj godini, 1982, dolazi na čelo Hemofarma. "Pre dve decenije godišnja proizvodnja je bila osam miliona pakovanja, a to danas proizvedemo za 15 dana. Hemofarm je počeo sa 30 zaposlenih, kada sam došao 1982. bilo nas je 300, a sada deset puta više."

Od 1993. godine je predsednik Upravnog odbora Hemofarma A.D., a od juna 1996. godine je i predsednik Hemofarm koncerna. Bio je i potpredsednik Grupe Štad. Za svoj najveći uspeh Babić smatra preuzimanje Hemofarma od strane Grupe Štad.

Tokom karijere bio je i: predsednik grupacije proizvođača lekova Jugoslavije i osnivač i prvi predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik.

Politika: Tvrdnje da je bio član JUL-a Babić je demantovao, ali je zato u nekoliko intervjua priznao da je bio član SPS-a, i to u vreme "kad Vojvodini nije bilo lako". Protivnici mu prebacuju da je blizak sa svakim režimom, i da uvek podržava vlast.

Zašto se povlači: Odluka da se povuče 31. avgusta je doneta "nakon odgovornog razmišljanja, a iz principijelnih, poslovnih i ličnih razloga i neopoziva je", navedeno je u saopštenju. U javnosti se Babićeva demisija tumači namerom da se oproba u politici, ali i nesporazumima sa nemačkim partnerima. Odlučio da se posveti radu u Fondaciji Hemofarm, kao i političkom pokretu Vršačka regija.

Vršačka regija: Na njegovu inicijativu, pred izbore 2004, grupa privrednika i uglednih ličnosti osnovala je pokret "Vršačka regija – evropska regija". Danas je Babić njegova siva eminencija iako ga nema u rukovodećoj strukturi. Pokret je do 2008. bio na vlasti u koaliciji sa DSS-om, SRS-om i SPS-om. Od juna 2008. u koaliciji sa demokratama vode Vršac. Pokret ima koalicioni sporazum i sa SPS-om u Skupštini Vojvodine, gde imaju zajedničku poslaničku grupu.

Graditelj: Babić je postao simbol ovog grada. Za zaposlene je izgradio naselje u kome živi 150 vršačkih porodica. Osnovao je Fondaciju Hemofarm, 1993. godine. Na Babićevu inicijativu okupile su se uspešne vršačke firme oko izgradnje Centra Milenijum, jedne od najbolje opremljenih sportskih, ali odnedavno i koncertnih dvorana u Srbiji, koja može da primi 5000 gledalaca.

Košarka: "Preko sporta sam stekao nova iskustva, upoznao mnoge zanimljive ljude, sa nekima od njih postigao trajno prijateljstvo. Košarka mi je otvorila novu dimenziju u životu". Bio je predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije i SCG u tri mandata. Iz velike strasti prema košarci preuzeo je 1992. godine lokalni klub i doprineo da postane prvoligaš – KK Hemofarm.

Priznanja: Više puta je biran za poslovnog čoveka godine, najboljeg menadžera, dobio je Vukovu nagradu, orden Svetog Save, internacionalnu nagradu "Linus Paulin", a prošle godine je dobio i nagradu VIRTUS za korporativnu društvenu odgovornost.

Moto: "Uvek može bolje."

Dragoslav Grujić