Lični stav - Srbija i Amerika >

Isplati se investirati u Srbiju

Amerikanci su u Srbiju došli sa namerom da američkim kapitalom proizvode srpski čelik za ceo svet

Poslovati u Srbiji nije ni lakše ni teže nego u bilo kojoj drugoj zemlji Balkana ili Jugoistočne Evrope. Stvar je u malim razlikama, "endemskim" pojavama koje, naravno, svaka zemlja ima i koje ponekad mogu da budu neshvatljive ili frustrirajuće. Ali, bilo bi pogrešno reći da su sva ta naša "srpska posla" generalno loša.

Sve to, naravno, važi i za ovdašnji poslovni svet – niko još nije smislio "user manual" kako poslovati u Srbiji, i nema definitivnih odgovora, bez obzira na to koliko vam brošura sa "100 najčešćih pitanja" prošlo kroz ruke.

Dokaz da je Srbija mesto gde novac može da se zaradi poštenim radom (ma koliko to neverovatno zvučalo), ipak postoji. U stvari, više njih. Veliki broj srpskih kompanija je među najvećim igračima u regionu. Još je veći broj multinacionalnih kompanija koje su investirale ozbiljan novac u svoj posao u Srbiji i uopšte im ne ide loše, bez obzira na to što ćete ih svaki dan čuti kako se žale na vladu, birokratiju, zakone, ministarstva, železnicu, koga sve ne – lista je poduža. I, nažalost, mora im se priznati da su zaista (pre)često u pravu.

Jedan od dokaza da je Srbija zanimljiva poslovnom svetu jeste značajno prisustvo američkog kapitala. Od 5.oktobra 2000. do sada u Srbiju je stiglo više od pet milijardi dolara svežeg kapitala – u obliku direktnih investicija.

Dobar deo tog kolača pripada američkim kompanijama.

U skladu sa tradicijom američkog kapitala i poslovanja ("ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti", kako je to lepo formulisao jedan nemački doseljenik nastanjen u Njujorku i zaposlen u najpoznatijoj "cvjećarnici" na svetu) i ovde su te kompanije došle sa namerom da budu prve i najbolje.

Najveća pojedinačna investicija "Philip Moris" najveći izvoznik i poslodavac US stil, najveća green field investicija Bol Pekedžing, prva strana TV stanica u zemlji Njuzkorp, izgradnja najvećeg cargo huba u regionu Dinakorp, prve koncesije u oblasti rudarstva "Felps Dodž". Prevedeno u brojke, više od miljardu zelenih novčanica potrošenih u Srbiji, ali što je najvažnije izuzetno pametno potrošenih.

Deo tog novca jedna od gore navedenih kompanija odlučila je da potroši i na nešto što neće popraviti proizvodnju čelika, ali bi bar malo moglo da popravi Srbiju. Naime, momci iz Pitsburga su odlučili da svima koji to žele da čuju, posebno svojim američkim prijateljima i poslovnim partnerima, kažu i dokažu kako je Srbija zaista dobro mesto za posao.

U tu svrhu odvojili su 1,5 milion dolara i osnovali Centar za ekonomski razvoj kompanije US stil koji ima za cilj da pomogne i uveća priliv novih stranih investicija. Verovatno nema boljeg marketinga za Srbiju (izvinjavamo se svim guruima marketinga sa ovog područja i šire ako su u međuvremenu smislili bolju ideju), bar što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, od toga da US stil američkim kompanijama u Njujorku, Čikagu ili Vašingtonu preporuči ulaganje novca u Srbiju. Do sada je organizovano nekoliko okruglih stolova o mogućnostima investiranja u Srbiju, u Severnoj Americi (Njujork, Klivlend, Čikago, Detroit, Vašington, Toronto) i u Evropi (Milano, London, Ljubljana).

Tradicionalno sumnjičavi, pronicljivi, skeptičini, razočarani, izloženi raznim teorijama zavere, lošim iskustvima i primerima iz prakse (posebno u periodu 1987–2000) mogu se zapitati čemu sve to, zašto bi neko lobirao za Srbiju u poslovnom svetu i to plaćajući iz svog džepa, i ima li od celog tog posla i neke vajde, kako za Srbiju tako bogami i za US stil?

Evo kako stvari stoje. Centar za ekonomski razvoj ceo posao promocije Srbije ne radi sam. Zajedno sa predstavnicima US stila u tom poslu učestvuju predstavnici Srpske agencije za promociju investicija i izvoza, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo privrede i privatizacije, najbolji stručnjaci iz oblasti bankarstva, finansija, poreskog sistema, tržišta kapitala, pravne regulative, predstavnici Saveta stranih investitora (FIC), Američke privredne komore.

Svi oni zajedno, pod pokroviteljstvom i u organizaciji Centra za ekonomski razvoj, u inostranstvu ili kod kuće, pred potencijalnim stranim investitorima predstavljaju Srbiju i njene mogućnosti. Do sada, više od 300 kompanija imalo je priliku da čuje kako je Srbija dobro mesto za posao, više od 50 kompanija je i posetilo Srbiju, a njih desetak je i donelo odluku da krene u posao. Krajnji rezultat jesu investicije koje će premašiti 90 miliona dolara sa više od 200 novih radnih mesta.

Znači, jasno je zašto je to dobro za Srbiju. A za US stil?

Amerikanci su u Srbiju došli sa namerom da američkim kapitalom prozivode srpski čelik za ceo svet.

Da bi to mogli da urade dobro i kvalitetno žele da što pre Srbija postane moderna, razvijena, evropska zemlja u kojoj će poslovati još lakše i uspešnije nego do sada. Konačno, uspešni ekonomski razvoj zemlje znači i više posla za njih. Tako nešto se neće desiti bez novih investicija i novih radnih mesta. Zbog toga ne postoji jednostrani, nego samo zajednički interes.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST