Vreme
VREME 1085, 20. oktobar 2011. / VREME

Svečanosti povodom Dana oslobođenja Jagodine:
Zlatna kravata u perspektivi života

Nagrađen ministar Dačić, nagrađena najstarija baba, nagrađeno četvoro dece za hrabrost susreta sa gradonačelnikom... Palma, u svoju najsvečaniju kravatu sa leptirići plavi, najavio da će i dalje bude isto, i jedinstveno, da Jagodinaca ima bude još više, te da će oni prečim putićem u Evropu

Zna se da su gospodin Palma, i ta Jagodina, belodana činjenica i taj nezaobilazan faktor, bar kad su Srbija i njen evropski put u pitanju. Stvari tako stoje, zaboravilo se da gospodin Palma ima Prošlost, čak mu ni taj TV Insajder, da i on u "Kolubari" ima Prste, ili će biti obe ruke, nije mog’o ništa: pred gospodinom Palmom svi skidaju kapu, i pitaju treba li još. I budućnost gospodina Palme je svetla, naročito glede toga da idu izbori, jedina mana u gospodina Palme, što se reporteru javilo u trenutku reporterske lucidnosti, mogla bi bude da se gospodin Palma pojavi kao poslednji uslov evropskih integracija Srbije, da se postavi pitanje, Evropa ili Palma. Odmah se kaže, Evropa nema šansi, jedino ako se diplomatskim putem ne dođe do kompromisnog rešenja.

MLEKAR PALMOS: Ali da se pređe na temu, Jagodina i ove godine obeležila, proslavila Dan oslobođenja od fašizma, tačno 17. oktobra. Mada su uspesi svakodnevni i višegodišnji, neka sve počne od oktobra. Prvog oktobra je na prijemu kod Gradonačelnika pomoć zatražilo 2000 građana. Svim građanima se izašlo u susret, ko tražio pare, dobio pare, ko tražio infrastrukturu, dobio infrastrukturu. Na prijem doš’o i veliki broj građana iz drugih gradova i opština, njima nije moglo da se pomogne, ali dat savet, da i druge samouprave rade kao jagodinska, i pomažu svoje građane.

Onda u petak 14. oktobra, pojedinačno, zbog u njega obaveza, Plaketa grada dodeljena ministru policije Ivici Dačiću. Zbog izuzetnog doprinosa u zaštiti svih građana Srbije... kao i zabranu održavanja svih skupova povodom najave održavanja Gej parade. Palma rek’o, Danas imam posebnu čast što nagradu uručujem čoveku koga sam za dobijanje Plakete grada ja predložio, a odbornici, i pozicije i opozicije, jednoglasno prihvatili... Gospodin Palma još svečano rek’o da je u toku realizacija Nacionalne akcije u borbi protiv bele kuge, gde je sto neženja provelo pet dana u Grčkoj, da deset parova najavilo venčanje... da želi da se način rada jagodinske lokalne samouprave primeni u celoj Srbiji.

I gospodin Palma još rek’o da su potpisali ugovor sa jednom inostranom firmom, koja se bavi proizvodnjom mlečnih proizvoda, koja će investirati u Jagodinu, a da se vlasnik firme zove Palmos. Najavio i da će budući mladenci, ako ne rade, dobiti pos’o, a devojke koje se udaju dobiće isti pos’o koji su radile u gradu gde su živele. Novi bračni parovi, gde jedan stariji od 38 godina, dobijaju 3000 evra, budući roditelji za svako dete po 1200 evra...

Dačić zahvalio na priznanju, rek’o da Paradu ponosa zabranio u interesu građana, da ponosan što policija jedna od tri najcenjenije institucije u narodu, da ih Evropa ocenjuje najvišom ocenom...

Potom u nedelju 16. oktobra, Jagodinu, prvi put posle 80 godina, posetio patrijarh Irinej. Bila liturgija u crkvi i parastos poginulim ratnicima na otvorenom. Cela Jagodina bila na nogama, vele i školska deca, koja tu bila po naredbi.

HRABRA DECA: Ajde još bliže na temu, u ponedeljak 17. oktobra, ekipa "Vremena" ode na lice mesta. Zgrada opštine u centru, dvospratna. Na ulazu parkiran crni i veliki džip, mercedes, broj na tablici JA – 001. Na spratu ta radno-svečana sala. Neko ženskinje u suknja uniforme nas presrete, uputiše u salu, u zadnji red, nema se stoji, ima se sedne. Reporter uze sagleda, sala puna, ima i galerija, desno odbornici, levo dobitnici nagrada, napred predsedavajući astal gde glavni stariji gologlavi gospodin, predsednik Skupštine grada. Samo što reporter sede, nadade se aplauz, aplaudira predsedavajući astal, aplaudiraju novinari iz zadnjeg reda, šta bi, uđe gospodin Dragan Marković Palma, sede u prvi red sa policijskim oficirom u neke zlatne širite i gajtani.

Javi se predsedavajući gologlave glave, "Dame i gospodo, poštovani građani, uvaženi dobitnici Oktobarske nagrade našeg grada, cenjeni prijatelju predstavniče Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, visokopoštovani jereji SPC... imam tu čast da pozdravim komandanta Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije, gospodina Gorana Brajkovića". Sve se dade u aplauz, predsedavajući gologlave glave nastavi, Poštovani gradonačelniče, dame i gospodo, otvaram svečanu sednicu, u skladu sa dnevnim redom zamolio bih gradonačelnika grada Jagodine gospodina Dragana Markovića Palmu da vam se obrati.

Za govornicu u više boja, koje su sve udarale na plavu, izađe gospodin Palma, sa, od glave pa nadalje, sve i toliko krupno da ne može stane u tekst, sa zlato kravatu sa neke lastavica teget aplikacije. Javiše se aplauzi, javi se g. Palma, Dame i gospodo, želim da vas pozdravim, zahvalim na doprinosu, na radu, za sve ono što ste učinili za ovaj grad, posebno želim da se zahvalim komandantu PTJ, koja je uvek bila na braniku i gde je neophodno. Posle još aplauza, g Palma nastavi, zato su oni toj Jedinici policije dodelili priznanje, takođe i delegaciji od četiri deteta, ta deca imaju po deset godina, i to je njemu najdraža delegacija koja je dolazila da nešto traži, ta deca su došla sama, i tražila da obave razgovor, on je to prihvatio, njihov problem je bio što je mali sportski teren bio na mestu proširenja ulice, i naravno da su im uradili lepši i veći teren. Posebno bi’ izdvojio tu decu, koja su bila hrabra da dođu da nešto traže, čestita i ostalim dobitnicima...

Posle još aplauza g. Palma je još nastavio, na popisu stanovništva Jagodina je sa više stanovnika nego 2002. godine, što znači da u ovom gradu imaju perspektivu života, što nije slučaj sa drugim gradovima, to je priznanje da su dobro radili, i da treba da nastave. Još aplauza, gradiće dve nove škole, još aplauza, sledeće godine će bude najviše novorođene dece u istoriji, još aplauza sa obe strane sale, dolaze ljudi i pitaju, da li će umesto 200 biti 1200 evra po detetu, tačno je, svi kući na pos’o. Napraviće i školu u najvećem selu, napravili su tri vrtića, vrtići puni, deca će se i dalje besplatno voziti, ići na more, asvaltirali su sela, doveli vodu, stekli sve uslove da uđu u Evropu, ovaj grad sve ima, danas mogu da se kandiduju da su sve zahteve ispoštovali, i one međunarodne, i kad bi im’o neki preči putić, da sami uđu u Evropu, Evropa ne bi mogla da im nađe nijednu manu.

Nastavi da i od patrijarha Irineja dobili visoku ocenu, zatraži da svi pošalju podršku Srbima na Kosovu, da istraju, svi poslaše poruku, zatraži veliki aplauz za jedinstvo svih partija koje se primenjuje u Jagodini, dobi veliki aplauz za jedinstvo, sve pozdravi, reče da građani i dalje mogu da očekuju da ne brinu ništa.

Predsedavajući zahvali Palmi na mnogo dobroj prigodnoj besedi, svi dadoše aplauz, zatraži i aplauz za sve dobitnike nagrade, one koji se bore protiv bele kuge, sportiste, đake, svi će dobiti plakete i novčani iznos. Prvo pa prozvaše Komandanta PTJ, priznanje mu lično uruči g. Palma, uhvatiše jedan drugog slobodnim srpskim stilom, Palma pokaza Komandantu da svima pokaže priznanje, Komandant svima pokaza priznanje, Palma mu pokaza da stane za govornicu, Komandant stade za govornicu, pa reče, Ovo je visoko priznanje koje nam mnogo znači, grad Jagodina, sa svojim Gradonačelnikom, drago nam je i ponosni smo. Žensko što čita pročita da nagradu za najmlađu i najhrabriju delegaciju dobijaju tri dečaka i jedna devojčica, aplauzi buknuše, Palma i njima lično i ponaosob čestita na hrabrosti i podvigu.

