Hrvatska >

Sisački ratni vođe u pritvoru

Punih 20 godina trebalo je hrvatskim vlastima da, zbog ratnih zločina nad sisačkim Srbima, uhapse one koji su početkom 90-ih godina prošlog vijeka bili na vrhu piramide vlasti: prije nekoliko dana privedeni su Đuro Brodarac, bivši župan sisačko-moslavački i ratni načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, njegov ratni zamjenik Vladimir Milanković i pripadnik specijalne policijske jedinice "Vukovi" iz Siska Drago Bošnjak.

Istragu je u septembru prošle godine – jer sisački sud godinama nije učinio ništa – glavni državni tužilac Mladen Bajić oduzeo tom sudu i predmet delegirao Županijskom sudu u Osijeku. Sva trojica uhapšenih u utorak su preveženi u taj sud, gdje su u prvoj izjavi istražnom sucu negirali krivicu.

Istraga će biti nastavljena, a u pritvoru mogu ostati šest mjeseci, nakon čega treba biti podignuta optužnica.

Broj ubijenih u Sisku i okolnim selima 1991. i 1992. godine nikad nije precizno utvrđen, a barata se brojkama u rasponu od 100 do čak 600 ubijenih. Kako tvrde neki hrvatski mediji, dosadašnja istraga je prikupila detaljne dokaze o likvidacijima 35 civila, od kojih je trideset i četvoro srpske nacionalnosti i jedan hrvatske. Istražitelji, tvrde isti izvori, raspolažu i nepotpunim podacima o okolnostima likvidacije još dvadesetak civila, na čijem rasvjetljavanju se još uvijek radi.

S druge strane, pak, "Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću" i Građanski odbor za ljudska prava navode da analiza odštetnih postupaka pred Općinskim sudom u Sisku, koje je inicirala rodbina nasilno odvedenih, ubijenih ili nestalih čija tijela do danas nisu nađena (tokom 1991. i 1992. godine obavljena je obdukcija ili vanjski pregled 64 tijela), pokazuje da su svi ubijeni nasilnom smrću, a da za njihovu smrt nitko nije odgovarao, iako je iz dostupnih podataka bilo moguće doći do imena ubojica.

Uz to, nitko od onih koji su vodili sudski postupak za naknadu štete zbog ubojstva njihovih bliskih nije dobio spor, ali zato jest račun za parnične troškove, koji u nekim slučajevima premašuju čak deset hiljada eura.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Đuro Brodarac
  • Drago Bošnjak
  • Vladimir Milanković