Vreme
VREME 1085, 20. oktobar 2011. / VREME

Političke zloupotrebe:
Šta tu deca rade

Tinejdžeri kao žrtve policijske brutalnosti u Novom Sadu, osmoškolci organizovano izvedeni na ulice da dočekaju patrijarha Irineja u Jagodini i povređeni mališani na pokaznoj vežbi Protivterorističke jedinice MUP-a u istom gradu imaju zajednički imenitelj. Svi oni – niko stariji od petnaest godina – našli su se u pogrešno vreme na pogrešnom mestu

Dvadesetoro povređene dece i troje povređenih učitelja "bilans" su pokazne vežbe Protivterorističke jedinice MUP-a održane u ponedeljak na Gradskom stadionu u Jagodini. Samo dan ranije isti grad je obišao patrijarh Irinej, a osim gradskih čelnika, poglavara Srpske pravoslavne crkve organizovano su dočekali i đaci jagodinskih osnovnih škola. Najzad, u subotu 15. oktobra uveče, u Novom Sadu Interventna jedinica policije brutalno je pretukla četvoricu maloletnika, nakon što je njihovom kolegi u civilu razbijena šoferšajbna privatnog automobila. Zajednički imenitelj ova tri događaja su deca, ne starija od 15 godina, kao i okolnost da su se našla u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Prema pisanju "Blica", policajci iz novosadske "interventne" nešto slično su saopštili isprebijanoj deci. Naime, policajac u civilu je počeo da batina dečake za koje je mislio da su mu razbili prednje automobilsko staklo, a ubrzo mu se priključila i interventna jedinica. Zbog ovakvog postupka, ministar policije Ivica Dačić je suspendovao policajca koji je pozvao pojačanje, a disciplinski postupak je pokrenut i protiv ostalih policajaca koji su učestvovali u prebijanju maloletnika.

Mnogo veću pažnju, pak, privukla je nes(p)retna pokazna vežba MUP-a u Jagodini. Dok su specijalci pokazivali operaciju spuštanja niz užad koja visi sa helikoptera, vazdušno strujanje koje su izazvali rotori odvalilo je metalne reklame i odletele su pravo među školarce koji su se nalazili u publici. Srećom, nije bilo mnogo teže povređenih: kod jednog mališana sumnja na potres mozga, a kod drugog na prelom ključne kosti.

"Nijedno dete nije ozbiljno povređeno. Nema krvarenja ni stanja šoka", rekla je Vesna Jarkin, načelnica službe za pedijatriju Opšte bolnice u Jagodini. Iako, po izveštaju lekara, kod dece nije bilo stanja šoka, šokiran je, i to "najviše od svog rođenja", gradonačelnik Jagodine Dragan Marković; prema sopstvenom priznanju, ne zna "koliko će vremena proći dok se ne oporavi".

Povređenoj deci i njihovim roditeljima izvinio se i ministar Dačić i obećao, ne precizirajući kako, "da će im se policajci u narednom periodu odužiti na najbolji način", kao i "da će biti utvrđeno da li je neko odgovoran za taj incident". Bez obzira što ovo "da li je" pomalo para uši i implicira da je moguće i da niko nije odgovoran, čak i da se utvrdi odgovornost organizatora, čak i da se dokaže da su reklame bile loše pričvršćene, i dalje ostaje bez odgovora pitanje koje leži ispod cele ove priče: ko i zašto dovodi decu na političke događaje, pa tako i na vežbu Protivterorističke jedinice MUP-a?

Udruženje policije "Solidarnost" nudi svoj odgovor: oni "iskreno žale" zbog incidenta prilikom pokazne vežbe svojih kolega, ali su i "posebno pogođeni pojedinim komentarima u javnosti, kojima se osuđuje prisustvo najmlađih na ovakvim manifestacijama", dodajući da se "ne vodi računa o tome da je možda upravo zato deo pripadnika policije kroz svoje detinjstvo zavoleo policijsku profesiju".

Isto ili slično pitanje – šta će deca tamo – moglo bi da se postavi i za izvođenje đaka na ulicu prilikom posete patrijarha Irineja Jagodini. No, tu je organizator izvođenja đaka na ulice poznat – Školska uprava Jagodine je "preporučila", odnosno "dala mogućnost" direktorima osnovnih škola da se na dan dolaska patrijarha, u nedelju, proglasi radni dan, i da se angažuju nastavnici koji bi brinuli o bezbednosti učenika. Za razliku od prethodna dva, na ovom događaju nije bilo povređenih, ali je otvoreno novo pitanje: zbog čega se u sekularnoj državi savetuje ili "preporučuje" direktorima škola da dovedu decu na doček poglavara jedne veroispovesti (makar bila i najzastupljenija)? Obaška i pitanje zašto direktori tu preporuku i prihvataju.

Narodni poslanik Petar Petrović, stranački kolega jagodinskog gradonačelnika, ima odgovor: "Mnogi ovde pričaju o tome kako se zloupotrebljavaju deca u političke i verske običaje. Ako su deca izašla da pozdrave patrijarha, valjda na to imaju pravo", rekao je Petrović u Skupštini. Zaštitnik građana Saša Janković, pak, u saopštenju na sajtu ove institucije (www.ombudsman.rs) smatra da to predstavlja kršenje prava deteta i roditelja, i dodaje da "organi lokalne samouprave, ni bilo ko drugi, nemaju pravo da od škola zahtevaju da deca budu upućena na doček patrijarha SPC, niti na protivterorističku pokaznu vežbu".

Radmilo Marković




Tamara Lukšić-Orlandić: Gradska uprava Jagodine, Ministarstvo prosvete i MUP pod kontrolom

"Organizovano upućivanje dece od strane škola na manifestacije koje nisu namenjene dečijem uzrastu predstavljaju kršenje prava deteta", kaže za "Vreme" Tamara Lukšić-Orlandić, zamenica zaštitnika građana za prava deteta. "Ako je lokalna samouprava ili školska uprava dala inicijativu, uputstvo, predlog ili, ne daj bože, naredbu da deca dođu, direktori su bili dužni da se obrate Ministarstvu prosvete i da traže mišljenje o tome, a mi ćemo ispitati i da li je Ministarstvo u sve to upućeno. I protivteroristička vežba i dolazak patrijarha će biti predmet naše kontrole, ne sami događaji, već postupanja organa koja su dovela do toga da deca budu na tim skupovima. Danas ili najkasnije sutra će biti pokrenut postupak kontrole prema svim tim organima – Gradskoj upravi Jagodine, Ministarstvu prosvete i MUP-u, i na osnovu odgovora koje budemo dobili mi ćemo utvrditi da li je bilo propusta u radu nekog od tih organa, da li su prekoračili svoja ovlašćenja, i onda, ako utvrdimo da ih je bilo, dajemo preporuku. U toj preporuci mogu biti razni elementi, čak i do zahteva da se neko razreši neke funkcije, to je ono dokle mi možemo da idemo, jer preporuka ne sadrži sankciju. A onda je na onima kojima je upućena ta preporuka da li će da je ispoštuju ili ne, onda je to njihova odgovornost.

Mi smo i ranije imali komunikaciju sa MUP-om da se uzdrže od vođenja dece na neke manifestacije – na primer, na Savskom vencu su, ima tome i godinu dana, osnovne škole išle da razgledaju neku izložbu oružja, gde su deca čak uzimala oružje u ruke. Mi smo čuli za to i prijateljski im savetovali da to nije primereno, a sad se ovo desi u Jagodini. Čitala sam danas, deca su bila izuzetno zaplašena. Neka od njih nisu bila ni rođena kada je bilo bombardovanje, ali su čuli priče, pa zamislite sad kad oni naprave paralelu sa ratnim dešavanjima. Ako će neki roditelj da vodi dete, neka ga vodi na svoju odgovornost, ali ne može jedna javna institucija kao što je škola da uveliča taj skup tako što će organizovati decu da dođu – mislim da to nije mesto za decu iz osnovne škole", zaključuje Tamara Lukšić-Orlandić.