Jagodina – otvaranje Tigar zoovrta >

Već bio među majmuni

Jesu majmuni prvi i glavni u Jagodinskom zoovrtu, ali tu su i potomci Nindža medveda, kamilac Bogoljub, masnotrtične ovce, tako da je time definitivno pokrenuta decentralizacija Srbije na Palmin način. I to sve pred 50 komada bidža koji su esencija mozgova Srbije, kako je počasno rek'o Počasni građanin

Jagodina je u centralnoj Srbiji. Predsednik opštine sa tim koordinatama je Dragan Marković Palma, koji isto ima poznate koordinate. Predsednik opštine sa poznatim koordinatama počeo da važi sa predsednika koji sve čini za građane, tako da je gospodin Palma postao sinonim pravog narodnog predsednika. Kao takav, gospodin Palma je svom narodu izgradio Zoološki vrt, i Jagodina stekla sve uslove da uđe u Evropsku uniju. Svečani čin je bio koliko svečan toliko i radan. Zoovrt je, kako je izvestila TV Palma plus, "bio premali da primi sve goste i građane, svemu je prisustvovalo 50 predsednika opština i preko 10.000 građana..." Sad ostaje da se postupi po ovom primeru, da svaka opština dobije svoj vrt, nabavi svog majmuna, i nema više da se zanimamo sa tu Evropu, svi uslovi ima da budu ispunjeni.

MLADO ŽENSKINJE: Na ulazu u Jagodinu nova i velika obaveštajna tabla, Zoološki vrt, i ćirilično i latinično, desno. U Glavnoj ulici sve na mestu, umrlica na banderi obaveštava da je umro Titoslav Krstić, pred prostorijama stranke gospodina predsednika Palme, podignuta tabla, Jedinstvena Srbija, Domaćinski.

Ajde desno, park Đurđevo brdo, do njega taj zoološki vrt. Ne može se parkira, policajac izričit, i jedan sa bedžom na kome je tigrova glava, JP Zoološki vrt, izričit, kakva legitimacija. Ajmo redom, između parka i vrta omanja, u plavo zastrta bina, preko razglasa Ceca prezimena Ražnjatović, a kad se crnim asvaltom uđe u zoovrt, tabla, po rednim brojevima šta sve ima, jedan i Uprava, dva: Majmuni, pa dalje, jeleni, kamila, emu, zebre, ovce i koze, tigar, medved, lav, ris, leopard, ptice, pod 23. Konj. I dok smo sve tako stali da opažamo svu tu urednost, cveće u cvatu, i samo što se desiše majmuni, belonosni i pavijani, jedan viknu: "Neću da vidim ni jednog civila, naređenje, ništa do otvaranja!"

Ajde ispočetka, plava bina, iza taj park, u parku klupe, vazdan drveća, pod njim rascvetanog cveća, ima i staze, javni WC, letnja pozornica, restoran Potok. Ali, nemoš' u Potok, konobar veli, ne rade, imaju koktel zabavu, samo za zvanice. Uto se na terasi restorana pojavi onaj Palma, sve sa onu svoju glavu pod kojom beše reprezentativno crvena kravata. Sve se reprezentativno raščisti, ajd nizbrdo, sve do ulaska u park. Pred ulazom stroj, vrsta, mladog ženskinja, crne suknje a bijele bluze, svaka na grudima svoju sliku nosi, u ruci belu 'artiju drži. Ko ste vi mlado ženskinje, folklor, baletski ansambl, Mi smo opštinske službenice, odgovori mlado ženskinje. Šta radi mlado i obučeno opštinsko ženskinje ispred parka Đurđevo brdo, Mi čekamo predsednike opština, odgovori mlado ženskinje. Uto pred njema stade auto, izađe jedna od zvanica, predsednik Kučeva, prihvatiše ga, zakačiše tigar bedž, sprovedoše uzbrdo, do Potok terase, gde ga na svoj tigar bedž domaćinski i tri puta prihvati domaćin Palma. Eto i Svilajnac Bidže, domaćin do'vati onog TV marsovca, Galaksija Čačak, Mišulu, kome od radosti reprezentativno pade kosa preko domaćinove unikatno crvene kravate, sve to uđe u restoran da se okrepi, voditelj sa one bine isključi Cecu, svi da izađu iz parka i stanu pred binu, da bi imali pregled. Pojaviše se momci sa tigar bedževima, narod napusti park, do Palme dođe onaj Baki sa svoj kez Anđelković, Palma domaćinski povede sve goste prema bini, napred on, do njega Sulejman Ugljanin, pa Bidža, pa Verkan iz Kragujevac, pa kučeva i lajkovaca još.

PRIZORI IZ ZOOLOŠKOG VRTA: Jagodina, 11. juli 2006.

BOGAT REPERTOAR: Stigoše iza bine pa stadoše, Palma centralno i po sredini, stao u svoje crno odelo, ali nije to bilo kakvo crno odelo, to odelo prugasto, nekako dvostruko prugasto, a i ta crvena kravata nije tek tako crvena, to neki crveni rad na crvenoj kravati. Do njega i počasno, sa kravatom karirani kafanski stolnjak, stajaše Ugljanin Sulejman. Svi ostali takoreći behu drugorazredni gosti, Palma uze da komunicira samo i sa Sulejmanom, reče i Nova Srbija, Sulejman se složi, onaj Baki, sve sa svoju izvanredno plavu kravatu, ode kod onaj galaktički i medijski i TV magnat Mišula, na bini nastupi folkolor, daske stadoše da poskakuju, voditelj voditeljski najavi glumca, sve sa bogatim repertoarom, Milorada Ubavkića Pendulu.

Palma maramicom obrisa svoju glavu, Pendula uze da nastupa sve sa svojim bogatim repertoarom, doš'o da vidi šta se sve u Jagodini napravilo, stade da uvodi publiku u bogati repertoar, Ja sam već bio među majmuni, pa izvadi kucanu 'artiju, krenu sa svoj bogat repertoar, Ovde je urađeno 70 km puteva, 14 sportskih terena, besplatan prevoz koristi 22.000 ljudi, svako novorođeno dete dobija 8000 dinara, to nema nigde, samo u Jagodini, to je sve zasluga našeg gradonačelnika Dragana Markovića Palme, živeo. Onda još rek'o o majmunima, i o kozama, i završio sa svojim bogatim repertoarom, ne zaboravivši, pri silasku sa bine, da namigne kome treba.

Onda voditelj rek'o ko su donatori zoovrta, i pozv'o g. Palmu da se obrati, i g. Palma je izašao na binu i obratio se, Dame i gospodo, dobar dan. I dod'o, pozdravlja najvećeg donatora svih vremena g. Vuka Bojovića, i pozva predsednike opština, koji predstavljaju četiri miliona građana Srbije, da se popnu na binu. Sulejman stade na svoje mesto, Palma reče da je do pre godinu i po sve bilo livada, kopriva i korov, danas prelep park, od putića napravljen prelep put, 70 dana od početka radova otvara se zoovrt, Želim da vam kažem, svi mi govorimo da treba da uđemo u EU, od ovoga trenutka Jagodina je stekla uslove da uđe u EU, jer sve što ima ovde kod nas u Jagodini, ima u Briselu, Minhenu, Milanu... I na kraju, Želim da vam kažem da je od danas počasni građanin naše opštine g. Vuk Bojović, koji je sve životinje poklonio besplatno, živeli i prijatno.

Palma lično najavi g. Počasnog građanina, ovaj istupi, Hvala ti Dragane, ja sam zbunjen, ovo je neprijatno pred ovoliko pametnih ljudi, to je esencija mozgova cele Srbije koja predstavlja četiri miliona ljudi, pretur'o sam po glavi šta da kažem toj esenciji, pa ću reći kako je došlo do zoovrta... Sve zavisi od jednog čoveka, sve je ovo zahvaljujući g. Palmi, dragi Jagodinci ja vam čestitam, čestitam Draganu Markoviću, i srećan vam zoovrt.

MAJMUNI: U kavezu

RASTU LI MEDVEDI: Svi pođoše i dođoše do kapije, pred kojom je bilo na 'iljade oduševljenih građana, Sulejman stade na mesto, Palma dodade makaze Počasnom građaninu, kamere se dadoše u pos'o, ovaj preseče plavu vrpcu, padoše domaćinski poljupci, krenuše u obilazak, napred Palma do njega Sulejman, za njima Počasni građanin i Verkan iz Kragujevac, ali omašiše prvi kavez i majmune, odoše uzbrdo, krenuše od zada, od poslednjeg broja, od neku živinu, šta je ovo, to su fazani, samo privremeno, Palma upoznaje Ugljanina, sve bilo kopriva i trava, onaj Verkan 'oće obavezno da se vidi sa Počasnim građaninom, da naprave nešto, ima sto hektara, šta su ova tri, sto hektara, Počasni građanin se slaže, ali preuzima ulogu vodiča, lisice, vukovi, životinje se nabile u uglove kaveza, za čelom ide narod, maršira, ali pažljivo, da ne ometa čelo kolone, Počasni građanin pokaza na leoparde, reče da će imati prve bebe, tu se istače Sulejman, upita, Šta će biti sa bebama, Počasni građanin već kod medveda, Ovo su medvedi, potomci Nindže koji je bio maskota boraca Kninske krajine, opet se javi Sulejman, Idu li medvedi u rast, kako da ne, rastu medvedi, sve do 150 kila.

Stigoše do tigra, svi stadoše da gledaju tigra, saviše levo, Palma naredi da odvežu konja, Počasni građanin nastavi, ovo su zebre, emui, kamilac Bogoljub, kumovao mu Bogoljub Karić, on u grbi nosi loj, ovo somalijske masnotrtične ovce koje u trtici imaju ono što Bogoljub u grbi... I tako, sve iduć' s kraja stigoše na početak, do kaveza sa majmunima. Belonosni behu gore u uglu kaveza, dok su pavijani povremeno silazili na pod nepristojno pokazujući crvene zadnjice. Počasni građanin 'odma stade da se izjavljuje lično onom TV marsovcu Mišuli, i g. Palma je imao šta da kaže, 'vatamo, Ovo je početak decentralizacije Srbije kada je turizam u pitanju. Ja na ovaj način želim da pokrenem decentralizaciju Srbije i mislim da smo u tome uspeli, više deca ne moraju da idu u Beograd u zoovrt... Eto i onog Radmila Bogdanovića, i on pred kamerom, ajde i mi pitamo, na raspolaganju, ne radi ništa, u penziji 15 godina, leti ovde, prezimi u Beogradu. Bio ovde načelnik SUP-a, predsednik opštine, iz istog sela sa Palmom, koji je energičan i mlad, i on u tim godinama bio predsednik, ali Palma izvanredno koristi svoju snagu i svoje fizičke mogućnosti, i poznavanje ljudi, tako da je učinio nekoliko krupnih poteza po kojima će se Jagodina poznavati.

Bidža, malo je reći, oduševljen, odlično, pitamo za ta četiri miliona građana koje predstavljaju, nema šta da kriju, napravili su kontakt, u avgustu u Svilajncu potpisuju povelju udruženja opština Srbije. Eto i osveženja, s nogu, narod pritisk'o, odasvud, kapija još tesna, Sulejman uze da konstatuje, ako se sad ne izađe, neće moći posle, Palma naredi da se zatvori kapija, zatvoriše, gosti stadoše da izlaze na malu kapiju dok je narod disciplinovano i bez da zucne stajao u redu. Delegacija se uputi u onaj Potok, na još sledovanja, narod je još pristizao, preko razglasa Ceca nije odujimala, Bilo je vatre, nijedna da ogreje, u nastavku numere hvatamo, Na mostu ne platiš, platiš na ćupriji, ooooo...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST