Vreme
VREME 599, 27. jun 2002. / KULTURA

Scena

Konferencija o Hani Arent

Image

U Beogradu u hotelu Interkontinental od 3. do 7. jula 2002. održaće se Međunarodna konferencija "Zaveštanje Hane Arent: s one strane totalitarizma i terora". Na njoj će učestvovati preko 100 uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva, među kojima i veliki broj stručnjaka za delo Hane Arent, i to iz Sjedinjenih Država, Evrope i Balkana. Sve sesije konferencije otvorene su za javnost. Organizatori pozivaju i očekuju aktivno učešće brojnih profesora, studenata, i građana – predstavnika vladinih i nevladinih organizacija.

Međunarodna konferencija o Hani Arent organizuje se u Beogradu u pravom trenutku: u teorijskom smislu, ona treba da doprinese širenju često ometene javne refleksije o vlastitom udelu u nastanku traumatske prošlosti. U političkom pogledu, može da pripremi novi okvir za nepristrasno (samo)legitimisanje nove demokratske kulture.

Organizatori konferencije o Hani Arent smatraju da treba ohrabriti predstavnike demokratskog bloka Srbije i obavezati reformsku vlast u Beogradu da u ime budućnosti istraje na dalekosežnom projektu izgradnje demokratske kulture. Inače demokratska kulture neće biti u stanju da ubrzano popuni onaj vakuum u kolektivnom identitetu koji je nastao nakon sloma totalitarnog komunizma i autoritarnog nacionalizma.

Jazzanova u Pećini

Neprevaziđeni majstori cool jazz-house zvuka, najveći stilisti klupske muzike uz Gillesa Petersona, berlinski tim Jazzanova gostuje ponovo u Beogradu u klubu Pećina, u subotu 29. juna. Od svoje prve posete glavnom gradu (sjajna zabava marta 2001. u Industriji), Jazzanova je objavila dva vanredno uspela izdanja – pre svega, kolekciju svojih remiksa poznatih hitova (dvostruki disk The Remixes 1997-2000), koji su godinama podizali nivo mnogih zabava, ali i dance orijentisanih radijskih programa, a potom i debi album In Between (oba za Compost Records). Upravo svoj prvi regularni album promovišu serijom nastupa širom sveta, među kojima će se naći i ovaj beogradski, i upravo je on konačno skrenuo pažnju mainstream publike na ovaj berlinski kolektiv sačinjen od disk džokeja, producenata, video džokeja. Kritičari su okarakterisali njihovu muziku kao "zadivljujuću fuziju novih i retro zvukova" i mešavinu deep jazza i modernih bitova. U njoj dominiraju udaraljke, ali su uvek prisutni prizvuci housea, drum and bassa, bossa nove, funka, trip-hopa. Bilo kako bilo, isti kritičari uvek navode da je osnovna namera Jazzanove da, varirajući ritmove i pravce, uvuče publiku u ceo jedan nov muzički svet i novu dimenziju zabave. Jazzanovu će u Beogradu ovog puta predstavljati DJ Jirgen fon Knoblauh (Juergen Von Knoblauch) i VJ Juto Jo, sa specijalnim video programom. Lokalno pojačanje daće Belgrade Yard Soundsystem i Džumbus tim (Bojan Mitrović i Božidar Radojičić).