Vreme
VREME 988, 10. decembar 2009. / NEDELJA

Ratni zločini:
Problemi sa koncentracijom

Pred tribunalom u Hagu nastavljeno je suđenje bivšem šefu državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zameniku Franku Simatoviću koji se terete za zločine srpskih policijskih i paravojnih snaga tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Šestonedeljna pauza prouzrokovana Stanišićevim lošim zdravstvenim stanjem i iznenadnom smrću Simatovićevog advokata prekinuta je prošle nedelje, ali se Stanišić ni tada nije pojavio u sudnici. Prvi put od početka suđenja u junu ove godine, pristao je da raspravu prati putem video-konferencijske veze iz Pritvorske jedinice. Pojavio se na ekranu neobrijan, bled i iscrpljen, sa dugim brkovima koje nikada ranije nije nosio. Tokom suđenja je sve vreme ćutao, osim što je potvrdio da prima sliku i zvuk iz sudnice, i rekao da mu praćenje rasprave teško pada posle sedam meseci provedenih u krevetu.

Pošto se požalio lekaru Pritvorske jedinice da "ima problema sa koncentracijom" i da ga podsećanje na rat čini "izuzetno emotivnim", lekar je preporučio da se dnevne rasprave ograniče na tri, umesto na četiri i po sata koliko inače traju.

Tako bivši šef Miloševićeve tajne policije suđenje može da prati do 45 minuta u kontinuitetu, sa polusatnim pauzama između seansi.

Osmog decembra iskaz je dao nekadašnji komandant odbrane Škabrnje, kod Zadra, Marko Miljanić. Miljanićevo svedočenje o napadu Martićevih i drugih srpskih snaga na to selo 1991. godine počelo je prethodne sedmice.

J. L.