Interval >

Četvrt veka od prvog virusa za PC

Pre tačno 25 godina, u martu 1986. godine, nastao je prvi virus za personalne računare – Brain. Koliko se na to pre četvrt veka gledalo drugačije nego danas, pokazuje i potpis autora virusa koji je bio sadržan u programskom kodu virusa.

Zahvaljujući tome, ovih dana je Miko Hiponen, vođa sektora za istraživanje u kompaniji koja se bavi proizvodnjom antivirus softvera F-Secure, krenuo u neobičan pohod – pokušao je da zahvaljujući tom potpisu u kodu virusa pronađe njegove autore. Zaputio se u Pakistan, u mesto Lahore i našao braću Faruk Alvi, uspešne biznismene koji vode kompaniju za pružanje internet usluga. Dali su joj naziv Brain Telecommunications Ltd.

Birus Brain je, inače, bio prilično bezopasan. U to vreme, internet još nije ušao u široku upotrebu pa se virus prenosio – samo na PC-ju, na DOS operativnom sistemu – preko disketa. Pokretao se kada se pokrene i disketa, i ostavljao je poruku poput ove: "Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd. BRAIN COMPUTER SERVICES". Onda je sledila adresa autora i njihovi brojevi telefona, a na kraju i upozorenje: "Čuvajte se virusa. Kontaktirajte nas za vakcinaciju."

Virus nije bio opasan po žrtve. On je zapravo samo menjao oznake diska na kom se nalazi. Dodeljivao mu je ime – Brain.


 

Festivali nauke širom Balkana

Festivali nauke širom Balkana

Uporedo sa ogromnim uspehom beogradskog Festivala nauke, slične manifestacije su se razvile širom Zapadnog Balkana – od prošle godine, događaj pod nazivom Festival znanosti održava se i u Sinju u Hrvatskoj. Ono što ovaj događaj razlikuje od drugih gradskih festivala gde se popularizuje nauka jeste njegov regionalni karakter – kako je rečeno u saopštenju organizatora, ove godine će na Festivalu u Sinju učestvovati naučnici iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se održava od 10. do 15. aprila je "svetlost", a na njemu će učestvovati i naučnici iz beogradskog Instituta za fiziku.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST