Gledanost

 

Gledanost generalno

"KLOPKA": Olivera Kovačević

"Pink" je najgledanija televizija u Srbiji. To potvrđuju i dva sistema elektronskog merenja gledanosti upsostavljena tokom prošle godine: AGB i GALLUP. Obe istraživačke kuće svakodnevno mere individualno gledanje iz minuta u minut aparatom koji se zove piplmetar. Podaci oba merača složno su potvrdili dominaciju TV Pinka, tj. najveće učešće TV Pinka u ukupnom televizijskom auditorijumu i kad se posmatra jedan dan, mesec ili duži period. Učešće u ukupnom TV auditorijum (tzv. share) je najprecizniji podatak o snazi TV stanice.

TV stanice nad ovim istraživanjima nemaju kontrolu, ali se u procesu tumačenja rezultata može manipulisati podacima, što se u poslednje vreme i dešavalo. Govorilo se o delovima dana, gde je namera bila da se utiče na formiranje slike o TV gledanosti. Kao što se izveštaj sa sportske utakmice ne završava podatkom koji je rezultat bio između 35. i 45. minuta, već se daje obavezno krajnji rezultat, tako i izveštaji o gledanosti tokom dela dana daju iskrivljenu sliku. Utakmica između TV stanica traje 24 časa na celoj teritoriji Srbije. Tako analizirano, TV Pink je šampion gledanosti.

AGB u poslednja tri meseca meri da je TV Pink na prvom mestu sa 20,4 odsto udela u ukupnom auditorijumu, RTS 1 je druga sa 19,7 odsto, BK treća sa više nego dvostruko manjim udelom od 9,8 odsto, RTS 3 četvrta, a TRS 2 peta. Ostale televizije su daleko ispod ovih pet prvih.

GALLUP čak još izrazititije vidi TV Pink na vodećoj poziciji u martu 2003. (21,6 odsto). TGI-Marten Board International, koji istražuje u Srbiji velikim upitnicima na velikim uzorcima, daje Pinku još bolju poziciju: čak 37,8 odsto stanovnika Srbije izjavilo je da je Pink omiljena televizija.

Gledanost po pojedinim žanrovima

Filmovi na TV Pinku predstavljaju pravi fenomen. U 2003. godini, tj. poslednja tri meseca, među 10 najgledanijih filmova bilo je čak devet Pinkovih (ili: među dvadeset filmova, sedamnaest je prikazano na TV Pinku). Kad posmatramo jedan mesec, konstatujemo da 1/10 života ili tri neprekidna dana (od ukupno trideset) TV gledalac provede gledajući oko 80 različitih filmova na TV Pinku. Naravno da su najgledaniji filmovi oni koji počinju u 20-21 čas, ali je interesantno da i prepodnevni filmovi obaraju rekorde, a noću je uz Pink većina onih koji imaju uključen televizor.

Vesti su odnedavno na programu TV Pinka, ali su već izborile drogo mesto iza "Dnevnika 2" RTS-a. "Infotop" u 21 čas nadmašio je "Telefakt 4" BK televizije, inače treću najgledaniju informativnu formu.

Sport na TV Pinku tokom vikenda promenio je naš profil gledaoca, jer je i muški deo počeo da nas rado posećuje. Italijanski fudbal je uspevao da animira preko dva miliona gledalaca, kao i košarkaški mečevi u okviru Good Year lige.

Dečiji program "IZZY" je u vrhu gledanosti u svom žanru i uspešno se "bori" sa dečijim filmovima.

Domaća produkcija postiže visoke rejtinge, preko 10 odsto.

Serija "Mješoviti brak" ima prosek 11,8 odsto, a najbolja epizoda 14,5 odsto

"Povuci ručnu" dostiže 11,1 odsto, a najbolja emisija 13,0 odsto.

"Klopka" dostiže gledanost od 10,5 odsto, a najbolja emisija imala je 18,3 odsto

Specijalne prilikenovogodišnji program

Tokom novogodišnjih praznika TV Pink je bio najgledanija stanica sa učešćem od 26,6 odsto u ukupnom televizijskom auditorijumu. Na drugom mestu je bio RTS 1 sa 15,8 odsto.

U ponoć je 24,4 odsto ukupne populacije gledalo program TV Pinka, 13,3 odsto RTS, a 14,8 odsto programe svih ostalih stanica.

Među 10 najgledanijih emisija tokom novogodišnjih praznika našlo se pet Pinkovih emisija, tri emisije RTS 1 i po jedna BK i RTS 3.

Gledalac TV Pinka (Po TGI istraživanjima)

U auditorijumu TV Pinka iznadprosečno je učešće gledalaca mlađih od 44 godine, pa je možda jasnije zašto naš prosečan gledalac mnogo polaže na svoj spoljni izgled. Drži dijetu, nosi markiranu odeću poznatih dizajnera, voli automobile koji se ističu i svojim izgledom i svojim tehničkim karakteristikama. Otvoren je za novine, smeo, sklon rizicima, intuitivan i brz mislilac, individualista.

Gledalac TV Pinka je sugestibilan – čim vidi reklamni proizvod, u iskušenju je da ga kupi. Voli kupovinu iz fotelje, voli revijalne časopise, sluša radio u kolima, ali ne preferira gledanje filmova u bioskopima, jer ih ima u izobilju na Pinku.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST