Internet >

Kratki vodič kroz sajber politiku

Srbija je u 2006. godinu ušla sa 326 registrovanih političkih organizacija, a poslednjeg dana januara već je imala jednu više. Broj onih koje imaju internet prezentacije nije zahvalno čak ni grubo procenjivati, pogotovo zato što mnoge ugašene stranke i dalje imaju svoje sajtove

Veb-stranice političkih partija najčešće ostaju zapuštene po okončanju nekih od izbora, a velik broj njih je upravo napravljen za takvu jednokratnu upotrebu i neretko se dešava da na njihovom mestu stoji poznata poruka "The page cannot be displayed". Na sajtu novosadskog odbora Demokratske stranke Srbije, na primer, postoji link za drugi sajt "Dr Dejana Mikavice, gradonačelnika", ali on nije u funkciji; sajtovi Socijalističke partije Srbije i Beogradskog odbora SPS-a takođe nisu u funkciji, kao ni jul.org.yu.

Poslednje saopštenje kragujevačkog odbora Demokratske stranke nosi datum 28. februar 2005, a aktuelna je i čestitka Gradskog odbora sugrađanima povodom uskršnjih praznika, kao i čestitka za Novu 2005. Borisa Tadića. Na sajtu beogradskog odbora DSS-a vreme je stalo krajem septembra 2004, odmah nakon izbora za gradonačelnika s obzirom na to da je poslednja vest saopštenje Gradske izborne komisije o konačnom rezultatu. Prva sledeća vest odnosi se na koncert u organizaciji izbornog štaba Zorana Drakulića kojim je "krunisana predizborna kampanja DSS-a za gradonačelnika Beograda". Uz ovu vest nalazi se i jedna od mnogih Drakulićevih slika koje su postavljene na sajt. Saborna narodna stranka (na adresi geocities.com/CapitolHill/3563) pod "aktuelno" sadrži saopštenje o izrazu saučešća predsednika Slobodana Rakitića Demokratskoj stranci povodom ubistva Zorana Đinđića.

Demokratska stranka jedna je od retkih kojoj se ne može zameriti na ažurnosti, sadržaju, dizajnu... To je ujedno i stranka čiji opštinski odbori imaju najviše sajtova, od kojih pojedini odskaču od uobičajene forme. Pre ulaza na prezentaciju zrenjaninskog odbora uz "dramatičnu" muziku pojavljuje se fleš u čijoj je pozadini prepoznatljiv žuti krug na plavoj pozadini i (takođe prepoznatljive) rečenice: "Ne pitaj šta tvoja zemlja može da uradi za tebe. Pitaj šta ti sam možeš da uradiš za sebe. Tvoja zemlja će ti pomoći." Žuta lopta nakon toga udara u ekran monitora i razbija ga, nakon čega se povlači u gornji levi ugao. Pojavljuju se fotografije Zorana Đinđića i Borisa Tadića. Na ovoj prezentaciji, pored uobičajenih linkova "program", "istorijat", "ljudi", "omladina"..., postoji i "sahrana" iza koje se krije fotoreportaža sa sahrane Zorana Đinđića – od okupljanja ispred autobusâ koji su polazili iz Zrenjanina, do hrama Svetog Save i pogrebne povorke na ulicama Beograda. Sa ovog sajta se direktno može pristupiti i stranicama predsednika Opštine Zrenjanin Gorana Kneževića sa koga, opet, dalje na još nekoliko, među njima i na sajt (koji nije u funkciji) "gradonačelnika Novog Sada" (doduše bivšeg) Borislava Novakovića.

SADRŽAJI: Bez obzira na to kako atraktivno zvuče u sajber kontekstu, Komunisti Subotice i članovi Partije rada i Nove komunističke partije nude uobičajene sadržaje: Titove slike, grb SFRJ, petokrake, poruke tipa "Proleteri svih zemalja – ujedinite se" i "Nastavlja se partizanska borba protiv fašista i profitera"... Za razliku od poznatog istorijata ovakvih partija, Stranka ekonomskog prosperiteta ima zanimljiviju anegdotu o nastanku: ideja o osnivanju skovana je u Prvom jugoslovenskom udruženju kafedžija (PJUK) i realizovana je 2000. godine. Kako se navodi na sajtu, Prvo jugoslovensko udruženje okuplja preko 1300 članova širom Jugoslavije, a sa ciljem poboljšanja uslova poslovanja rodila se ideja o političkom organizovanju. "PJUK kao udruženje koje se svakodnevno suočava sa propisima i ekonomskim odlukama državnih organa ima uvid kroz praksu u valjanost i manjkavost donetih propisa. S obzirom na to da okuplja veliki broj udružioca, ima veliki broj ideja o poboljšanju i izmeni postojećih zakona."

ČEDA, ČEDI, ČEDOM: Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića, na cedajovanovic.com verovatno je najveći sajt političke stranke. Već na prvi pogled deluje kao da je namenjen prevashodno mladima, a da je predsednik na usluzi svakom posetiocu 24 sata dnevno. Postoji više načina da posetilac kontaktira s Jovanovićem: prijavom na "Čedinu mailing listu", "poslati Čedi mail", ići na "IRC chat sa Čedom" ili poslati "poruku za Čedu". U arhivi se nalaze stotine poruka kojima se najčešće izražava nezadovoljstvo aktuelnim vlastima i bodri Jovanović: "Obožavam te, jer si zaista najbolji! B92 me je skinuo sa foruma (banovao) politika, samo zato što sam bila uvek uz našu mladost, koja treba da dođe tek na pozornicu. Kako obezbediti sve mladima da ostanu ovde je jedini naš zadatak. Kada njega rešimo, mi smo pobedili. Kako da ti pomognem, jer sam pomagala Otporu i Đikiju? Profesor matematike i jedan od prvih informatičara u Beogradu. Pozdrav!" Ili: "Volim što sam član frakcije, jer se može slobodno pričati i misliti i kritikovati! Napisala sam ono što mi je smetalo u Čedinom nastupu na Palmi i vi ste to objavili. Nisam odmah izdajica kao u mojoj bivšoj stranci." Klikom na "Čeda o", "sa Čedom" i "O Čedi" dolazi se na stranice sa novinskim tekstovima.

NAPREDNIJI KURSEVI: Autori sajta DSS-a očigledno nisu računali da će neko ko nema fiksni i mobilni telefon ili i-mejl želeti da se učlani u stranku, na primer iz internet kafea ili sa tuđeg računara, jer je na pristupnici popunjavanje polja za unos tih podataka označeno kao obavezno. Ista stranka navodi da je "jedina u Srbiji" koja ima wap prezentaciju za pristup sa mobilnog telefona (wap.dss.org.yu). Međutim, DSS u sopstvenim redovima ima konkurenciju: vlasnici mobilnih telefona koji imaju GPRS mogu pristupiti i portalu wap.seljaktasa.org, na kojem se nalazi skraćena verzija sajta www.seljaktasa.org. Za izgled i ažurnost internet prezentacije zadužen je Zoran Tanasijević lično. U njegovoj biografiji navodi se da se u mladosti bavio poljoprivrednom proizvodnjom, čitanjem knjiga iz geografije i gledanjem u zvezde, a da je "u međuvremenu nastavio da se bavi istraživačkim radom, pisanjem uputstava za istraživački rad i unapređenjem nastave geografije na svim nivoima obrazovanja. Danas je poljoprivredni proizvođač, geograf, astronom amater, webmaster..." Uz biografiju sledi i spisak devetnaest najpoznatijih sajtova čiji je autor. Wap.bogoljubkaric.com nastao je u doba kada je Bogoljub Karić bio kandidat za predsednika Srbije.


 

Za džabe

Jedna od prezentacija na portalu Džaba.com pripada Opštinskom odboru Demohrišćanske stranke iz Ivanjice (dhsiva.dzaba.com), na čijoj se prvoj stranici, na upadljivom mestu nalazi broj žiro-računa kod Beobanke. Na ovom i sličnim sajtovima uobičajene su reklame, pop-apovi i linkovi za besplatne "kul" skrinsejvere. Na geocities.com postavljene su stranice Srpske stranke božje pravde čiji program obuhvata "većanje utecaja boga i crkve, uvedbu monarhije pod dinastijom Karađorđević, poništenje rezolucije 1244 UN-a, ustanovljenje saveza (Srbija-Rusija-Belorusija-Kina-Severna Koreja-Kuba-Vijetnam-Irak) koji bi parirao NATO-u i zaustavio njegovo imperijalističko osvajanje sveta, prekrštenje svih srpskih 'muslimana', dopuštanje Crnoj Gori da napusti tzv. Jugoslaviju..." Pod P.S. se još dodaje: "Članovi ove stranke mogu postati osobe mlađe od 18 godina i osobe koje žive van Srbije."

Stranke sa skromnijim apetitima ili mogućnostima za pravljenje sajta (pored 100 potpisa i 6560 dinara za osnivanje) ne moraju ništa više da izdvoje. Besplatni web hosting servis, kao što je Džaba.com na primer, nudi "dvanaest megabajta džaba web prostora na brzim serverima u inostranstvu, što je dovoljno za preko 1500 stranica teksta ili 400 slika; džaba atraktivan i kratak domen ime.dzaba.com; mogućnost dobijanja džaba ili plaćenog ime.com domena; neograničen broj i-mejl adresa pod izabranim domenom; gotove skriptove za knjigu gostiju, diskusije, postavljanje vesti, formulare i brojač posetilaca; statistiku o broju poseta – pratite ko, kada i koliko posjećuje vaš sajt...", pa čak i mogućnost zarade od sajta.

Ispitivanje

Na sajtu omladine DSS-a postavljena je anketa u kojoj treba nastaviti rečenicu "Bogoljub Karić je?". Ponuđeni odgovori su: član japanske akademije nauka, pevač iz Lipovog lada, nakupac narodnih poslanika, džambas i čovek koji se obogatio, dok smo mi osiromašili. Rezultata ove ankete nema. Na drugoj strani, sajtu Pokreta Snaga Srbije, posetioci su odgovarali na pitanje: "Za koju biste stranku glasali da se izbori održavaju sada?" Učestvovalo je 16.299 posetilaca, a ubedljivo vođstvo ima DSS sa 50,27 odsto, sledi PSS sa 26,56, DS sa 6,50 i SRS sa 5,22 glasa. "Ostali" su dobili 238 glasova – 1,46 odsto.

Pokloni

Sa sajta kragujevačkog odbora Demokratske stranke (demokrata.org.yu), koji je od avgusta 2001. godine imao 7152 posete, mogu se preuzeti predizborni materijali – ukupno 22 različite slike (koje se ovde zovu još i plakat, nalepnica, pozadina ekrana, bilbord) na kojima je uglavnom predsednik DS-a Kragujevca Dragutin Radosavljević u raznim pozama, i ponegde sa Borisom Tadićem uz moto "gradonačelnik Dragutin, posao za Kragujevac". Na "Čedinom" sajtu pod "promo" kriju se fotografije ženskih džempera, zimskih kapa, kačketa, ženskih i muških bluza, drvenih olovaka, blokova za pisanje, šolja – sve sa logom stranke. Predsednik Opštine Zrenjanin Goran Knežević (goranknezevic.org) nudi preuzimanje "TV spota Gorana Kneževića" u visokoj, niskoj i srednjoj rezoluciji, radio-džinglove, muziku iz filma Konan, video i radio materijal za drugi krug izbora, a tu su i plakati, leci i muzika. Seljaktasa.org sredstvima informisanja nudi na raspolaganje kompletan materijal sa ovog sajta bez ikakvih ograničenja. Posetioci mogu podržati Tanasijevićevu poslaničku kandidaturu preuzimanjem banera ili preporukom sajta. S Tasom mogu da kontaktiraju na office@seljaktasa.org.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST