Socijalne mreže >

Bunt, očaj i kletve

Pet dana nakon hapšenja, stranice, grupe i profile koji osuđuju ili podržavaju Ratka Mladića nemoguće je prebrojati. Poštovaoci su ekspresno reagovali tako što su svoje profil slike na Fejsbuku zamenili njegovim likom, a ima i onih koji su, usled prevelikog bola, umesto slike stavili crne kvadrate

Šok, tuga, neverica reči su koje najbolje opisuju internet reakcije obožavalaca i poštovalaca lika i dela doskorašnjeg haškog begunca Ratka Mladića. Svega nekoliko minuta nakon prve vesti da je Mladić uhapšen, na Fejsbuku je napravljena fan stranica "Milorad Komadić", što je ime pod kojim se skrivao. Iz nepoznatih razloga stranica je ubrzo obrisana, ali se pojavio veliki broj Fejsbuk profila sa ovim imenom. Pet dana nakon hapšenja, stranice, grupe i profile koji osuđuju ili podržavaju Ratka Mladića nemoguće je prebrojati. Poštovaoci su ekspresno reagovali tako što su svoje profil slike na Fejsbuku zamenili njegovim likom, a ima i onih koji su, usled prevelikog bola, umesto slike stavili crne kvadrate. U Fejsbuk anketi sa pitanjem: "Da li podržavate hapšenje Ratka Mladića?", pozitivno je odgovorilo 52.900 korisnika ove društvene mreže, dok je njih 59.500 bilo protiv. Onaj deo srpske internet zajednice koji nema ništa protiv Mladićevog hapšenja i izručenja Hagu odgovorio je osnivanjem nekoliko Fjesbuk grupa, poput: "J*** vas Ratko" i "Srpski zločinac, sramota Srbije". Međutim, grupe sa nazivima "Ratko Mladić srpski heroj", "Najsvetliji oreol srpstva đeneral Mladić", "Čuvao nas tokom rata i svi smo uz našeg brata", mnogo su brojnije.

OSVETA: Na nacionalističkim i ultardesničarskim forumima reakcije se mogu podeliti u tri grupe: revolucionarne, očajničke i kletve. Ovi internet osvetnici su mahom u isto vreme i revolucionari. Knez Lazar i Vuk Branković često se pominju u njihovim porukama, a "pravedni gnev" u najvećoj se meri obrušava na "izdajnike u sopstvenim redovima". "Nemojte mislit da će ovo proć bez osvete – a ovo kažem vama Srbima izdajnicima, ne ni Hrvatima ni Šiptarima ni nikom drugom – nisu oni danas uhapsili ovog heroja, no naša izdajnička govna. Budite sigurni: platićete za ovo, i ne samo vi nego svi vaši. Nećete živjeti srećno – znajte kad-tad doćiće naše vrijeme ..." Ovu pretnju izneo je jedan od učesnika srpskog ogranka neonacističkog foruma Stormfront. Netipično za ponosnog pripadnika bele rase, njegov plan za osvetu zbog uhapšenog generala Mladića oslanja se na bliskoistočni teroristički model, te u daljem tekstu svoje poruke obrazlaže zašto su islamski teroristi "u pravu kad uleću opasani eksplozivom među svoje". Njegov kolega sa istog foruma podjednako je odlučan, a njegov komentar još jedan je dokaz da pristalice Ratka Mladića ne negiraju zločine za koje je optužen, već da protiv njih nemaju ništa: "Izdajnici sjeme vam se zatrlo – zato vam i kažem ako ikad budemo te sreće da budemo živi svjedoci neke nacionalne revolucije – čišćenje trebamo početi od Beograda i od tih ‘Srba’ – kad se njih ratosiljamo lakše će nam bit onda neometano da čistimo ova govna drugih ‘nacija’ ka periferiji i da tako nastavimo primjer kakav nam je General Ratko dao."

Osvetnički bes nije rezervisan samo za muškarce, pa tako jedna devojka poručuje: "Utrnulа od tuge, аl’ sа prkosom, obećаvаm SADA više nego ikаd, dа ću učiniti sve što mogu dа ovа vlаst ode što pre i dа izdаjnici budu kаžnjeni. Nemа više čekаnjа, nemа ko dа nаm pomogne osim mi sаmi sebi! Sve zа Srbiju sа istom snаgom kаko je Rаtko Mlаdić, nаš moderni Cаr Lаzаr brаnio! Imаli smo štа dа nаučimo od Srbinа u istoriji, а ime Rаtkа Mlаdićа je upisаno u knjigu srpskih velikаnа!"

"Ovo je sasvim sigurno ili kraj nacionalističke Srbije ili početak revolucije", kaže jedan učesnik foruma "Srpski nacionalisti". Hapšenje Ratka Mladića dovelo je u ovom delu javnosti, izgleda, do smirivanja nekih starih neprijateljstava, pa tako ovaj forumaš poziva svoje "saborce" da se ugledaju na "Hrvate koji su se digli na noge posle presude Gotovini i generalima".

OČAJ: Suprotno očekivanjima, na ultradesničarskim forumima najmanje je "revolucionarnih osvetnika". Zapravo, najviše je razočaranih očajnika koji ne mogu da dođu sebi od šoka, što zbog činjenice da je Mladić uhvaćen, što zbog toga što se nije opirao hapšenju: "Još jedno ogromno razočarenje u životu. Ono što ja nikako nisam očekivao je da se Ratko živ preda (ukoliko ga pronađu) i po tom pitanju sam još više razočaran." Ako je suditi po pojedinim komentarima, Srbiji se sprema još jedan odliv mozgova: "Zar od svojih da strada naš spasitelj, najsvetliji Srbin, najbolje što imamo? Ja se selim iz Srbije, za mene ovde, među nama ovakvima, više nema ni dana života. Idem u Azerbejdžan, Zimbabve, bilo gde, što dalje odavde..."

Tog 26. maja, bilo je i onih koji su zanemeli od bola: "Tuga i konfuzija osjećanja. Ne mogu još da pišem ništa", napisao je jedan forumaš sa "Srpskih nacionalista", koji se od tada više nije oglašavao. Forumašica sa Stormfronta probala je da svoj bol pretoči u pisanu reč: "Juče kad sam čula, došlo mi je da plačem i da se svađam sa svima oko sebe. Na Stormfront nisam mogla da uđem. Kući sam se osamila, pratila dešavanja na izdajničkim televizijama. Boli. Baš boli."

KLETVE: Kao što u realnom životu očaj kulminira kletvama i psovkama, tako se i virtuelni očaj izliva na sve strane vrlo konkretnim proklinjanjima: "Еee, bruka!!! Dabogda im preselo svima, izdajnicima!!! Crnu žuč celog crnog života pili, imena im crnim slovima ostala zapisana!!! Ispali su iz Hada!"; "Ko ga je odao za nagradu, dabogda je detetu na lekove potrošio!!! Ja sam pod stanjem šoka!!!" Otačastveni pokret Obraz izdao je saopštenje sa naslovom "Bog vas kleo, pogani izrodi". "Hаpšenje rаtnog komаndаntа Vojske Republike Srbske, đenerаlа Rаtkа Mlаdićа, predstаvljа izdаjnički čin, koji neće, kаko tvrdi Boris Tаdić, ‘skinuti ljаgu sа Srbije’, već će nаvući svu srаmotu ovog svetа, аli i prаvedni gnev srbskog nаrodа, nа one koji dаnаs uprаvljаju srbskom držаvom", kaže Obraz u saopštenju. Paradoksalno, ni na sajtu Obraza, ni donedavno najaktivnijih perjanica ultradesne srpske omladine, SNP Naši 1389, nema mnogo reakcija i komentara, već se sve svodi na sporadične pozive na miting u Beogradu koji je Srpska radikalna stranka zakazala za nedelju, 29. maj.

Pogođeni i ljuti, posetioci ovakvih foruma i Fejsbuk stranica poslednjih dana počinju da se svađaju međusobno. Na Fejsbuk stranici crkve u Lazarevu, selu u kom je Mladić uhapšen, došlo je do svađe između administratora strane i jednog korisnika, koji se pobunio zato što administrator ne piše "ćerilicom". Dalji tok ove svađe otkriva da se njih dvojica lično poznaju, da je korisnik na dan Mladićevog hapšenja podržao ideju "bivšeg precednika mesne zajednice" da se blokira put, dok se administrator zalagao za to da se put "neblokira". Za to vreme, Stormfront potresa svađa razočaranih "u sve srpsko, izdajničko" i onih koji ne daju da im se dira "u rod i svoje". Na paralelnom frontu ratuje se sa hrvatskom podružnicom "belih i ponosnih", koja seiri zbog Mladićevog hapšenja i slavi Haški tribunal, koji su, pak, oni do juče kleli zbog presude hrvatskim generalima.


 

Žare i Goci – Krajišnici 2011: »Ratko Mladić«

Cаre Lаzo je l’ ti suzа pаlа,
izdаdoše Rаtkа generаlа?
Sveti kneže štа veliš nа ovo,
Dа l’ se opet ponаvljа Kosovo?
REFREN:
Moj Srbine nigdje nećeš stići,
Glаvnu riječ vode Brаnkovići!
Ustаj Gаvro*, pucаj izа uglа,
ne možemo živjeti od ruglа!
Kаdа Hаgu аvion poleti,
molimo te nаš Lаzаre Sveti,
spаsi Rаtkа il’ аvion spаli,
ne bi l’ mаlo obrаz sаčuvаli.
Plаče nebo plаkаće još više,
sve što vredi Srbi izgubiše.
Ko je Srbin nekа se ne smije,
ko nаs kleo dаngubio nije.

*Gavrilo Princip (prim. nov.)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Spasi Ratka il’ avion spali

Ekspresna muzička reakcija pojavila se na Jutjubu bukvalno istog dana kada je Mladić uhapšen, 26. maja. S obzirom na to da se numera pojavila na internetu tako brzo po hapšenju, može se zaključiti da je ili napisana i snimljena u rekordnom roku ili da je napisana ranije, a da su izvođači čekali trenutak da je plasiraju na internetu. Pesmu izvodi duet Žare i Goci, poznavaocima žanra poznati izvođači krajiških i "patriotskih" pesama. U autorskom smislu, Žare i Goci su nastavljači dela Baje Malog Knindže ("Ne volim te, Alija, zato što si balija", "Ide Mile preko koridora", "Prva linija, prazna činija"), Lepog Miće ("Ustaj moja rodbino iz groba, dosadi mi crna garderoba") i Neđa sa Manjače ("Na Dinari zakukala vila, posestrima Principa Gavrila", "Evo moje pederuše stare, nekada sam u njoj im’o pare, a sad nosim pištolj i cigare, bila je puna devedeset pete, a sad u njoj nosim za glavu tablete").