Vreme
VREME 1061, 5. maj 2011. / VREME

Intervju – Nataša Đurđević, regionalni direktor kompanije Coca-Cola:
125 godina uspeha i postavljanja standarda u poslovanju

Istorija duga 125 godina, popularnost, profitabilnost, poverenje potrošača i partnera, sinonim za omiljeno osveženje – na sve to danas je ponosan najvredniji brend na svetu, Coca-Cola

"Iako naši počeci i ‘rađanje’ najpoznatijeg bezalkoholnog pića na svetu sežu na kraj 19. veka, tačnije 1886. godinu, Coca-Cola je kroz istoriju svaki put iznova osvajala tržište, donoseći ljudima uživanje u originalnom ukusu, radost, optimizam i magiju da se začine porodični trenuci i svi važni događaji u životu.

Image

Koliko je ulagano u sve segmente razvoja i kojom brzinom se naše poslovanje razvijalo, možda najbolje dokazuje podatak da je u početku prodavano svega devet pića na dan, a danas 1.700.000.000 puta dnevno neko u svetu posegne za jednim od naših 3000 proizvoda.

Jubilej, 125 godina postojanja, za nas je potvrda da smo učinili zaista mnogo i postali lider na globalnom tržištu, ali nas i obavezuje da još više ulažemo u razvoj kompanije i lokalnih zajednica u kojima poslujemo – da učinimo da ove i generacije koje dolaze imaju bolji i kvalitetniji život", navodi regionalni direktor kompanije Coca-Cola Nataša Đurđević.

Kako biste opisali poziciju koju Coca-Cola danas ima i planetarni uspeh koji je brend postigao?

Uspeh i mesto koje Coca-Cola trenutno zauzima na svetskom tržištu uslovljeni su neprestanim inovacijama i ulaganjem, kada kažem ulaganje, mislim na konstantnu edukaciju naših zaposlenih, pomeranje granica u poslovanju, pružanje najbolje usluge potrošačima i, naravno, podršku razvoju svake zajednice.

Neminovno je da ključ našeg uticaja leži u tome što poslujemo u 206 zemalja kao i u bliskoj saradnji sa našim punionicama koje smatramo najbitnijim delom našeg poslovanja. Funkcionišemo kao uigran globalni tim, a zahvaljujući zaposlenima, kojih u Coca-Cola sistemu širom sveta ima više od 700.000, bliski smo svakom lokalnom tržištu, razumemo njegove specifičnosti i ulažemo u njega.

U Srbiji kompanija Coca-Cola posluje kao tim sa kompanijom Coca-Cola Hellenic Srbija. Naš sistem čini nešto više od 1300 zaposlenih u tri proizvodna pogona i distributivnim centrima širom zemlje. Činjenica da se u našim proizvodnim centrima proizvode napici i za zemlje u okruženju, kao i to da naši zaposleni rade u više zemalja regiona ili i Evrope, čini nas vrlo ponosnim.

Vrlo ste angažovani kada su u pitanju društveno odgovorne aktivnosti. U kojim oblastima smatrate da imate najviše uticaja i da ste ostvarili najbolje rezultate?

U svakoj zajednici u kojoj poslujemo imamo prioritetne oblasti u koje ulažemo naše resurse, znanje i novac – svaka lokalna zajednica ima specifične potrebe i mi smo predani tome da upravo u tim područjima pokrenemo pozitivne promene. Ulažemo u one oblasti društva i životne sredine u kojima imamo najveći uticaj i u kojima ćemo svojim poslovanjem zaista učiniti da se napravi pomak, u zaštiti životne sredine, u podršci obrazovanju mladih, pomoći osobama sa posebnim potrebama, ulaganju u razvoj sporta, podršci ženama da razviju svoje poslovne sposobnosti..., lista je zaista duga.

Ono na šta smo posebno ponosni jeste to što je naš uticaj prepoznat kako od strane državnih institucija tako i kada je nevladin sektor u pitanju. Sklopili smo brojna strateška partnerstva širom sveta sa ekspertskim organizacijama koje nam pomažu da promenimo svoje poslovne i proizvodne procese, kako bismo izbegli nepovoljan uticaj na našu životnu sredinu, a maksimizirali pozitivan uticaj na sredinu i lokalne zajednice. Mnoge od tih nevladinih organizacija su naši strateški partneri i u Srbiji, i sa njima sarađujemo istim intenzitetom i sa istim ciljem kao svuda u svetu.

Koje su to kampanje u Srbiji za koje mislite da su već dovele do pozitivnih promena o kojima govorite?

Najpre bih pomenula program, koji ujedno i najduže uspešno realizujemo, u partnerstvu sa Direkcijom za vode Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Svetskim fondom za zaštitu prirode – program Dan Dunava. Tokom prethodnih šest godina važnost tog programa prepoznale su lokalne vlasti u 14 gradova u Srbiji, preko 100 nevladinih organizacija i nekoliko stotina volontera koji aktivno učestvuju u programu. Prošle godine proslava Dana Dunava u Srbiji proglašena je za najuspešniju u Evropi a rezultati su zaista bili odlični – više od dva miliona ljudi je kroz više od sto aktivnosti upoznato sa zaštitom dunavskog basena, ugroženim biljnim i životinjskim vrstama i, što je najvažnije, na koji način mogu da doprinesu očuvanju najlepše evropske reke.

Projekat koji je meni lično posebno drag jeste podrška razvoju i opremanju prve Banke humanog mleka na Institutu za neonatologiju. U saradnji sa Institutom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, učinili smo da što više beba koje borave u ovoj ustanovi dobijaju najzdraviju hranu – majčino mleko. Edukativne aktivnosti tokom kampanje doprinele su da se broj majki donorki, verovali ili ne, desetostruko poveća, a podršku u tome nam je pružilo više od 20.000 ljudi. Osim toga, kupljeni su i dostavno vozilo i medicinski aparati za obradu i čuvanje humanog mleka.

Još jedan od tradicionalnih projekata, koji uspešno realizuje naš partner Coca-Cola Hellenic, jeste program Coca-Cola Talenti, kojim ulažemo u perspektivne i ambiciozne mlade studente, delimo sa njima svoje međunarodno iskustvo i ekspertizu i motivišemo ih da ostanu u svojoj zemlji i profesionalnim radom doprinesu njenom razvoju. I u ovom projektu ostvarena su dugoročna partnerstva sa Ministarstvom prosvete, univerzitetima širom Srbije i naravno studentskim organizacijama.

Iako ih zaista ima mnogo, pomenuću još samo projekte koji su usmereni na promociju sporta, rekreacije i aktivnog načina života, program "Šta treniraš", koji realizujemo sa Ministarstvom omladine i sporta i Sportskim savezom Srbije, zatim Beogradska biciklijada, podrška Specijalnoj olimpijadi...

Pomenuli ste da preduzimate aktivnosti i u okviru kompanije, misleći na proizvodne procese kojima smanjujete uticaj na životnu sredinu?

Odgovornost prema prirodi jedna je od naših najozbiljnih obaveza, kompanije i zaposlenih. Identifikovali smo ključne uticaje svog poslovanja na životnu sredinu i uspostavili mehanizme za konstantno smanjenje potrošnje prirodnih resursa. Tako, iz godine u godinu smanjujemo količinu vode upotrebljene za jedan litar proizvoda i izuzetno mi je drago da mogu da kažem da smo u Srbiji takoreći "pre roka" već ispunili sve ciljeve na ovom polju koje nam je naša kompanija zadala, sa 2012. godinom kao rokom ispunjenja. Pored toga, stalno radimo i na smanjenju količine plastike potrebne za naša pakovanja. Ove godine smo, recimo, smanjili težinu ambalaže za našu vodu Rosa, za deset do dvadeset odsto, u zavisnosti od pakovanja.

Dodala bih, takođe, da je naš partner u sistemu, Coca-Cola Hellenic Srbija, primenom Programa uštede vode unapredio efikasnost korišćenja vode za 20 odsto, a Sistemom za preradu otpadnih voda sve otpadne vode se prerađuju do nivoa kvaliteta koji propisuje Evropska unija. Zatim, u skladu sa Politikom klimatskih promena, kompanija primenjuje tehnologije koje podržavaju alternativne i obnovljive izvore energije, a reciklira se čak 90 odsto upotrebljivih sekundarnih sirovina u procesu proizvodnje.

