Vreme
PR industrija

Za krizu nismo tu


Autor
piše:
Marija
Ranđelović

Svaka organizacija, kompanija ili institucija može zapasti u krizu, a određeni problemi mogu ugroziti interese kompanije. Sve što kompanija može da učini je sledeće: a) da se iz problema izvuče u poslednjem trenutku spasena čarobnim štapićem (ređi scenario), b) da sa police skine prašnjavi folder u kojem su prethodno ispisani svaki mogući odgovor i rešenja za novonastale situacije (tačan odgovor, ali retko viđen) ili c) da nestane (najčešće viđena situacija).

Kao što je do sada očigledno u gotovo svim industrijama, kriza je zahvatila sve, zaposlene, poslovne partnere i javnost – a budžeti su spakovani u kutije šibica; ovakav strah od nepoznatog i dužine trajanja krize može izazvati neočekivane reakcije, a najčešće su: manji profit u kasi vaše kompanije, smanjenje broja zaposlenih ili smanjenje plata. Kada taj dan dođe, nadam se da će "Out of office" automatski odgovor biti uključen na mom kompjuteru.

Kriza nije zaobišla ni industriju konsultantskih kuća. S obzirom na to da se u ovoj industriji radi o "prodaji znanja i umeća", kriza je pomogla kvalitetnim poslovnim konsultantima da o(p)stanu na tržištu. Kompanije koje su dobijale dobre savete od svojih konsultanata, do danas nisu zabeležile veće padove u prometu od predviđenih, a s njima nije opao ni broj njihovih konsultanata, pa je zato ova negativna pojava apsolutno individualna.

U slučaju da poslujete na sličan način kao naša konsultantska kuća, onda gledate svet i posao oko sebe pozitivno, te vaši klijenti i danas mogu da prate trendove koji se mogu koristiti u okviru medija, a obim poslovanja vam može beležiti i pozitivnu osu. Još od 2009. godine, većina naših klijenata je svoje medijsko predstavljanje i promocije okrenula ka internetu, društvenim mrežama i direktnoj komunikaciji sa korisnikom njihovih usluga, što je pospešilo povratnu informaciju krajnjih korisnika i uticalo na pozitivan rast njihovog, a svakako i našeg poslovanja.

Autorka je direktorka konsultantske kuće V+O Communications LTD