ADAM I STEVA: Ondak nagrade uze dodeljuje odbornica DS, pa SPS odbornik, pa nagrade uze deli odbornik DSS. To uze traje, dobitnika na desetine, reporter izađe napolje, napolju onaj 001 crni mercedes g. Palme džip, preko puta parkić sa spomenik. Reporter bi slobodan upita prisutne, čiji je spomenik, jedan naslonjen na njega odmahnu glavom, uze čita, Kneginji Milici. Reporter se vrati u tu svečanu salu, još na nagradama, esperantista sa govornice zahvaljuje, Ovo je dan značajan za celu Srbiju, puno vam hvala, Dragane, ovo je vaša zasluga... Prozvaše najstariju stanovnicu našeg grada, izađe unuk najstarije stanovnice našeg grada, nagradi ga radikalski odbornik sa Šešelj bedžom, prozvaše pripadnika Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, ženu koja ima osmoro dece, od čega šest maloletno, predstavnika Hitne pomoći, završiše, naknadno pozvaše ženu koja je dala svoj doprinos time što ima sedmoro maloletne dece...

Predsedavajući objavi kraj, ispravi se, ima dobitnica da se obrati po svojoj želji, reče se osnovka, Velika je čast biti nosilac nagrade, zahvaljujem se Gradonačelniku i lokalnoj samoupravi, napamet i po svojoj želji se javi i srednjoškolac, Poštovani Gradonačelniče izuzetna mi je čast... onaj sa gologlavu glavu sve pozva na stadion, ručak u restoranu Tigar, a pre toga slikanje sa g. Gradonačelnikom. Napolju policija zaustavi saobraćaj, na stepenište stadoše dobitnici, Palma pozva da svi priđu, hrabra dečja delegacija do njega, svi otvoriše kutije sa plaketama, gotovo.

Image
NA STADIONU, PRE NESREĆE: Domaćin i zvanice

Svi pravac Gradski stadion, gde sledila vežba nagrađene Protivterorističke jedinice. Krenu i reporteri, reke dece u kolonama su pristizale. Ispred stadiona smotra naoružanja i opreme, popnemo se gde ove delegacije, nagrađeni, svečani deo Zapadne tribine. Stadion takoreći pun, sve školska deca, Istočna tribina, preko puta, k’o tuljac. Reporteri uzeše da se snalaze, žensko za informisanje k’o da reče g. Palmi da tu reporteri "Vremena", g. Palma uze da se upita sa dotični, reporter izbliza sagleda da na zlatnu kravatu nisu lastavice nego leptirčići plavi, bi pitanje oko te što kažu zloupotrebe dece pri poseti Patrijarha, g. Palma odgovori iz taka, deca u školi nemaju političku nastavu, nego veronauku, dolazio Patrijarh, to nije zloupotreba, ne interesuje ga šta priča Beograd, što se tiče đaka, nikome nije naređeno, rečeno, ko hoće, bio veliki odziv, deca se pričestila, pre toga postila, unuk mu ust’o u pola pet da bi prisustvov’o. Pokaza na stadion, Eto i sad su deca, sutra će neko kaže zloupotreba, a deca treba imaju edukaciju, ta deca imaju klizalište, akva-park, svake godine besplatno more, tih kritika smo siti, i to nas ne interesuje.

Reporter upita i za Dačić priznanje, Palma odgovori da nije prvi put da dobije neko sa strane, Vuk Bojović je počasni građanin, dali su priznanje i Engleskoj humanitarnoj organizaciji. Dačić nije dobio priznanje samo zbog Gej parade, nego za izuzetan doprinos bezbednosti, doprinosu ugleda Srbije u svetu. Otkazana je i Paradu ponosa u Jagodini, kao i Parada srama u Beogradu, to je njihovo pravo da se ponašaju u čet’ri zida, a ne na ulici, oni se bore protiv bele kuge, ne mogu dva muškarca da izrode decu, da je bog tako hteo stvorio bi Adama i Stevu, a ne Adama i Evu. Završi, pozva reportere na ručak, tako mora. I Ono žensko iz informisanje uze ubeđuje reportere da mora ostanu na ručku, odbiše uglas, ne idu na ručkovi, tak’a koncepcija, ništa ručak, samo pos’o.

Najaviše da će skoče padobranci iz helikoptera, doskoči padobranac sa zastavom Srbije, zastavom Jagodine, tri zelena lista jagode, plus žute tufnica semenke na crvenoj pozadini. Ona iz informisanje objasni da zastavu radio arhitekta koji mnogo dobar i čuven sa svoju umetnost. Deca su na tribinama uglas vikala Srbija, Srbija, Ona iz informisanja k’o iznenađeno reče da su deca mnogo opasna. Reporteri uzeše da se povlače. Na autoputu ih stiže vest da su prilikom vežbe PTJ, spuštanja specijalaca niz konopce iz helikoptera, povređena deca na Istočnoj tribini. Vazdušni kovitlac, koji je uzrokovao helikopter koji je bio iznad terena, je digao reklamne panoe i bacio na decu u publici. Dvadesetak povređenih, od čega je sedmoro dece zadržano u bolnici. Palma izjavio da svi šokirani, da se to nije moglo predvideti...

Dragan Todorović