Vreme
VREME 1108, 29. mart 2012. / NEDELJA

Pravosuđe:
Zatvorska kazna vođi »Obraza«

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 27. marta vođu "Obraza" Mladena Obradovića na deset meseci zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine. Obradović je osuđen da je ispisivanjem grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i izjavama u medijima širio mržnju prema gej populaciji. Sudsko veće je prihvatilo tezu tužilaštva po kome je grafiti "Čekamo vas" bio pretnja LGBT populaciji, a ne kako je u svojoj odbrani izneo Obradović "poziv na pokajanje".

Prema rečima sudije Ivane Ramić, tim sloganom zagovara se diskriminacija prema gej populaciji, on je pretnja i izaziva strah i osećanje ugroženosti među njima. Ramić je u obrazloženju presude navela da se jedino zatvorom može postići svrha kažnjavanja i prevencije. Inače, zaprećena kazna za delo koje je počinio osuđeni Obradović je od tri meseca do tri godine.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da Obradović bude osuđen po zakonu jer je širio govor mržnje prema gej populaciji u javnim nastupima i ispisivanjem grafita i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Sam Mladen Obradović je po izricanju presude rekao da će ona samo dodatno ojačati njegovu organizaciju "Obraz" i ponovio da suđenje nije bilo fer, da je sudsko veće bilo pod političkim pritiskom i da se nije sudilo njemu lično, već, kako je rekao, "Obrazu i srpskoj mladosti". Takođe je rekao da će i ubuduće koristiti slogan "Čekamo vas". Advokati odbrane najavljuju žalbu. Oni su još u završnoj reči tražili da Mladen Obradović bude oslobođen jer krivica nije dokazana. Takođe tvrde da su suđenje i krivični postupak protiv vođe Obraza "politička hajka".

Istoga dana kada je Obradoviću izrečena presuda, Ustavni sud Srbije okončao je postupak o inicijativi za zabranu organizacije "Obraz" i, kako je najavljeno, predlog odluke uskoro će biti razmotren na sednici suda. Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević je novinarima u Ustavnom sudu u Beogradu rekao u utorak da je sudija izvestilac u tom predmetu pripremio predlog odluke koji će mu, kao predsedniku suda, "ovih dana" biti prosleđen, nakon čega će taj predmet uvrstiti u dnevni red sednice. Kako je Slijepčević istakao, vreme odluke meriće se danima, ili će trajati "u najgorem slučaju dve do tri nedelje". Tužilaštvo je ranije zatražilo da se "Obraz" zabrani i izbriše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim kako bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom".

Podsećamo, MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju, a Republičko tužilaštvo je u septembru 2009. godine podnelo inicijativu za zabranu ove organizacije.

R. V.