Vreme
VREME 985, 19. novembar 2009. / VREME

Škola budućnosti:
Učenje, terapija i odmor

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić položio je u petak, 13. novembra, kamen temeljac za izgradnju novog srednjoškolskog centra, u sastavu Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović". Novi Sad je za izgradnju centra izdvojio oko 320 miliona dinara, a prema najavi, škola bi trebalo da bude završena 1. septembra naredne godine

Kako je za "Vreme" rekla Miroslava Ivanovski, pomoćnica direktora škole, ovaj projekat je veoma značajan za učenike škole, koji pohađaju pet programa: za učenike sa lakom mentalnom ometenošću, učenike sa višestrukom ometenošću, učenike sa oštećenjem sluha ili vida i učenike sa motoričkim poremećajima. Ivanovski objašnjava da je nova zgrada škole projektovana prema principu univerzalnog dizajna: "To znači da će učenicima biti omogućena maksimalna dostupnost okruženja, objekata, programa i sadržaja. Svuda će biti postavljene rampe za invalidska kolica, a podovi su obloženi reljefnim pločicama za lakše kretanje učenika sa oštećenjem vida. Univerzalni dizajn znači, na primer, da će biblioteka biti napravljena tako da kada u nju uđe slepo dete, može samostalno da je koristi."

Zgrada će se sastojati od prizemlja i sprata, sa specijalizovanim rehabilitaciono-terapeutskim celinama, u kojima će boraviti mladi od 15 do 27 godina. Osim učionica, u prizemlju škole biće radionice, sala za fizičko, bazen i restoran, a na prvom spratu 40 soba za boravak učenika iz cele Srbije. "Zgrada je projektovana sa specijalizovanim rehabilitaciono-terapeutskim celinama. Za tretman motoričkih poremećaja je predviđen bazen za hidroterapiju, sala za kinezi terapiju i elektroterapeutski blok. Za učenike sa oštećenjem vida biće uređen tiflo-kabinet i adekvatne senzorne sobe, a za đake sa oštećenjem sluha audio-kabinet i specijalizovane učionice. Adekvatnim projektovanjem i signalizacijom omogućeno je sigurno kretanje osoba sa invaliditetom u svim prostorijama škole i dostupnost svih sadržaja, bez obzira na tip smetnji", kaže Slavica Marković, direktorka škole "Milan Petrović".

Miroslava Ivanovski naglašava da bazen o kom je reč nije klasičan i nije namenjen plivanju i zabavi u vodi: "Reč je o bazenu za hidroterapiju, sa ugrađenom pokretnom stolicom u koju dete može da pređe iz kolica, uđe u bazen i tu radi vežbe. Pored bazena, biće napravljena i prostorija za elektroterapiju."

U Novom naselju u Novom Sadu radnici građevinske firme Grad-ing počeli su u petak pripremne radove za gradnju zgrade Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović". Učenici škole za decu sa ometenošću u razvoju i invaliditetom će, prema najavama projektanata, sledeće godine nastavu pratiti u modernoj zgradi koja će imati i internat za đake koji nisu iz Novog Sada.

Prva faza gradnje prve ovakve škole u Srbiji, koja obuhvata grube građevinske radove i stavljanje zgrade pod krov košta 165 miliona dinara i finansira se iz gradske kase. Po završetku ovog dela posla, biće raspisan tender za firmu koja će uraditi unutrašnje uređenje zgrade. Zgrada će imati oko 8000 kvadrata i biće opremljena po svim standardima neophodnim za boravak dece i mladih sa invaliditetom.

Prema projektu biroa Gardi, glavni ulaz u školu predviđenu za 500 do 600 učenika biće iz Ulice Bate Brkića, a drugi iz ulice Seljačkih buna. Jasno definisani blokovi zgrade biće povezani i manjim ulazima. Objekat je veoma kompleksan, objašnjavaju projektanti, a zbog prirode programa javila se potreba organizacije u specifične, nezavisne, ali povezane celine. U prizemlju su učionice i fiskulturni deo, koji čine sale i bazen za rehabilitaciju. Drugi blok, takođe u prizemlju, čine frizerska, kulinarska, grafičko-tekstilna, molersko-stolarska i mašinska radionice. Sprat škole predviđen je za rad administracije škole i internat sa 40 mesta. Škola ima dva dvorišta, jedno za svakodnevne programe, a drugo sa sportskim terenima i prostorima za odmor. Na krovu sale postavljeno je i zelenilo.

Slavica Marković, direktorka škole "Milan Petrović", navodi da će u školi, uz nastavu, biti organizovane i dokvalifikacije, prekvalifikacije, edukacije i programi inkluzivnog karaktera. "Imaćemo različite vrste programa za srednjoškolski nivo, ali će se obrazovni profili širiti u zavisnosti od potreba dece. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje organizovaćemo i prekvalifikacije, a škola će imati i programe neformalnog obrazovanja", kaže Miroslava Ivanovski.

J. G.