foto: a. anđić

Zdravstvo >

Spasiti Galeniku

Ministar zdravlja Zoran Stanković početkom nedelje je javno zatražio lek za najvećeg proizvođača lekova u Srbiji. Kako je rekao, na gotovo svakom petom receptu traži se "Galenikin lek", a proizvodnja u fabrici je zbog loše finansijske situacije dovedena u pitanje.

Rukovodstvo te farmaceutske kompanije je upozorilo da ukoliko država ne pomogne Galenici, već za mesec dana može da dođe do prestanka proizvodnje lekova. Račun Galenike je zbog potraživanja poverilaca od 12 miliona evra već danima blokiran zbog čega joj preti prestanak proizvodnje, a policija proverava poslovanje rukovodstva.

U Vladi je dogovoreno da se pomogne Galenici, ali i da nadležne službe utvrde ko je odgovoran za novonastalu situaciju.

Problem u snabdevenosti tržišta nastao je pošto najveća farmaceutska kuća u Srbiji ima problema sa likvidnošću. Dok zdravstvene ustanove duguju dobavljačima, oni duguju proizvođačima, a fabrike snabdevačima. Tako se Galenika našla u situaciji da potražuje 110 miliona evra, dok je ona dužna 90 miliona.

Živomir Novaković, pomoćnik generalnog direktora Galenike, očekuje pomoć države u delu da Galenici pomogne za naplatu njenih potraživanja, ali i garancija da reši svoje kratkoročne obaveze i probleme sa bankama koje su prisutne već duže vreme.

Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Aleksandar Vuksanović je rekao da je RZZO najredovniji platiša i da je uplaćivao sredstva zdravstvenim ustanovama. "Trebalo bi da su ta sredstva preneli veledrogerijama a ovi proizvođačima. Imamo signale da oni nisu dobili taj novac. Poslednjih dana izlaze sa informacijom da novac do njih nije došao. Gde je novac skrenuo i zbog čega ne dobijaju novac u redovnim tranšama, moraju nadležni da daju odgovor", rekao je direktor RZZO-a.

Što se ministra zdravlja tiče, prioritet je obezbeđivanje lekova čija bi proizvodnja mogla da bude dovedena u pitanje, a "u narednom periodu od 15 dana, Republički zavod za zdravstveno osiguranje ima zadatak da sa svima koji učestvuju u snabdevanju tržišta lekova iznađe najbolje rešenje".

Stižu i upozorenja da bi u ovom slučaju neko morao da snosi odgovornost, da se ispita odgovornost i upravnog i nadzornog odbora i menadžmenta, zašto su gubici toliki, po kom osnovu su napravljeni, kakav je odnos sa veledrogerijama i zašto se mnogo ranije kada je problem počeo nije reagovalo. U ovakvoj situaciji u Galeniku je ušla i policija koja proverava poslovanje rukovodstva, na čijem je čelu Nenad Ognjanović. Policija proverava da li je rukovodstvo sklapalo štetne ugovore sa posrednicima kojima je isplaćivana provizija i do 4,5 odsto, i da li je to razlog velikih gubitaka fabrike.

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković poručio je da će Vlada eventualnu nestašicu lekova sprečiti uvozom i da građani ne bi trebalo da paniče i da stvaraju zalihe. Stanković je dodao i da vlast planira da obezbedi kredit za Galeniku čiji bi garant bila država.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST