O Beogradskoj berzi >

Hemofarm preokrenuo trend

Saga o preuzimanju najveće domaće farmaceutske firme nastavljena je i protekle nedelje (3–7. jul). Investitori su ovog puta bili toliko uvereni da su nezvanične informacije o prodaji Hemofarma tačne da su ovu akciju pogurali preko 11 procenata za samo pet trgovačkih dana. Uzlet Hemofarma podigao je i ostatak tržišta pa je indeks najlikvidnijih akcija posle duže vremena zabeležio znatan pomak na više – porastao je 4,5 odsto. Istina, mnoge akcije su povećale vrednost sa nevelikim obimom prometa, što samo govori da na ovako niskom nivou tržišta i nije moguće pokupiti veće količine akcija.

Petocifrena vrednost akcija Hemofarma slika je koja je dominirala skoro cele nedelje. Samo je prvog dana trgovanja ova akcija bila na nivoima ispod 10.000 dinara da bi pravi stampedo investitora ubrzo oduvao Hemofarm naviše. Nedeljni maksimum, što je ujedno i istorijski najviša vrednost, naša najveća farmaceutska firma dostigla je cenu od 10.650 dinara. U berzanskim kuloarima uveliko se spekuliše oko cene preuzimanja koja ne bi u velikoj meri prevazilazila kotu od 11.000 dinara, ali je gotovo sigurno da ni mnogi drugi interesenti neće sedeti skrštenih ruku. Naročito ako se uzmu u obzir dešavanja u komšiluku gde je i onako solidna cena iz prve ponude za preuzimanje Plive već premašena za čitavih deset odsto. Jedna od retkih akcija koja je zabeležila pad vrednosti bila je beogradska Agrobanka koja je smanjila tržišnu kapitalizaciju za preko tri procenta. Zvaničnici Agrobanke najavili su na skupštini nastavak razvoja ove banke, a najveća sredstva će biti uložena u dalje širenje poslovne mreže po kojoj je već sada ova banka na petom mestu u Srbiji.

Dobitnici nedelje su svakako akcionari fabrike ulja Dunavka, čije su akcije porasle 8,6 puta nakon što je Beogradska berza promenila dozvoljenu zonu fluktuacije. Ovom kompanijom upravlja beogradska Delta, a pomenuti promet Dunavkom bio je prvi nakon skoro tri godine. Krajem 2002. Delta je kupila kontrolni paket u ovoj firmi po ceni od 1000 dinara za jednu akciju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST