Vreme
VREME 1060, 28. april 2011. / NEDELJA

Sport:
Proslava

Da li je trener FK Partizana koristio jezik mržnje u proslavi pobede nad Crvenom zvezdom? Koga to zanima, može da pogleda snimak na internet portalu Jutjub na adresi www.youtube.com/watch?v=y1RjR8Iubn0. Na snimku koji je napravio neko iz Partizanove uprave ili neko od prisutnih novinara/fotoreportera vidimo nekoliko minuta originalne zabave fudbalera Partizana, predvođenih trenerom Aleksandrom Stanojevićem. Snimak je bio postavljen i na zvanični internet portal FK Partizana, pa je uklonjen, jer je neko shvatio da ne priliči hvaliti se takvim sadržajem. Kamera najpre prati dešavanja u svlačionici, pa ispod južne tribine, pa opet u svlačionici. Polugoli i poluobučeni fudbaleri Partizana neposredno po završetku 140. derbija, utakmice između fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda, trče, skakuću i pevaju. U jednom trenutku, podno južne tribine, "najprivrženiji navijači" bacaju trenera Stanojevića uz pokliče seksualne konotacije: "Silov’o si Zvezdu Stanoje."

Onda Stanoje siđe pa krene da "vodi navijanje" uz pesmu "Zašto ćutite, pičke ciganske", što prate svi igrači i južna tribina.

Posle toga smo kadrom opet u svlačionici: igrači skakuću i pevaju sa svojim trenerom uz pesmu "Kurva umire, kurva gasi se" (kurva je Zvezda, op. ur.). Snimak se završava tako što vidimo navijače koji su na prozoru svlačionice sa igračima Partizana, a neko im deli banane. Oni pevaju "Titula, slaviće se titula".

Za one koji prate srpski fudbal i koji su nekad bili na nekoj utakmici između "večitih rivala", ove pesme su poznata stvar. Navijači Crvene zvezde nisu ostali dužni jer imaju, na primer, pesmu o "silovanom detetu" ("Kad si bio dete malo, komšija te silovao"), a spisak uvreda koje jedni drugima "pošalju" za vreme utakmice niko nikada nije ni brojao, već su kolege izveštači uvek govorili o "fantastičnom ambijentu".

Sada se postavilo pitanje ponašanja trenera Stanojevića, koga je pratio glas da je "džentlmen u kopačkama", jer se "smatra" da je on svojim ponašanjem možda prekršio i neki zakon. Stanojević se izvinio i rekao da ga je ponela emocija izazvana njegovim utisak da se u javnosti nipodaštavaju svi njegovi uspesi sa Partizanom.

Trener Stanojević zna, ili bi trebalo da zna, da nema urote protiv Partizana, a ako ima neke drugačije informacije, mogao bi da se ugleda na nekadašnjeg predsednika FK Partizana Tomislava Karadžića i da sve ispriča "organima". Takođe, mogao bi da zna da bi on trebalo da bude taj koji će "usmeravati" ponašanje onih koji podržavaju klub, a ne da bude njihov instrument za odašiljanje različitih poruka. On treba da ukaže na loše strane sporta na terenu i tribini, a ne da bude "deo južne armije". Bar ne u javnosti.

Video prikazuje eksploziju radosti koja podseća na energiju seoske svadbe kada svatovi malo više popiju pa ne znaju više ni šta govore, ni koje pesme naručuju, ni čije žene napadaju. Nema tu mnogo veze sa "sportskim duhom", "poštovanjem protivnika", ne daj bože "čojstvom" i svim onim čime se diče pravi muškarci. Bilo polugoli kao fudbaleri, bilo u roze košulji kao trener Stanojević. Pijani od pobede nad najvećim rivalom oni su slavili i to tako treba razumeti. Ovaj snimak nije pokazao ni da neko nekoga više mrzi – on je samo potvrda jedne vrste mentaliteta. I to je tako. To nikakav disciplinski postupak ne može da promeni.

S. G.