Vreme
VREME 1036, 11. novembar 2010. / MERIDIJANI

Mjanmar, Rangun:
Lažni izbori, regionalna sramota

Rezultati izbora u Mjanmaru (Burma) još nisu poznati, ali se zna ko su pobednici izbora održanih 7. novembra. Vojna hunta i njihovi prijatelji izabrani su za pobednike mesecima, čak godinama ranije. Građani Burme instruirani su da glasaju za ustav koji ne daje garancije za slobodu građana, ali garantuje kontinuitet vojne vladavine. Prvi izveštaji iz Rangura govore da je gore nego što se očekivalo. Zvaničnici su otvoreno zastrašivali glasače, i to je dovelo do toga da se oni plaše reperkusija ukoliko glasaju po svojoj savesti. Međutim, očigledno je da su mnogi stanovnici gradskih područja ostali kod kuće za razliku od izbora 1990. godine kada su čekali u redovima ispred glasačkih mesta. Tadašnji izbori su ocenjeni kao slobodni i fer, mada se rezultat izbora ne bi mogao nazvati takvim.

Ako su građani Ranguna i drugih gradova bili zastrašivani, možemo da zamislimo kako je bilo u ruralnim sredinama. U regionu Mjavadi pobunjenici koje čini etnička grupa Karen zauzeli su lokalne kancelarije policije i vlasti, a prijavljeni su i protesti u severnom delu Burme. Oko 20.000 izbeglica pobeglo je put Tajlanda uplašeno atmosferom nasilja koja je vladala uoči parlamentarnih izbora. Ovi incidenti govore u prilog tezi da u prvim izborima posle 20 godina vladajuća samoproklamovana demokratska hunta nije više u stanju da kontroliše situaciju u svojoj zemlji. Politički protivnici vojne hunte opisali su izbore kao ekstremno neslobodne, nefer i represivne.

Vlastodršci su poručili izbeglicama da mogu da se vrate kući, u pogranični Mjavadi koji su gerilci Karen zauzeli u subotu. Međutim, reka izbeglica se nastavila prema tajlandskom gradu udaljenom 160 kilometara od mesta nereda u Burmi. Šef te oblasti kaže da se i dalje mogu čuti sporadični pucnjavi iz burmanskog grada. Ima i žrtava: nastradala je devetogodišnja devojčica, a ranjeno je još desetoro ljudi.

Kako stvari sada stoje, izbori u ovoj zemlji nikad neće biti slobodni i fer. Rad ključnih opozicionih stranaka je zabranjen, a jedini univerzalno prepoznat opozicioni lider Ung San Su Kjui već je dugo u kućnom pritvoru. Glavnokomandujući general vladajuće hunte Tan Šve, došao je na vlast posle vojnog puča 1988. godine. Trebalo mu je 20 godina da organizuje lažne izbore. Izbori održani u subotu bili su farsa – predsednik SAD Barak Obama rekao je da su oni "sve, samo ne slobodni i fer". Lažni izbori (sham – engl.) su sramota za ceo region (shame).

Uvodnik

Bangkok Post