Intervju – Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka >

Primarni cilj – uvek kvalitetna sirovina

"Kompanija Imlek plasirala je na tržište proizvode od organskog mleka i po tome smo prvi ne samo u Srbiji nego i u regionu – do Nove godine očekujemo da proizvodnja dostigne više od 20.000 litara organskog mleka na dan"

"Zaposleni na gazdinstvu Lapušnica u Glogovskom Ritu 1953. godine, kada je sve počelo, nisu mogli ni da zamisle kako će od omanjeg gazdinstva sa oko 800 grla nastati privredni gigant koji će 2013. slaviti 60 godina postojanja kao vodeća kompanija u mlekarskoj industriji koja u svojoj mreži ima više od 4200 farmera kooperanata u Srbiji, najmoderniji proizvodni lanac po najsavremenijim evropskim standardima", kaže Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka, na pitanje o Imlekovim počecima.

"Uprkos izazovima koje svetska ekonomska kriza stavlja pred privredu, a koji se naravno reflektuju i na mlekarsku industriju, uspeli smo da ostvarimo postavljene ciljeve, a da istovremeno ostanemo dosledni u pogledu kvaliteta procesa prerade, kao i kvaliteta više od sto proizvoda iz našeg portfolija. Zadržali smo mesto lidera u preradi mleka na domaćem i okolnim tržištima, održali stabilan izvoz naših proizvoda na tržišta na kojima poslujemo", kaže Petrović.

"VREME": Šta izdvajate kao najveća dostignuća kompanije tokom poslednjih šest decenija? Čime se Imlek najviše izdvaja na tržištu?

SLOBODAN PETROVIĆ: Naše trajno opredeljenje je da stalno izlazimo na tržište sa novim proizvodima, čega su svesni i naši potrošači. U proteklom periodu radili smo puno na poboljšanju kvaliteta sirovine i sa ponosom mogu da istaknem da je danas 80 odsto mleka koje Imlek prerađuje ekstra klase. Mi smo fokusirani na kontinuirane investicije, razvoj i dalje širenje i trudimo se da se prilagođavamo zahtevima tržišta kako bismo na najbolji način odgovorili na zahteve potrošača. Taj model se pokazao kao odličan i stoga danas imamo izuzetno naprednu i modernu proizvodnu platformu.

Upravo iz tog razloga kompanija Imlek plasirala je na tržište proizvode od organskog mleka i po tome smo prvi ne samo u Srbiji nego i u regionu. Najnoviji proizvodi su organsko mleko, jogurt, pavlaka i sir pod zajedničkim imenom "bello organic". Planirano je da se deo proizvodnje plasira i na okolna tržišta – rumunsko, mađarsko, austrijsko i slovenačko, a do Nove godine očekujemo da proizvodnja dostigne više od 20.000 litara organskog mleka na dan.

Koliko je Imlek doprineo razvoju primarne proizvodnje mleka?

U Srbiji se u poslednje tri decenije beleži pad broja krava i steonih junica, kao i rast izvoza ovih životinja. To je bio razlog što smo proteklih godina uvezli preko 2000 junica i ustupili ih našim farmerima po nabavnoj ceni sa grejs periodom od šest meseci i rokom otplate od 40 rata. Želeli smo time da pomognemo obnavljanju stočnog fonda sa rasnim grlima koja imaju veću produktivnost i pomognemo farmerima da uspostave efikasniju i jeftiniju proizvodnju. Takođe, omogućili smo lokalne subvencije i kredite za farmere, stimulisali smo povećanje proizvodnje i uspostavljanje sistema za navodnjavanje, podržali modernizaciju farmi. Bez isplative i dobro organizovane primarne proizvodnje koja poštuje sve savremene standarde nemoguće je imati kvalitetnu sirovinu, što nam je uvek primarni cilj.

Koliko je privatizacija Imleka doprinela dobrim rezultatima poslovanja i koliko je investirano u kompaniju od tada?

Od trenutka kada smo kupili Imlek, investirali smo više od 120 miliona evra i planiramo da nastavimo u tom smeru. Unapredili smo kvalitet postojećih proizvoda i kreirali nove, uložili smo značajna sredstva u modernizaciju proizvodnih procesa. Naročitu pažnju posvetili smo i podizanju nivoa kvaliteta mleka i dovođenju sistema sakupljanja i transporta na nivo standarda Evropske unije. Iznad svega, trudimo se da budemo odgovorni u svakom aspektu poslovanja, kao proizvođač, poslodavac i kompanija, i verujem da je naše zalaganje prepoznato.

Po vašem mišljenju, zahvaljujući čemu je Imlek danas to što jeste, jedan od omiljenih srpskim brendova već generacijama?

Imlek je spoj tradicije, moderne tehnologije, stručnosti i inventivnosti. Sve to, uz decenijsko poverenje potrošača, učvrstilo je kompaniju na poziciji regionalnog lidera. A upravo to i jeste naša glavna snaga, ljubav potrošača prema Imleku i njegovim brendovima. Jer su naši proizvodi sastavni deo života i odrastanja naših građana, kao što je čuvena Kravica na kojoj su rasle generacije. Potrebno je reći da današnji uslovi poslovanja zahtevaju prilagođavanje, i čiji je krajnji cilj izgradnja kompanije koja je fleksibilna, spremna da odgovori na narastajuće zahteve potrošača u što kraćem vremenskom periodu. Od izuzetnog je značaja i formiranje konkurentske prednosti koja u sebi mora da sadrži emocionalnu komponentu, a razvija je i dalje razvija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST