Vreme
VREME 761, 4. avgust 2005. / VREME

Intervju - Žan Loran, generalni direktor Kredi agrikol banke:
Globalni igrač u Srbiji

"Srbija je još u ranoj fazi tranzicije, ali zemlja se kreće u dobrom smeru i mi želimo da budemo tu da pomognemo u daljoj modernizaciji"
Image
BIĆEMO NAJBOLJI: Žan Loran

"Mi smo među vodećima u svetu u finansiranju infrastrukturnih projekata u domenu energije i saobraćaja, svetski lider u finansiranju avio-industrije i među vodećima u izdavanju obveznica. Sve to će postepeno naći svoj put i u Srbiji. Znam da želite da vam ja sad kažem da će kamatne stope ići dole, ali to zavisi i od makroekonomske situacije i od sveukupnog rizika klijenta", kaže Žan Loran, generalni direktor najveće evropske i druge po veličini banke u svetu Kredi agrikol. Dolazak takvog bankarskog giganta u Srbiju mnogi su spremni da protumače kao "kopernikanski obrt" srpske tranzicije i shvatanja modernog bankarstva. Zato smo Žana Lorana odmah pitali:

"VREME": Šta je Kredi agrikol grupa i kakva je pozicija Kredi agrikol S.A.?

ŽAN LORAN: Kredi agrikol grupa je najveća francuska finansijska institucija i jedna od najvećih na svetu po kapitalu. Kredi agrikol je tržišni lider u francuskom bankarstvu sa preko 22 miliona klijenata i oko 25 odsto tržišnog učešća u francuskom retail (poslovi sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima) bankarstvu. Kredi agrikol je takođe i globalni igrač, prisutan u preko 60 zemalja Evrope, SAD, Azije i Afrike sa preko 140.000 zaposlenih. Ukupni kapital Grupe iznosio je 67 milijardi evra u 2004. godini. Grupa je univerzalna banka sa širokim spektrom usluga od retail do korporativnog i investicionog bankarstva, od pojedinačnih klijenata (fizička lica) i preduzetnika do korporacija i finansijskih institucija.

Grupa je broj jedan u Francuskoj po upravljanju sredstvima (asset management) sa preko 400 milijardi evra sredstava, zatim broj dva u životnom osiguranju i broj tri u svim vidovima osiguranja ukupno gledano. Kredi agrikol je jedan od dva evropska lidera u specijalizovanim finansijskim uslugama kao što su lizing i potrošački krediti. Grupa je među vodećim evropskim igračima u korporativnom i investicionom bankarstvu, među svetskim liderima u finansiranju avio-industrije i brodogradnje i jedan je od vodećih brokera u Evropi i broj jedan u Aziji za equity research.

U okviru Grupe, Kredi agrikol S.A. je pravno lice čije su akcije kotirane na berzi od 2001. godine. Kredi agrikol S.A. ima 25 odsto vlasništva u svim regionalnim bankama u Francuskoj i većinsko vlasništvo u svim ostalim članicama Grupe. Kredi agrikol S.A. u Grupi je zadužen za strategiju i ima ulogu „centralne banke" na tržištima kapitala, sa rejtingom AA-, jednim od najboljih rejtinga na svetu.

U novembru 2000. godine postavljen je treći cilj strategije KA Grupe - "proširiti evropsku dimenziju Grupe, izgraditi vodeću evropsku banku". Šta to konkretno znači? Širenje na tradicionalnom tržištu Evropske unije, ili i širenje na zemlje koje su prošle ili prolaze kroz tranziciju? Da li postoje različite strategije, na primer, za Češku i Srbiju?

Evropska dimenzija Grupe znači izgraditi vodeću banku u Evropi sa prisustvom u svim glavnim evropskim zemljama kroz targetirane akvizicije i ugovore o partnerstvu. To znači i širenje u zemljama članicama prvobitne EU, ali to takođe znači da Kredi agrikol hoće da ide ka istoku i da se širi na rastuća tržišta centralne i istočne Evrope. Prirodno je da je svaka zemlja priča za sebe i mi zato imamo različite pristupe u Pragu i Beogradu. Ali mi uvek pružamo isti kvalitet usluga našim klijentima bez obzira na to gde se nalaze i do sada smo u praksi pokazali da smo posvećeni unapređenju ekonomije zemalja u kojima radimo.

Koliko je do sada urađeno na ostvarenju tog cilja i da li su akcionari zadovoljni?

Kao što sam pomenuo, Kredi agrikol ima operacije u preko 60 zemalja. Prisutni smo u gotovo svim zapadnoevropskim zemljama. Imamo 17,8 odsto udela u Intezi banci, vodećoj italijanskoj banci. Prošlog meseca smo preuzeli 65 odsto Intezinog dela koji upravlja sredstvima – Nekstra. Takođe imamo udeo u Espirito santo banci u Portugalu i u Emporiki banci u Grčkoj. U istočnoj Evropi smo lider u potrošačkim kreditima i lizingu u Poljskoj, a imamo i mrežu korporativnog bankarstva u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Takođe smo prisutni u SAD, Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi. Operacije u Aziji su već dugo jedna od najvećih snaga Grupe, sa drugim najjačim brokerom u regionu i vrlo jakom mrežom.

