Vreme
VREME 964, 25. jun 2009. / NEDELJA

Novogovor:
Brend

Brend je, naravno, znak, žig, kojim se neki proizvod čini prepoznatljivim. A može da bude i sredstvo zavođenja, socijalne instrukcije, iskupljenja podvale, i mimikrije.

Tako bar proizlazi iz "Kratke istorije oglašavanja cigareta", koju objavljuje magazin "Tajm" (prvi oglas o duvanu, za šmrkanje, objavljen je pre 230 godina, 1789, u Njujorku). Zanimljivi su stari oglasi s brojevima lekara koji puše, paz’ da besplatno ne kažemo koju marku, "od koje se manje kašlje".

Sada se radi odvikavanja pokazuje kako izgledaju pluća pušača.

Inače, najefektniji antinikotin slogan koji vaš hroničar pamti jeste onaj iz sedamdesetih (i tada se to radilo): "Da li vam je prijatno da se ljubite s pikslom?"

Prvi veliki duvanski brend, ako je verovati magazinu "Tajm", stvoren je bez medijskog posredovanja, na kraju američkog građanskog rata, dok su vojnici Unije i Konfederacije u Daramu (Durham), u Severnoj Karolini, pljačkali skladišta farmera duvana dok su aprila 1865. čekali da kapitulira južnjačka vojska generala Lija. Kad je rat bio završen, ti vojnici su počeli da pišu farmeru, Džonu Grinu i tražili da im pošalje još. On ubrzo na svoj duvan stavlja marku "Bul", koju krade od Engleza, pogrešno verujući da se ona proizvodi u istoimenom gradu Daramu u Britaniji. "Bulsi" su sada tamo košarkaši.

Prođa tamošnjeg duvana privukla je Džordža Vašingtona Djuka, demobilisanog mornara Konfederacije koji se na duvanu obogatio.

"Vojvodin" sin Džems Buhanan Djuk je u čast svog oca sa 100.000 dolara (sada bi bilo oko 2.200.000) podržao metodističko-kvekerski Triniti koledž, koji je 1924. i promenio ime u Djuk (Duke University, visoko kotiran zbog uspeha u medicini, u Daramu, sada "gradu medicine", i Severnoj Karolini, "zemlji duvana").

Na tom univerzitetu vaš hroničar je 2001. video natpis: "Hvala što ne pušite u blizini ove zgrade!" I, bogami, zadimio malo dalje od zida...

Milan Milošević