Vreme
VREME 1575, 11. mart 2021. / VREME

 :
Analiza šahovske partije sa naslovne strane »Vremena«

Pretpostavljajući da su oba igrača makar prosečni šahisti, partija se može poprilično precizno rekonstruisati. Naravno da su manje varijacije moguće (u redosledu poteza), ali one nisu toliko bitne za odnos snaga do devetog poteza kada Aleksandar Vučić pravi veliku rokadu https://twitter.com/mladenme/status/1367578065044348930
Image

Dr Nebojša Stefanović otvara najčešćim otvaranjem, tzv. King’s pawn opening e4. Aleksandar Vučić uzvraća slično, e5. Dr Neša nastavlja vrlo uobičajeno, Nf3. Vučić odgovara školski, Nc6. Dr Neša nudi prvu razmenu, d4. Vučić prihvata, exd4. Dr Neša vraća izgubljeno i uzima piona, Nxd4. Ovde imamo i prvi interesantan potez. AV ne žuri u razmenu skakača, već strpljivo, školski gradi poziciju. Drugi skakač izlazi u polje, Nf6.

Iako u skladu sa teorijom, ovo daje priliku Dr Neši da zada prvi mali udarac. Dr Neša razmenjuje skakače i time remeti strukturu pešaka svog protivnika. AV odgovara na bolji od dva moguća načina, exc6. Da je AV odigrao dxc6, Dr Neša bi bio u prilici da razmeni kraljice i time onemogući Vučićevu rokadu u daljem toku partije.

Image

Ovde je momenat kada su moguće tri, ne preterano dobre, varijacije. Pretpostavićemo da je Dr Neša iskoristio skakača da zaštiti piona na e4. Bolja opcija je bila grunuti piona na e5 i tako naterati AV u povlačenje. Ipak, prilika je propuštena.

AV pravi prvu grešku, izbacuje lovca na b7. Ovaj potez je jednostavno loš, u bilo kojoj varijaciji. Razlog za ovaj potez, pokazaće se, želja je AV da napravi rokadu na kraljičinoj strani. Ovo liči na potcenjivanje protivnika, s obzirom na to da je struktura piona na toj strani oštećena.

Image

Dr Neša pinuje skakača na f6, kao da želi dalju razmenu figura. Lovac g5. AV nema ništa protiv i primorava ga na izbor, razmena ili povlačenje. Pion h6. Dr Neša bira razmenu i uzima skakača, Bxf6. Insistiranje na razmenama je karakteristično za partije u kojima se želi što brže doći do remija.

Image

Ipak ovo je bila greška i AV izlazi kraljicom u polje, moglo bi se reći pravovremeno.

Sada Dr Neša želi da se zaštiti (malom rokadom), ali pre toga mora napraviti jedan potez. Nema mnogo izbora, Bd3.

I ovde dolazimo do možda i malo potcenjivačkog poteza, ali sada već i neophodnog. Velika rokada Aleksandra.

Image

Velika rokada je i poslednje što je ostalo zabeleženo na fotografiji objavljenoj 17. mara 2019. u toku protesta ispred zgrade Predsedništva Srbije. Iako je krajnja pozicija potpuno egal, opšti utisak je da šah ipak nije Stefanovićev teren. Prilike koje su se ukazale u prvih devet poteza ove partije nije znao da iskoristi. Takođe, pokazao je preteranu agresivnost. Videćemo uskoro da li na nekim drugim poljima igra bolje.

Sa druge strane, Vučić je prepoznao preteranu agresivnost protivnika, a onda čak počeo i malo da ga potcenjuje. Ne sumnjam da je ovu partiju ipak dobio. No ovo je samo šah.

Pozicija nakon 9. poteza ne postoji u bazi podataka koja uključuje ne samo profesionalne, već i amaterske mečeve. Poređenja radi, profesionalci ulaze u potpuno nove partije oko/nakon 15. poteza (naravno ima mnogo izuzetaka). To možda ponajviše govori o kvalitetu oba igrača.

Za kraj, otvaranje je bilo Scotch Game, Schmidt variation.

Mada, moram priznati "Sicilijanka" mnogo bolje odgovara.

@mladenme