Vreme
VREME 794, 23. mart 2006. / VREME

Prebrojavanje u SPS-u:
Ko je nosio kovčeg

Kakve su bile karijere i odnos prema Slobodanu Miloševiću Milorada Vučelića, Milutina Mrkonjića, Bogoljuba Bjelice, Uroša Šuvakovića, Dragana Hadži Antića i Bojana Kekića
Image

Milorad Vučelić, potpredsednik SPS-a, vođa poslanika SPS-a u Skupštini Srbije, onih bundžija koji su otkazali poslušnost vrhu stranke koju vode Ivica Dačić i Zoran Anđelković.

Porukom koju su Mirjana Marković i Marko Milošević poslali iz Moskve, Vučeliću je dodeljena funkcija šefa ceremonije Miloševićevog pogreba, kao njegovom "ličnom prijatelju i višegodišnjem saradniku".

Milošević ga je dva puta smenjivao sa partijskih funkcija, prvi put 1995, ali ga je u aktivnu politiku vratio 1997. godine. Drugi put smenjen je u novembru 1998.

Posle drugog izbacivanja iz SPS-a Vučelić je osnovao Demokratsku socijalističku partiju (2000). U SPS se opet vratio na VI kongresu 2003, kada je njegov DPS pristupio Socijalističkoj partiji Srbije, a Vučelić je postao potpredsednik SPS-a.

Nigde ne ide bez kvalitetnih kubanskih cigara, koje su, kako kaže, postale njegova potreba i duhovno ga spajaju sa Če Gevarom, Marksom i Titom.

U vreme Sablje bio 12 dana u samici, štrajkovao glađu i smršao 15 kilograma. Pušten je posle 20 dana i podneo zahtev za odštetu.

Milutin Mrkonjić, inženjer, bivši šef Direkcije za obnovu zemlje i "najortodoksniji socijalista" na ovim prostorima, kaže da ne može da dobije nikakav posao jer "su na vlast došle bitange i u Vladi Srbije vlada strahovit revanšizam".

Bivši direktor CIP-a, sada je zaposlen kod Bogoljuba Karića, u Kompaniji Aeroinženjering koja funkcioniše u okviru Astra grupe.

Pod Mrkonjićevim nadzorom projektovan je grob u Požarevcu. Njegovi protivnici u SPS-u kažu da je on glavna veza između Karića i Miloševića, zbog čega ga Dačićevo krilo te partije optužuje da hoće da tu partiju izruči Kariću. Mrkonjić, koji je inače član GO-a, govorio je da nema ambicija da bude na čelu stranke i da se o novom rukovodstvu treba posavetovati sa Miloševićem. "Moje mišljenje je da sa funkcija treba da budu smenjeni Dačić, Branko Ružić i Dušan Bajatović i da potom delegacija SPS-a ode u posetu Slobodanu Miloševiću i da se s njim konsultuje u vezi sa kandidatima za rukovodstvo."

Mrkonjić je oštro kritikovao vladu zbog toga što nije obezbedila dostojnu sahranu Miloševića i optužio Srpsku radikalnu stranku da sakuplja poene na Miloševićevoj smrti i pokušava da otme biračko telo socijalista.

Bogoljub Bjelica, predsednik udruženja Sloboda koje pruža podršku Miloševićevoj odbrani pred Tribunalom.

Optužnica koju je Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podiglo protiv njega i još tridesetak lica tereti ih za pokušaj ometanja hapšenja Miloševića krajem marta 2001. godine u vili „Mir". U optužnici se navodi da je Bjelica „noseći automat ‘hekler i koh’ učestvovao u naoružavanju civilnog dela skupine". „On im je rekao da ima dojavu o napadu, da pođu za njim, da paze na određene punktove u krugu rezidencije, zauzmu položaje, preuzmu kontrolu na kapijama, da se vrate na napuštene položaje i da pucaju iz naoružanja."

Uroš Šuvaković, potpredsednik Skupštine udruženja Sloboda. Doktor političkih nauka. Zaposlen kao novinar u „Zemunskim novinama", lokalnom glasilu Opštine Zemun.

Do 2000. godine, kada su mu prestale sve funkcije u stranci, bio je dugogodišnji član Izvršnog odbora SPS-a, predsednik kadrovske komisije Glavnog odbora, a član GO-a bio je gotovo desetak godina. Bio je i poslanik. Partijsku karijeru započeo je kao generalni sekretar mladih socijalista, da bi veoma brzo preuzeo Sekretarijat za organizaciona pitanja SPS-a. Kao vatreni pristalica Miloševića postao je kućni prijatelj bračnog para i asistent profesorke Mirjane Marković na Geografskom fakultetu.

Šuvaković je po raznim optužbama nekoliko puta bio privođen, a u vreme akcije Sablja proveo je 25 dana u samici Centralnog zatvora.(Ispravka)

Dragan Hadži Antić, bivši glavni i odgovorni urednik „Politike" i do 2000. godine generalni direktor „Politike". "Od 5. oktobra stalno letujem. Ili sam na Kubi, ili na Mediteranu. Za to sam mnogo zahvalan DOS-u koji mi je učinio veliku uslugu kada sam ostao bez posla. Sada neprestano mogu da se odmaram", izjavio je Antić.

Prošle godine je u svojstvu predsednika Upravnog odbora udruženja akcionara „Politika a.d. – Treći milenijum" podneo krivičnu prijavu protiv Davorina Ribnikara, direktora, i Slavice Čedić, predsednika Skupštine akcionara „Politike", zbog ugovora kojim su naneli štetu Srbiji i ostalim akcionarima lista "Politika". Za svoju "odbranu" "Politike" tražio je pomoć i od premijera Koštunice.

Vlasnik je izdavačke kuće u kojoj, osim svojih dela, objavljuje i knjige svojih prijatelja, među kojima je i Mirjana Marković. Poslednji izdavački poduhvat mu je kritička knjiga o političkom delovanju Dobrice Ćosića. Hadži Antić naglašava da on nikada nije bio član neke partije.

Bojan Kekić, rođen 20. februara 1962, predsednik SPS-a Požarevca i poslanik i član Glavnog i Izvršnog odbora SPS-a, po zanimanju pravnik.

Prošle godine je iz Haga stigla vest da je predsednik stranke Slobodan Milošević naredio odstranjivanje Ivice Dačića, Dušana Bajatovića i Branka Ružića i tražio da ostatak SPS-a od tada nastupa pod imenom SPS – Slobodan Milošević. Miloševićevci u SPS-u tada su tvrdili da imaju većinu u stranci a da bi na čelo SPS-a, po Miloševićevoj želji, trebalo da dođe Bojan Kekić. U slobodno vreme igra fudbal, pa se tako našao i u timu Skupštine Srbije u fudbalskom meču protiv britanskih parlamentaraca.

Dokumentacioni centar "Vreme"





Ispravka: 1