foto: tanjug
NIJE POSTUPIO PO ZAKONU, ALI AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ĆUTI: Vladimir Orlić

Visoka medicinska škola u Ćupriji >

Šta pokazuju dokumenta

Brojne su nelogičnosti u vezi sa angažovanjem narodnog poslanika SNS-a, čiji ugovor je prosvetna inspekcija proglasila za nezakonit

Iako narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije prihode iz Visoke medicinske škole u Ćupriji, dokumenti koje poseduje BIRN pokazuju da je on mesečno primao platu od 40.000 dinara, plus 4500 dinara za putne troškove po svakom dolasku. Agencija za borbu protiv korupcije više od sedam dana nije odgovorila na naša pitanje da li će pokrenuti bilo kakav postupak zbog toga što narodni poslanik nije postupio po zakonu.


IMA PLATENEMA PLATE

Istražujući ovu priču, naši novinari naišli su na brojne nelogičnosti u vezi sa angažovanjem ovog narodnog poslanika SNS-a. Priča o tome da je Orlić, zajedno sa grupom visokih funkcionera vladajućeg SNS-a, angažovan u visokoj medicinskoj školi u Ćupriji postaje aktuelna u oktobru 2018. godine, kada BIRN objavljuje tekst o njihovim nezakonitim ugovorima sa školom.

Škola je zahtev za akreditaciju podnela u martu 2018. godine i u tom zahtevu za akreditaciju nalazi se Orlićevo ime, i pored toga što je prosvetna inspekcija utvrdila da je ugovor bio nezakonit. U oktobru 2018. godine Orlić privremeno prestaje da radi u Ćupriji, i tada Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljuje da više ne prima platu iz više škole.

Rukovodstvo škole, međutim, u novembru 2019. ponovo angažuje Orlića kao naučnog saradnika za školsku 2019/2020. Iako u odluci Veća škole stoji da je Orlićevo angažovanje neophodno zbog dobijanja akreditacije za master program "strukovna medicinska sestra", škola je u julu 2019. godine dobila akreditaciju – pet meseci pre nego što je Orlić ponovo angažovan. Iz škole objašnjavaju da je ugovor sa Orlićem sklopljen jer je njegovo ime u zahtevu za akreditaciju i nalazi se u planu kadrova za ovu školsku godinu.


AKREDITACIJA I DOPUNSKI RAD

Predlog o angažovanju Orlića iznet je i izglasan na sednici Nastavno-naučnog veća 27. decembra 2019. Međutim, on u tom trenutku u školi radi već mesec dana – od 29. novembra 2019. godine. U ime škole ugovor je potpisala tadašnja v.d. predsednica Akademije prof. dr Jelena Milanović, koja je na naše pitanje kako i zašto je sklopila ugovor pre odluke i bez odluke Nastavno-naučnog veća, prvo rekla da se ne seća, a zatim da ne može da tvrdi da je imala odluku veća o angažovanju Orlića. Kasnije je rekla da je našla dokumenta i da je "ugovor potpisan na osnovu Odluke veća o planu kadrova iz oktobra 2019. godine i na osnovu saglasnosti matične ustanove".

Nova direktorka, prof dr Zorica Duković, koja je na toj funkciji od 20. marta 2020. godine, kaže da se radi o "ugovoru o dopunskom radu" i da on "ne mora uvek da prođe Nastavno-stručno veće". "Međutim, pošto je Vladimir Orlić otišao u akreditaciju, onda je morao da prođe veće", objašnjava Duković za BIRN. Pošto se radi o dopunskom radu, kažu da nije predviđeno raspisivanje konkursa, a da je Orlić dobio zvanje naučnog saradnika u zakonskoj proceduri Ministarstva prosvete.

Na pitanje da li je neophodna odluka veća za sklapanje ugovora, u pisanom odgovoru iz Visoke medicinske škole u Ćupriji kažu da je Nastavno-stručno veće u dva navrata donelo odluku o angažovanju Vladimira Orlića – prvi put kada su usvajali Elaborat za akreditaciju (2018. godine), a drugi put prilikom usvajanja Plana kadrova za školsku 2019/2020. godinu. Orlić je radio kao nastavnik na predmetu "primena informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvu" za školsku 2019/2020. godinu, u periodu od 2. decembra 2019. do 26. marta 2020.

Narodni poslanik Vladimir Orlić nije odgovarao na naše pozive, kao ni Katarina Žugić Jovanović, šef odseka za inspekcijske poslove u Ministarstvu prosvete.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST