Vreme
VREME 1042, 23. decembar 2010. / VREME

Vreme reciklaže:
Kampanja za 2011 – Veliko Đubre

Knez Mihailo odlučno upire prstom u ogroman, zeleni grlić pivske flaše na svom trgu, zgužvana limenka na sred šetačke zone, ogromna plastična boca na autoputu…

Sve ovo je samo deo koncepta " Veliko Đubre" beogradskog autora Aleka Garčevića iza čije realizacije će naredne godine stati Sekopak.

Uveličane ambalaže-instalacije, koje dominiraju urbanim prostorima, treba simbolično da ukažu na činjenicu da je problem sa ambalažnim otpadom, u stvari, mnogo veći nego što na prvi pogled deluje.

Sama postavka trebala bi da traje od polovine aprila do kraja septembra, u Beogradu, i poklapa se sa turističkom sezonom.

Ovaj projekat, ne samo da treba da skrene pažnju naše javnosti na realan problem čije se rešenje ne može večno odlagati već i da turistima koji budu obilazili prestonicu predstavi Beograd kao savremenu metropolu koja ima ozbiljan odnos prema savremenim urbanim problemima.

Ovakvi koncepti komunikacije su vrlo retki kod nas, tako da bi ovaj projekat skrenuo pažnju ne samo naše već i svetske javnosti.

Što se same realizacije tiče jedna instalacija će biti pravljena od limenih profila, a druga od pleksiglasa. Prosečna veličina instalacija biće oko četiri metra.

I dok se turisti u kratkim pantalonama budu bezbrižno fotografisali pored ogromnih komada ambalažnog otpada, nama ostaje pitanje, da li ćemo biti odlučni u rešavanju problema sa "Velikim Đubretom", kao što je to bio knez Mihailo u proterivanju okupatora sa ovih prostora.

 


Image



Vreme reciklaže

Ceo dodatak u PDF-u ("Upravljanje ambalažnim otpadom")

Dodatak uredila: Jelena Grujić (za Sekopak).

Novinarka: Ivana Milanović Hrašovec