Vreme
VREME 1046, 20. januar 2011. / NEDELJA

Onkologija:
Lečenje samo za pacijente iz Srbije

Osobe obolele od raka koje nisu građani Srbije od ove godine ne mogu da se leče u onkološkim centrima u našoj zemlji.

Ovu odluku donelo je Ministarstvo zdravlja smatrajući da zbog velikih potreba naših građana za dijagnostičkim i terapijskim uslugama iz te oblasti, trenutni kapaciteti zdravstvene službe nisu dovoljni za zbrinjavanje pacijenata iz inostranstva.

Ovoj vesti se nisu obradovali pacijenti iz regiona koji se već leče u zdravstvenim centrima u Srbiji. Na lečenje, dijagnostiku i kontrolne preglede u srpske zdravstvene centre iz Crne Gore, na primer, 2008. je upućeno 6500 osiguranika, što je državu koštalo sedam miliona evra, 2009. oko 6000 pacijenata, a prošle godine 5826 za šta je država platila oko šest miliona evra, a ministri zdravlja Srbije i Crne Gore potpisali su krajem prošle godine memorandum o saradnji u oblasti zdravstva kojim su potvrđeni ranije potpisani ugovori s prestižnim zdravstvenim institucijama u Srbiji.

Direktor crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, koji je gostujući na Televiziji Crne Gore 13. januara izjavio da je Ministarstvo zdravlja Srbije zabranilo Institutu za onkologiju i radiologiju u Sremskoj Kamenici da pruža dopunske usluge stranim osiguranicima, najavio je da će Crna Gora potražiti alternativu u Nišu, Skoplju i Zagrebu. Hrapović je tom prilikom naveo i da su sve medicinske ustanove u Crnoj Gori upoznate sa odlukom Ministarstva zdravlja Srbije, kako ubuduće ne bi slale svoje pacijente na lečenje u Institut u Sremskoj Kamenici.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Ivana Mišić je, povodom pisanja podgoričke štampe da pacijenti iz Crne Gore ne mogu više da se leče u Srbiji, objasnila da će neke usluge biti pružane i ubuduće, ali ne i na onkologiji, jer su bolnički kapaciteti u toj oblasti manji u odnosu na trenutne potrebe.

Ona je istakla da građani zemalja regiona i ubuduće mogu da se leče u srpskim ustanovama u kojima postoji dopunski rad, ali samo ukoliko to ne ugrožava njihov regularan rad sa domaćim pacijentima.

Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV) u Sremskoj Kamenici je pre petnaestak dana upućeno mišljenje Ministarstva "o tome koje usluge pacijenti iz zemalja regiona mogu, odnosno koje ne mogu da dobiju u okviru dopunskog rada te zdravstvene ustanove".

Profesor Dušan Jovanović, direktor IOV-a, potvrdio je da se dopis Ministarstva odnosi na znatan broj usluga koje se obavljaju u njihovom institutu, između ostalog i na radioterapiju, hemoterapiju, kao i na snimanje na magnetnoj rezonanci i skeneru.

U izjavi za "Danas", prof Jovanović je potvrdio da su usluge dijagnostike i lečenja u okviru dopunskog rada zabranjene zbog opterećenosti Instituta domaćim pacijentima i dodao da na tom Institutu nema pacijenata iz regiona. Direktor IOV-a je još dodao da je prošle godine u toj ustanovi lečen veoma mali broj pacijenata iz susednih zemalja, od kojih je "par desetina stranih bolesnika bilo na terapiji zračenjem".

J.L.