Vreme
VREME 978, 1. oktobar 2009. / VREME

Dokumenti vremena – Tifo scena o sebi:
Pune tribine ludih navijača

Na sajtovima navijačkih grupa slave se tuče, sukobi, incidenti – kao nekad sedam ofanziva. Evo kako to izgleda

Bog na nebu – Rad na Zemlji!

Prekretnica je svakako bila utakmica sa Zvezdom ‘94. na Banjici. Tada je UF prosto razneo što je u navijačkom svetu odjeknulo kao bomba. Do tada neprikosnoveni "Cigani" bili su poniženi od strane radovaca kojima je rastao rejting iz dana u dan. Tih godina su skretali pažnju na sebe svojim stavom da ne uzmiču ni pred kime, a najmanje pred režimskom policijom. Iako daleko malobrojnija od režimskih grupa, UF je bio okarakterisan kao najekstremniji i najagresivniji a zbog svog izraženog nacionalizma i otpora prema tadašnjem režimu biva satanizovan u svim medijima i terorisan od strane milicije. Međutim uporedo sa tim rasla je i popularnost radovaca među dolazećim generacijama. Sve više mladih se okreće Radu, ali se sa pravom može reći da su UF zaslužni za buđenje tifo scene. Dokazali su Srbiji da postoji više od dva tima na njenoj teritoriji. Više nije bio fazon dokazati se i potući se sa "Ciganima" ili "Grobarima" svi su želeli da se dokažu baš protiv radovaca. Doduše, to su pokušavali uglavnom na svom terenu jer od ‘92. do ‘97. samo su "Cigani" dolazili redovno na Banjicu što govori o jačini grupe.

U drugoj polovini devedesetih, broj članova UF-a je porastao u odnosu na prethodne godine. To se najbolje videlo na proslavama 40 godina Rada (‘98), i deset godina UF-a (‘97), koje su proslavljene na utakmici protiv Hajduka, istog dana kada se na Marakani igrao režimski derbi. To je bio još jedan dokaz da UF nije nikakva "Grobarsko" / "Ciganska" sekcija kao što su to bile neke manje beogradske grupe. Osim nekoliko sukoba sa "Ciganima", UF u ovom periodu nije imao neke veće sukobe sa ostalim grupama. U nekoliko navrata su neke manje grupe posećivale Banjicu. Nekima se to završilo samo na pokušaju. Nasuprot tome, sa režimskom policijom je bilo sukoba u nebrojeno navrata: Kula, Budva, Kruševac, Zemun (nekoliko puta), Varakana, Banica, Smederevo...


Istorija Firme

"Bilo svega, razbijenih policajaca, džipova, marica, KKK kapuljače, ‘Cigani’ su stvarno bili nemoćni tog dana."

Sezona 1990/91:

Ovu sezonu otvorilo je gostovanje na Marakani kada smo malobrojnim "Ciganima" održali navijački čas. Odlično izdanje imali smo kući na utakmicama protiv Partizana, Dinama, Zvezde (i kup i prvenstvo), Osijeka, Sarajeva i Hajduka. Odrađena su skoro sva gostovanja u velikom broju.

Incidenti sa "Kohortom", UF (u Beogradu), "Indians" (u Zrenjaninu, oteli im zastavu Indians), "Varvarima" (u Podgorici), "Ciganima", UF (u Novom Sadu), UF (u Zemunu), opet "Indians" (oteli im zastavu "Delije" Zrenjanin), "Hordama Zla" (u Sarajevu).

Sezona 1991/92:

U takmičenju učestvovali Bosanci do pred sam kraj. Kući najbrojniji protiv Zvezde i Partizana (i prvenstvo i kup). Gostovanja odrađena sva.

Incidenti: "Sokolovi" OFK Beograd (uzeli im transparent OFK Beograd), UF, "Taurunum Boys" (i u Zemunu i u Novom Sadu), "Meraklije" (oteli im tri transparenta: Working FC, Grb Niša i veliki Meraklije), "Cigani" UF (u Novom Sadu), "Grobari" (frka na terenu oko zastave RT – oteta im zastava SOUTH GUARD), "Meraklije" (u Nišu, oteli im transparent FK Niš), "Cigani" (skinuli nam sa ograde OKV i Salajka, a mi njima RS klan, posle tekme u tuči vratili OKV i oteli im ANIMALS), "Blue Marines" (u Subotici).

Sezona 1992/93:

Incidenti: U Zemunu sa policijom (razbijena železnička stanica i okolne kuće), sa "Ciganima" (u Novom Sadu), protiv Radničkog iz Niša (u Novom Sadu), "Blue Marines" (u Subotici). Najbrojniji na gostovanjima u Subotici i Bečeju.

Sezona 1994/95:

Veoma zanimljiva sezona, znatno bolje koreografije, gostovanja uspešno odrađena. Prvenstvo je počelo sa tučom sa "Blue Marines", gde im je sa ograde uzeta zastava "Prozivka". Na utakmici protiv Partizana zabeležena je dobra bakljada. U Nišu frka sa "Meraklijama", sa "Ciganima" u Novom Sadu, sa "Blue Marines" na zapadu u Subotici. Zanimljivo je da je "Firma" u jednom danu odradila dva gostovanja i to sa OFK Beogradom i u Subotici sa KK Spartakom, gde je bilo incidenata. Pretposlednje kolo jesenjeg dela prvenstva, gde smo overili prvo mesto, igrali smo sa Radničkim u Nišu i u pauzi između dva poluvremena kamenovali smo "Meraklije" koje su bile na severnoj tribini.

Incidenti: razjurili smo "Cigane" ispred severa "Marakane", sa Marincima (u NS u košarci), sa "Indijancima" u NS u košarci, u Bečeju sa meštanima i policijom, sa "Ciganima" u NS-u (uzeli im zastavu "Novi Žednik selo malo, za Zvezdu bi život dalo"), sa "Ciganima" (u NS u odbojci).

Sezona 1995/96:

Dana 4. 5. 1996. god. na utakmici FK Vojvodina – FK Rad, "Firma" se odvaja od ostalih navijača i prelazi na južnu tribinu, gde joj se priključuje još nekoliko manjih grupa. "Firma" je težila da bude što različitija i u svoje članstvo primala samo punoletne. "Firma" polako, ali sigurno dobija sve više novih članova iz utakmice u utakmicu i dokazuje svima da je prava grupa koja je potrebna klubu i gradu.

Incidenti: sa "Ciganima" (u Novom Sadu na fudbalu, na rukometu sa C.Z., na rukometu sa Jugovićem, kad su "Cigani" došli na basket sa B.F.C.), sa "Jakuzama" (u Kruševcu), u Bačkoj Palanci (na rukometu sa policijom), sa "Meraklijama" (u Nišu), sa "Ciganima" (u BG-u uzeli su nam "Skinheads NS"), sa "Bekrijama" (u NS-u uzeli smo im glavnu zastavu "Bekrije"). Treba pomenuti da je na putu za utakmicu O.K. Partizan – O.K. Vojvodina bilo većih nereda u St. Pazovi zbog demoliranja supermarketa. Epilog: 217 uhapšenih.

Sezona 2000/01.

Incidenti: Tuča u NS-u pre tekme sa "Ciganima", incidenti na odbojci u Beogradu sa "Ciganima", tuča u Gornjom Milanovcu sa policijom kad se išlo za Nikšić, pre i posle tekme sa policijom u Zemunu, napadnuto uže rukovodstvo FK Partizana, na Vračaru frka sa policijom i na naplatnoj rampi (napali smo fudbalere zbog loših rezultata), razbijen bus "Despotima" u NS.

Drugi deo prvenstva počeo je odlično. Tri busa odlazi za Kragujevac i tamo smo "rasformirali" "Red Devils" ispred stadiona. Do sada neviđeno gostovanje Firme na Marakani sa 450 ljudi, tu je bilo svega, razbijenih policajaca, džipova, marica, KKK kapuljače, "Cigani" su stvarno bili nemoćni tog dana, razjurili smo ih na Novom Beogradu. U play offu na odbojci nas je bilo 400 na Milicionaru. Incidenti sa Zemuncima pre i za vreme tekme, pala im zastava FK Zemun. Na Železničkoj stanici u BG-u kad se išlo za Niš, subotička frakcija "Cigana" prebijena, frka sa policijom u Smederevu.


"Delije"

"Delije, Delije, Delije smo mi, najjači smo, najjači, plaše nas se svi!!!" Tako izgleda Drezden kada gostuju Delije...

Osamdesetih dolazi do buma na navijačkoj sceni svuda u svetu, pa se i na severu javljaju dve velike grupe ULTRAS i RED DEVILS. Dok su članovi ULTRASA furali italijanski fazon (dugačke i melodične pesme, upotreba pirotehnike, koreografija), RED DEVILS grupa se zasniva na SRPSKIM običajima, što su neki prekrstili engleskim, a to je ubijanje od alkohola, ubijanje protivničkih navijača od batina, konzumiranje lakih droga i drugih sredstava. Vođe ULTRASA i RED DEVILSA nisu ni bili svesni da su postali idoli mladih generacija koje masovno počinju da dolaze na utakmice. Ove dve grupe često prave nerede i to ih dovodi u stalni sukob sa komunističkom policijom, tako da zbog čestih incidenata momci koji pripadaju ovim grupama bivaju redovno hapšeni.

Polovinom osamdesetih ULTRAS i RED DEVILS dobijaju pojačanje u još jednoj grupi – ZULU WARRIORS. Ove tri grupe su postale trup severa, i uz pomoć ostalih formacija (WINNERS, RED WHITE ANGELS, BRIGATE, EAGLES, R. S. CLAN, R. S. ARMY...) već su bile strah i trepet za navijače ostalih klubova. Na tada već pozamašnom broju gostovanja sticali su prijatelje i (većinom) neprijatelje. Neka od jačih gostovanja su bila u Londonu, Parizu, Atini, Berlinu, Milanu, Barseloni i Madridu...

Sedmog januara 1989. godine, na Božić dolazi do ujedinjavanja svih grupa sa severa u jedno ime i pod jedan grb. Pao je dogovor da se grupa zove DELIJE SEVER, a iz grla prisutnih na tom sastanku sama od sebe počinje pesma od koje će kasnije poludeti cela planeta – "Delije, Delije, Delije smo mi, najjači smo, najjači, plaše nas se svi!!!" Ubrzo se otvara informativni centar za navijače, radnja za prodavanje navijačkog arsenala (kapa, šalova, postera, majica, kaseta itd.), prostorija za sastanke, a prave se i članske karte. Sve u svemu, "Delije" su još od svog ujedinjenja istakle težnju da postanu moderna evropska grupa, što se nakon određenog vremena i dogodilo.

Sledeće godine oko 200 navijača iz sadašnje Jugoslavije i nekoliko hiljada naših zemljaka na privremenom radu u inostranstvu, bodrilo je Zvezdu u nemačkom gradiću Kajzerslauternu. Dobra saradnja "Ultrasa" i sadašnje Zvezdine uprave pokazala se i u Barseloni, kada je među 1500 navijača Zvezde bilo i 100 onih kojima je klub platio put do prestonice Katalonije. Na gostovanjima u Kajzerslauternu i Barseloni, članovi Ultrasa su pokazali Evropi da su grupa kojoj nije teško da, bez obzira na veliku krizu koja vlada u SR Jugoslaviji prate voljeni klub i na najudaljenija gostovanja. Okršaji sa nemačkom i španskom policijom pokazali su da su "Cigani" izuzetno naklonjeni incidentima, naravno, samo u situaciji kada je to neophodno. Koreografije na Marakani, protiv Nemaca, i pogotovo, protiv Barselone, izbacile su u prvi plan nenadmašnu organizovanost Zvezdinih "Ultrasa". U Evropi ne postoji nijedna druga navijačka grupa koja se može pohvaliti onim što su "Cigani" uradili – da napravi koreografiju na sve četiri strane stadiona i da sve četiri strane budu različite! Veliki broj eminentnih evropskih navijačkih časopisa znatan deo svog prostora posvećuje "Delijama", jer je i njima jasno da Delije spadaju u sam vrh...

Dokumentacioni centar "Vremena"