Akcionari su više nego srećni jer vide održivi razvoj banke i visoke dividende na uloženi kapital. Neto profit porastao je za 44 odsto u prošloj godini i dostigao je nivo od četiri milijarde evra.

Da li su najnovija događanja oko referenduma za evropski Ustav i dijalog koji je tim povodom otvoren poremetili neke od planova banke i Grupe?

Referendum o Ustavu nije promenio naše planove. Ostajemo u potpunosti posvećeni našim strateškim ciljevima i planiranom razvoju u Srbiji i drugim istočnoevropskim zemljama jer verujemo u vašu i njihovu evropsku budućnost.

Zašto je Srbija izabrana kao "odskočna daska" za deo Evrope istočno od Beča?

Srbija je imala veoma dinamičan razvoj u prvih nekoliko godina tranzicije ali je u isto vreme i nedovoljno "usluženo" tržište u bankarskom smislu. Vidimo mogućnosti za razvoj i rast pogotovu sa ponudom koja sadrži paletu svih naših usluga. Osim toga, u Srbiji imamo i našeg dugogodišnjeg prijatelja gospodina Božidara Đelića. Postavili smo ga da razvija naše operacije u istočnoj Evropi, pored njegove uloge predsednika Upravnog odbora Meridijan banke.

Želja vaše grupe je da postane banka broj jedan u Srbiji. S druge strane, kažete da je kupovina Meridijan banke vaše prvo partnerstvo van Francuske posle četiri godine. Postoje li i kod vas strahovi da li će to partnerstvo uspeti?

Došli smo da ostanemo i da učinimo ovo partnerstvo, dugoročno gledano, uspešnim. Tačno je da je ovo prvo ovakvo partnerstvo u poslednje četiri godine. Razlog je to što smo bili koncentrisani na preuzimanje banaka u Francuskoj da bismo ojačali našu poziciju kod kuće i postali broj jedan u Francuskoj. Sada je naš prioritet međunarodni razvoj i Meridijan banka je naš prvi partner na ovom putu ali ne i poslednji u istočnoj Evropi i svetu. Zajedno ćemo raditi da Meridijan banka bude jedna od vodećih banaka u Srbiji jer znamo ljude u njoj i znamo kako možemo da im pomognemo da dostignemo taj cilj. Dokapitalizacija u vrednosti od 20,6 miliona evra i subordinirani kredit u vrednosti od 45,6 miliona evra prvi su dokazi koliko smo ozbiljni u svojim namerama u Srbiji.

Šta znači da neko postane banka broj jedan u Srbiji?

Postati vodeća banka u Srbiji znači postaviti klijenta u centar naših operacija i ponuditi mu sve finansijske proizvode koji su mu potrebni. Zajedno sa našim partnerima u Meridijan banci i Tomislavom Đorđevićem i njegovim timom koji će voditi računa o kontinuitetu prema našim klijentima i našoj banci, razvijamo dugoročnu strategiju koja će nas zasigurno dovesti na mesto vodeće banke u Srbiji. To je više pitanje kvaliteta usluge i odnosa nego što je nešto drugo. Finansijska sredstva nisu problem za našu grupu.

Da li biste čitaocima "Vremena" i građanima Srbije pojasnili šta to znači da je ideja vodilja banke okrenutost klijentu?

Kvalitet odnosa sa potrošačima ne postiže se samo pukim entuzijazmom već treningom naših zaposlenih da budu ljubazni i da osluškuju potrebe klijenata u svakom trenutku. U prilog tome, razvili smo informatička rešenja koja stavljaju potrebe naših klijenata u centar našeg sistema da bismo tačno znali koje su potrebe klijenta i da bismo mogli da komuniciramo sa njim na nejefikasniji način putem njegovog omiljenog kanala komunikacije, bilo da je to onlajn ili na šalteru. Odabrali smo Meridijan banku za našeg partnera zbog toga što ima mlad kadar, u proseku zaposleni imaju 30 godina, i zato što ima fleksibilan i efikasan IT sistem na usluzi klijentima.

Šta je to konkretno što vaš potencijalni klijent u Srbiji može da očekuje dolaskom Kredi agrikol banke?

