Međunarodna Dunavska konferencija >

Vizionarska misija

Prazan Dunav, prazni oronuli hoteli na njegovim obalama od Hrvatske do Crnog mora, zapuštene i neobeležene srednjovekovne tvrđave i lokaliteti sa iskopinama iz doba rimske imperije, prirodni rezervati za koje je malo ko čuo i u kojima i oko kojih nema nikakvog smeštaja… Sve bi to u narednoj dekadi trebalo da se promeni. Makar je to vizija međunarodne Dunavske konferencije koja se održava od 24. do 26. juna. Domaćini konferencije su Ministarstvo za ekonomiju, energiju i turizam Republike Bugarske, Ministarstvo za regionalni razvoj i turizam Rumunije i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije. Cilj konferencije je formiranje zajedničke strategije za razvoj turizma u šest država srednjeg i gornjeg Dunava – Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina, veća konkurentnost njihove turističke ponude u odnosu na razvijene zemlje gornjeg toka Dunava i zajednički nastup država, gradova i stejkholdera ovih dunavskih regija u institucijama EU u okviru Evropske dunavske strategije.

Učesnici konferencije će na brodu "Elegant Lady" otploviti do Severina u Rumuniji gde će stejkholderi država srednjeg i donjeg toka Dunava pod krovnom organizacijom Dunavskog centra za kompetenciju (DCC) potpisati Deklaraciju o saradnji pre svega u oblasti razvoja turizma, i nastaviti do Vidina u Bugarskoj gde se dvodnevna konferencija završava. Predviđeno je i potpisivanje memoranduma o promociji i očuvanju rimskih zaostavština između Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Sa srpske strane na konferenciji će učestvovati potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić, državni sekretar Goran Petković i Gordana Plamenac, direktor Nacionalne turističke organizacije Srbije.

"Konferenciju na vodi", do sada jedinstvenu po formi i organizaciji, na obalama Dunava pratiće od 18. do 26. juna mnogobrojne kulturne i sportske manifestacije u okviru "Plave nedelje", pored ostalog u Donjem Milanovcu i Kladovu. Detaljnije informacije o oba događaja možete videti na www.danubecc.org.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA