Vreme
VREME 1046, 20. januar 2011. / NEDELJA

Hronika:
Nastići nisu zlostavljali decu

Posle nekoliko dana zatišja izgledalo je da se nešto novo dešava u slučaju porodice Nastić, koji je izazvao veliku pažnju u Srbiji. Da podsetimo, američka Agencija za zaštitu dece (CPA) pre sedam meseci odvela je Damjana (8) i Nastasiju (5) od roditelja Vuka i Verice Nastić, Srba koji žive u Staktonu u Kaliforniji, pod optužbama da su ih roditelji seksualno i emotivno zlostavljali. Tada je navođeno da su navodni dokaz za to bile fotografije koje su pronađene u službenom kompjuteru Vuka Nastića koji je bio na popravci, na kojima su Damjan i Nastasija snimljeni goli u kupatilu. Od tada deca žive u hraniteljskim porodicama.

Dnevnik "Blic" je 18. januara objavio vest da je kancelarija američkog državnog tužioca u Sakramentu pregledala fotografije zbog kojih su Vuk i Verica Nastić optuženi, i potom uputila pismo Ministarstvu za socijalna pitanja SAD. Rečeno je da je u pismu tužilac naveo da je očigledno da je problematične fotografije snimio sin, a ne roditelji, kako je to navedeno u optužnici Agencije za zaštitu dece. Navedeno je i da je pismo kasnije prosleđeno i Ministarstvu pravde, da su kancelarija okružnog tužioca u San Hoakinu i ova kancelarija odustale od tužbe protiv roditelja, kao i da je o tome obaveštena i Agencija.

"Blic" navodi i da je američki državni tužilac Bendžamin Vagner prosledio slučaj Američkoj federalnoj policiji, a da je portparol FBI-ja izjavio da FBI pokušava da utvrdi da li je u ovom slučaju prekršen savezni zakon i da li su Nastići tretirani na pogrešan način. Na ročištu održanom 13. januara sud je odlučio da dopusti Vuku Nastiću da ponovo dva puta nedeljno viđa decu.

Međutim, ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović rekao je za B92 da informacija da je državno tužilaštvo utvrdilo da Nastići nisu krivi za zlostavljanje dece nije novost, da je ta odluka tužilaštva stara 6 meseci i da pravna bitka za povratak dece Vuku i Verici Nastić tek predstoji.

Preliminarno ročište u ovom slučaju biće održano 25. januara, glavni pretres 14. februara, i tada će sudija odlučiti da li su roditelji krivi po trećoj tački optužnice za nedovoljan nadzor nad decom. Damjan i Nastasija Nastić do daljeg ostaju razdvojeni u hraniteljskim porodicama.

M.T.