Mogu očekivati isti nivo usluga kao i svugde u svetu. Mi smo ozbiljan igrač i naše ponude su uvek konkurentne. Znam da želite da vam ja sad kažem da će kamatne stope ići dole, ali to zavisi i od makroekonomske situacije i od sveukupnog rizika klijenta. Ne želim da kažem nešto, pa da kasnije razočaram mi to ne radimo, ali sigurno ćemo ponuditi vrlo atraktivne pakete klijentima i dugoročnu podršku. Otvorićemo i specijalizovane podružnice životnog osiguranja i lizinga, kao i penzionog osiguranja kada se usvoji zakon. Možemo da pomognemo i vaše izvoznike svuda u svetu odgovarajućim uslugama i garancijama izvoznog finansiranja. A možemo da pomognemo i lokalnim vlastima i vladi u finansiranju infrastrukturnih projekata. Konačno, postaraćemo se da naši klijenti širom sveta ozbiljnije gledaju na ovdašnje prilike za ulaganje.

U Srbiji se veoma malo praktično zna o korporativnom bankarstvu. Da li Kredi agrikol planira da i taj segment svog poslovanja donese u Srbiju?

Kredi agrikol će sve svoje proizvode dovesti na tržište Srbije, uključujući i korporativno bankarstvo kroz proizvode i usluge kreirane prema potrebama lokalnog stanovništva. Zajedno sa našim partnerima u Meridijan banci razvićemo usluge u korporativnom bankarstvu kreirane po meri najuspešnijih kompanija u Srbiji. Mi smo među vodećima u svetu u finansiranju infrastrukturnih projekata u domenu energije i saobraćaja, svetski lider u finansiranju avio-industrije i među vodećima u izdavanju obveznica. Sve to će postepeno naći svoj put i u Srbiji.

Na konferenciji za novinare rekli ste da je cilj Banke da ujedini dva procesa: da pomogne ekonomskom razvoju zemlje i da postigne rentabilnost u poslovanju, odnosno da je efikasna i korisna. Možete li da nam na primeru Kredi agrikola pokažete kako to konkretno izgleda?

Svakako, velika institucija može se izgraditi samo na zdravim principima. Za nas, nasleđe naših korporativnih korena je veoma važno. Želimo da služimo zajednici u kojoj radimo. Naš uspeh ne bi mogao da traje ukoliko ne bismo pomagali zemlju ili grad u kom smo prisutni. Isti pristup može se očekivati i u Srbiji. Želimo da pronađemo načine da pomognemo vašoj zemlji, privlačenjem investitora, koji su često i naši klijenti, koji bi pomagali lokalne talente i kulturu. U tom smislu, iskustvo uspostavljanja Kredi agrikol mreže sastavljene od regionalnih banaka u Francuskoj je dragoceno, spajajući ekonomski i društveni napredak.

Da li su procene vaše banke da je Srbija dovoljno stabilna zemlja u kojoj se može poslovati na principima koje Kredi agrikol primenjuje već nekoliko decenija?

Našom odlukom da dođemo ovde mislim da smo najkonkretnije odgovorili na vaše pitanje. Srbija je još u ranoj fazi tranzicije, ali zemlja se kreće u dobrom smeru i mi želimo da budemo tu da pomognemo njenom narodu i ekonomiji u daljoj modernizaciji.

Da li već sada vidite moguću ulogu banke u konkretnim poslovima na povezivanju francuskih i srpskih kompanija?

Obavio sam nekoliko razgovora sa glavnim ljudima vodećih francuskih kompanija i shvatio da su veoma zainteresovani za srpsko tržište i mogućnosti koje ono pruža. Zajedno sa našim partnerima u Meridijan banci planiramo da organizujemo poslovni samit narednog proleća, kojem bi prisustvovale vodeće francuske kompanije koje bi tako imale priliku da ostvare kontakt sa partnerima i potencijalnim partnerima u Srbiji, te da na taj način otpočne saradnja dveju ekonomija. Čvrsto verujemo u uspeh samita budući da je svaka treća kompanja u Francuskoj klijent Kredi agrikol banke.

Kakvi su vam utisci posle razgovora koje ste vodili sa zvaničnicima srpskih vlasti prilikom posete Beogradu?

Vrlo pozitivni. Osnovni princip Kredi agrikola u poslovanju jeste kreiranje partnerskih odnosa i mi želimo da budemo partner u modernizaciji bankarskog sistema u Srbiji, ali takođe i partner u modernizaciji zemlje u celini. Moj utisak je da ćemo u postizanju tog cilja u Vladi imati dobrog partnera.

Miša Brkić




Za najbolje nema granica

Srbija je dugo bila izolovana zemlja i veoma je važno, a vaša banka je to prepoznala, da se mladi ljudi iz Srbije edukuju u inostranstvu. Kako planirate da izgleda transfer ideja i znanja iz Francuske u Srbiju?

Četiri Francuza će se pridružiti Meridijan banci da pomognu oko transfera znanja i tehnologije, ali banku će voditi Srbi jer mi nikada nećemo pretendovati da znamo bolje vašu zemlju od vas samih! Dodatno, zaposleni u Meridijan banci učestvovaće u treninzima Grupe i najbolji će imati mogućnost da rade u inostranstvu u jednoj od 60 zemalja gde smo prisutni, kao što su Pariz, Njujork, ali isto tako Hong Kong ili Montevideo.