Da se vratimo na veliki jubilej, kako će biti obeležen imajući u vidu da se od brenda kakav je Coca-Cola uvek očekuje nešto posebno?

Ovaj rođendan je prilika da iskažemo zahvalnost potrošačima koji svakodnevno uživaju u Coca-Cola ukusu, našim zaposlenima, poslovnim partnerima, medijima i naravno lokalnim zajednicama u kojima poslujemo. Svi oni zajedno doprineli su da postanemo ovo što smo danas.

Širom planete biće organizovane zanimljive proslave, a centralna, kojoj će prisustvovati i nekoliko novinara iz Srbije, biće održana u Atlanti gde je sedište Coca-Cola kompanije. U Srbiji, gde je Coca-Cola prisutna od šezdesetih godina prošlog veka i gde je postala vodeći brend, takođe, organizujemo veliku rođendansku proslavu na koju ćemo pozvati sve one koji su bili uz nas i učinili da postanemo lider u proizvodnji bezalkoholnih pića. Zahvalićemo svim partnerima koji nam pomažu da naše poslovanje učinimo održivim i da investiramo u našu zemlju i budućnost naših potomaka.

Na koji način planirate da se zahvalite potrošačima i svima onima za koje je Coca-Cola prvi izbor?

Naši potrošači u Srbiji već imaju prilike da uživaju u rođendanskom pakovanju od 1,25 l Coca-Cole na tržištu – pri čemu 250 ml dobijaju na poklon za poverenje koje nam pružaju, a od ovog meseca na tržištu će se naći i jedinstvena kolekcija istorijskih boca.

U duhu rođendanskih iznenađenja obradovaćemo sugrađane spektakularnom 4D projekcijom na zgradi Robne kuće Beograd 7, 8, i 9. maja od 21 do 1 sat posle ponoći. Reč je o najmodernijoj tehnologiji kojom ćemo na slikovit način predstaviti sve ono što nam Coca-Cola donosi već 125 godina – radost, osveženje, magične trenutke... Posebno zanimljivo je to što će "platno" za ovu projekciju biti sama zgrada, koja će za tu priliku "oživeti" uz pomoć tima mladih, talentovanih umetnika iz Srbije.

Tokom maja pripremamo i izložbu najpoznatijih starih Coca-Cola oglasa koji će biti modernizovani, scena je smeštena u Beograd, a modeli će biti naši poznati glumci i pevači. Ovu jedinstvenu izložbu otvorićemo za Noć muzeja u galeriji "Eurocentar", a vaše čitaoce pozivam da je pogledaju do kraja maja.

Slavite prvih 125 godina postojanja, gde vidite Coca-Cola sistem u budućih 125 godina?

Kada ste lider u nekoj oblasti, od vas se očekuje da postavljate standarde poslovanja, uvodite inovacije na svim poljima, na neki način da iznova impresionirate potrošače.

Na srpskom tržištu imamo zaista mnogo ljubitelja koji pored Coca-Cole rado uživaju i u svim drugim našim proizvodima, ali se tu ne zaustavljamo jer prostora za napredak uvek ima. Ovde smo zaista uložili mnogo, investirali u akviziciju sjajnih domaćih proizvoda – Next sokova, odnosno fabrike Fresh&co i vode Rosa, odnosno fabrike "Vlasinka", i zadovoljni smo onim što smo postigli. Domaće tržište ima veliki potencijal i mi ćemo sasvim sigurno i dalje investirati u sve oblasti poslovanja.

Sigurni smo da ćemo, uz sve pomenute i mnoge druge programe koje smo isplanirali, dostići našu viziju za 2020. godinu. Zadali smo sebi cilj da do 2020. godine postignemo ono što smo postigli od 1886. do danas – da duplo uvećamo naš biznis, bez uvećanja nepovoljnog uticaja na životnu sredinu.

Neki bi rekli da je cilj preambiciozan – mi smo sigurni da je ostvariv!

R. V.