Vreme
VREME 951, 26. mart 2009. / POŠTA

Ministrova svest i savest

"Šta je tu nacionalno"; VREME 950

Gospodin Rajko Maksimović možda nije dobro obavešten, ali Filharmonija u svojoj sezoni ima u svom bogatom repertoaru i srpske kompozitore i to često, a to što on nije posećivao "Kolarac" petkom govori o njegovoj kulturi posećivanja koncerata. Nije tačno da ne nastupa sa domaćim solistima... baš prošle nedelje je bio bariton gdin Lučić, kao i gdin Aleksandar Madžar i mnogi drugi koji su svetski poznati i priznati svetu a i domaćoj publici. Kada kritikuje koncept dela sezone Beogradske filharmonije ja moram naglasiti činjenicu da kada bi domaći moderni, ili savremeni kompozitori, pisali lepšu i kvalitetniju muziku, verujte da bi sami muzičari bili ponosni i uživali u izvedbama te muzike...

Ako orkestar RTS-a već snima i gaji u svom repertoaru isključivo ili pretežno domaće kompozitore i njihova dela, soliste i dirigente sa domaćeg terena, onda neka oni to i dalje rade (uspešno???) pa neka dostignu barem deo već postojećeg kvaliteta visoko kotirane u evropskim razmerama, kulturne ustanove kakva je Beogradska filharmonija... mislim da će orkestru RTS-a za to trebati mnogo više od većih plata... nažalost!!! Kvalitet kadrova je od esencijalne važnosti, a za to je potrebno mnogo rada, truda i požrtvovanosti... vanserijski menadžment, brzo poslovanje, vešta administracija, odgovornost na svakom koraku, upućenost u svetske trendove u svakom pogledu i mnogobrojne druge stvari.

S toga ne delim mišljenje kompozitora Maksimovića... jer naposletku, NE MOŽEMO SVI BITI JEDNAKI, jer to nije ako ništa drugo ni u svojstvu prirode.

Što se tiče ministra komentar je suvišan... sve što je rekao i objavio za medije je za njegovu ličnu sramotu. Ako on ne zna kako da vodi resor i ako nije sposoban, onda neka to prepusti nekom sposobnijem. Da bi doveo u red bar minimum minimuma! Barem JEDAN zakon u kulturi koji nije urađen za osam godina... Da odvoji najvažnije, važno i manje važno i postavi hijerarhiju u kulturnoj lestvici. I neka se pojavi barem jednom na koncertu klasične muzike... možda će malo razviti svoj unutrašnji svet i rasvetli savest.

Tijana Milošević, Beograd