Vreme
VREME 1196, 5. decembar 2013. / VREME

Vreme uspeha! (decembar 2013):
Poslovne vesti

LG: Donacija Mašinskom fakultetu

Kompanija LG Electronics donirala je Mašinskom fakultetu u Beogradu Multi V III sistem, jedan od najnaprednijih komercijalnih rešenja za hlađenje i grejanje. Donirani sistemi koristiće se za obuku i istraživanje studenata, kao i za simulacije, testiranja i merenja u okviru obrazovnog i naučnog programa na fakultetu. Zahvaljujući ovoj donaciji, mladi stručnjaci imaće priliku da savladaju rad i steknu iskustvo na sistemima sa kojima će se susretati tokom karijere, dok će neki od njih raditi na dizajniranju novih modela u budućnosti, saopšteno je 20. novembra iz LG-ja.

"Izuzetno nam je drago da na ovaj način nastavljamo sada već tradicionalnu saradnju između predstavništva kompanije LG Electronics u Srbiji i katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu. Ove instalacije će sem stvaranja boljih uslova za rad i studiranje, prvenstveno doprineti praktičnoj obuci studenata, budućih stručnjaka za klimatizaciju, koji će deo nauke koju izučavaju na fakultetu upoznati i u direktnoj primeni, uz mogućnost da sami puštaju u rad sisteme putem računara i prate reagovanja sistema klimatizacije na svaku promenu", izjavio je profesor Branislav Živković sa Katedre za termotehniku.


Banca Intesa: Pomoć ugroženim starim licima

"Banca Intesa donirala je pakete socijalne pomoći ugroženim starim licima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i vreme svojih zaposlenih koji su se u okviru programa korporativnog volonterstva ‘Intesa od srca’ družili sa svojim starijim sugrađanima", saopšteno je iz ove banke 25. novembra. Humanitarnu pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica i sredstava za kućnu higijenu primili su članovi klubova za stare iz Ekumenske humanitarne organizacije u Novom Sadu, Udruženja za lokalni razvoj Kamenica u blizini Niša i Udruženja Viktorija u Kragujevcu. Pomenute organizacije posetilo je oko 60 članova volonterskog kluba Banca Intesa a podela paketa upotpunjena je prigodnim programom i druženjem sa korisnicima klubova za stare. Celokupnu akciju Banca Intesa je realizovala u saradnji sa Fondacijom Trag.


Best Buy AWARD: Građani najviše cene Bambi, Niveu i Opel

Rezultati prvog istraživanja Best Buy Award (nagrada za najbolju kupovinu) u Srbiji, koje je sprovela švajcarska organizacija ICERTIAS na osnovu iskustva i zadovoljstva građana odnosom cene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu, pokazuju da su proizvodi i kompanije kao što su Bambi, Nivea ili Opel za Srbe najbolji primer i tipični simboli najboljeg odnosa cene i kvaliteta. Švajcarska organizacija ICERTIAS meri iskustvo i zadovoljstvo građana odnosom cene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu (najbolji kvalitet za potrošeni novac – value for money). Istraživanje u Srbiji je sprovedeno tokom oktobra 2013. godine i obuhvatilo je 57 različitih ekonomskih kategorija u sektorima kao što su: maloprodaja, hrana, obuća, odeća, kozmetika, kućni aparati, telekomunikacije, finansije i mnogi drugi. Prva mesta u okviru ostalih kategorija koje su istraživane u Srbiji zauzeli su Nokia (mobilni telefoni), Opel (porodični automobili), Asus (prenosivi računari), Bambi (keksovi), Takovo (slatki namazi), Orbit (žvakaće gume), C (instant supa), Knjaz Miloš (mineralna voda), Nectar (voćni sok), Jat – Air Serbia (avio-kompanija)...


Knjaz Miloš: Novi generalni direktor

Po isteku četvorogodišnjeg mandata generalnom direktoru Mihailu Jankoviću, kompanija Knjaz Miloš a.d. objavila je da će funkciju generalnog direktora u narednom periodu obavljati Daniel Boehi, dosadašnji direktor operacija Koncerna Bambi a.d.

Daniel Boehi je završio ekonomiju na Univerzitetu u Cirihu gde je stekao zvanje doktora nauka iz oblasti strateškog menadžmenta i marketinga. Njegovo profesionalno iskustvo uključuje rad u brojnim svetskim kompanijama, kao što su IBM, Nestle, Danone i Kapri-Sone, a na poziciji izvršnog direktora za operacije kompanije Bambi nalazi se od juna 2012. godine.


Mercator-S: Dobit 412,96 miliona evra

U prva tri kvartala u 2013. godini Mercator-S je pozitivno poslovao i ostvario rast prihoda od 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvaren ukupni prihod u posmatranom periodu iznosi 412,96 miliona evra, a dobit 3,69 miliona evra. Uspešno i stabilno poslovanje rezultat je efikasnog upravljanja resursima, povećane produktivnosti, kao i konstantnih napora da se obezbede najbolji uslovi kupovine u skladu sa navikama i potrebama kupaca, saopšteno je iz ove kompanije.

U skladu sa strategijom razvoja, u toku 2013. godine otvoreno je sedam novih poslovnih jedinica i obezbeđeno 138 novih radna mesta. Velika pažnja tokom 2013. godine posvećena je brendu Roda u čiji se razvoj kontinuirano investira punih 20 godina. U ovoj godini realizovana je značajna imidž kampanja Roda dobar znak, a pozitivne reakcije kupaca su potvrda postignutog odnosa poverenja koji se neguje sa potrošačima, kažu u Mercatoru.


UniCredit banka: Recept za keš kredit

Praveći paralelu između kuvanja i kreiranja bankarskog proizvoda, UniCredit banka predstavila je Recept za keš, proizvod koji zadovoljava ukuse i potrebe i najprobirljivijih klijenata. Slogan "Najbolje je kada su svi sastojci na mestu" na pravi način oslikava Dinarski keš kredit sa osiguranjem koji klijentima obezbeđuje pogodnosti kao što su veći iznos kredita, duži period otplate i osiguranje koje im pruža zaštitu od nepredviđenih okolnosti.

Dinarski keš kredit sa osiguranjem odobrava se stalno zaposlenim licima i penzionerima, bez učešća i depozita, u maksimalnom iznosu do milion dinara. Period otplate kredita zavisi od toga da li će se klijenti opredeliti da kredit otplaćuju po fiksnoj ili varijabilnoj kamatnoj stopi i kreće se do deset godina. Nominalna kamatna stopa, u slučaju izbora varijabilnog metoda obračuna, formira se kao zbir vrednosti tromesečnog BELIBOR-a i margine koja se kreće od 4,90 odsto godišnje. Sa druge strane, ukoliko bi se klijent opredelio za fiksni metod, nominalna kamatna stopa bi se kretala od 16 odsto na godišnjem nivou. Osim toga, ovaj kredit klijentima obezbeđuje dodatnu sigurnost i kontinuitet u otplati u slučajevima da ostanu bez posla ili su usled zdravstvenih problema onemogućeni da obavljaju poslovne aktivnosti. Naime, ukoliko korisnik kredita ostane bez posla, osiguravajuća kuća će pokrivati njegovu ratu do 12 meseci u kontinuitetu, maksimalno do tri puta u toku perioda otplate kredita.


VIP: Stabilan rast korisnika i prihoda

Vip je tokom prvih devet meseci ove godine ostvario prihod od 15,2 milijarde dinara što je porast od 15 odsto u odnosu na isti period 2012. godine. Koristeći isto poređenje, devetomesečna dobit pre kamate, amortizacije i poreza (EBITDA) na kraju septembra 2013. uvećana je za 40 odsto do sume od 5,5 milijardi dinara. Vipu se pridružilo više od 1,9 miliona korisnika, tako da tržišno učešće kompanije sada iznosi 20,9 odsto.

"Vip nastavlja da raste u svim poslovnim segmentima najviše zahvaljujući poverenju postojećih i novih korisnika koji se sve češće opredeljuju za smart uređaje i doprinose povećanju saobraćaja u našoj mreži. Od januara 2007. do kraja septembra 2013. godine u poslovanje smo uložili 789,9 miliona evra, uključujući i iznos za kupovinu licence. Vip je i dalje najveći grinfild investitor u Srbiji. Samo tokom prvih devet meseci ove godine investirali smo 41,6 miliona evra. Naš prioritet ostaje unapređenje kvaliteta Vip mreže i ponuda novih usluga za sve segmente korisnika", izjavio je Andreas Graf, direktor/CEO Vip mobile.


Vojvođanska banka: Profit 1,32 biliona dinara

Vojvođanska banka a.d. Novi Sad je tokom prvih šest meseci 2013. godine uspostavila trend snažnog rasta prihoda iz svih segmenata poslovanja, ostvarivši neto dobit od 1.322 milijarde dinara, što je svrstava među prvih pet banaka na domaćem tržištu.

Rast prihoda posledica je povećane dinamičnosti poslovanja banke tokom ove godine, kao i konkurentne ponude, prilagođene tako da na najbolji način odgovori zahtevima klijenata i savremenih bankarskih trendova. U prilog konkurentne ponude govori i činjenica da se potrošački kredit "Savršen keš" pozicionirao kao jedan od najuspešnijih keš kredita na tržištu.

Ukupni krediti banke su 30. juna iznosili 76.038 milijardi dinara, a depoziti građana i pravnih osoba 80.940 milijardi dinara.

"Odličan poslovni rezultat Vojvođanske banke posledica je mnogobrojnih sistemskih unapređenja koje smo sproveli tokom prethodne tri godine, ali iznad svega on je rezultat čvrstih veza i saradnje našeg menadžmenta, zaposlenih i klijenata. Za nas, on je posebno značajan kada uzmemo u obzir intenzivnu konkurenciju i vrlo izazovne ekonomske prilike u zemlji. Takođe, planiramo da investiramo šest miliona evra u unapređenje poslovanja tokom 2014. godine, što će stvoriti dodatnu vrednost za sve naše klijente, privredu i lokalnu zajednicu", izjavio je Marinos Vathis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke a.d. Novi Sad.


Siemens: Solidan četvrti kvartal

Siemens AG je ispunio svoje prethodno usklađene ciljeve za fiskalnu godinu koja se završila 30. septembra 2013. godine, zahvaljujući solidnom četvrtom kvartalu. Prihod od redovnog poslovanja bio je 4,2 milijarde evra, u poređenju sa 4,6 milijardi evra iz prošle godine. Ukupna zarada sektora iznosila je 1,3 milijarde evra (pre oporezivanja), a odnosi se na program efikasnosti Siemensa 2014.

"Solidnim četvrtim kvartalom završili smo fiskalnu 2013. godinu koja je obilovala događajima. Sada smo se okrenuli budućnosti i koncentrišemo se na mere usmerene ka poboljšanju profitabilnosti, koje se primenjuju rigorozno i promišljeno. Prvi strateški potez načinili smo kada smo napravili novu podelu na regione", izjavio je Džo Kejzer, predsednik i generalni direktor Siemensa AG.

Siemens očekuje da će tokom fiskalne 2014. godine njegova tržišta i dalje imati svoje izazove. Oporavak delova ove kompanije koji imaju kratak operativni ciklus ne očekuje se pre poslednjeg dela fiskalne godine. Očekuje se da će porudžbine premašiti prihod, sa odnosom primljenih porudžbina i izdatih računa iznad 1. Pod pretpostavkom da prihod na zdravoj osnovi ostane isti u odnosu na prošlu godinu, kompanija očekuje da će zarada po akciji (neto prihod) za fiskalnu 2014. porasti za barem 15 odsto u odnosu na 5,08 evra u fiskalnoj 2013.


Henkel: Porast prihoda i profitabilnosti

"Uprkos sve izazovnijem okruženju na tržištu, Henkel nastavlja da ostvaruje snažan učinak i u trećem kvartalu 2013. godine, uvećavajući organski rast iz kvartala u kvartal. Istovremeno smo znatno uvećali prihod i profitabilnost, sa korigovanom EBIT maržom koja po prvi put premašuje 16 odsto", izjavio je izvršni direktor Henkela, Kasper Rorsted. "Ostvarili smo solidnu organsku prodaju u svim poslovnim sektorima i regionima, dok su rastuća tržišta još jednom pokazala posebno dinamičan razvoj. Ipak, efekti strane razmene su imali negativan uticaj na zabeleženu prodaju."

Henkelova prodaja u trećem kvartalu 2013. godine iznosila je 4,2 milijarde evra, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu usled negativnih efekata strane razmene koja iznosi 6,7 odsto. Organski rast prodaje, koji isključuje uticaj kursne razlike i akvizicija/prodaja, dostigao je 4,2 procenta. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit povećan je za 6,5 odsto, sa 631 miliona evra na 672 miliona evra. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) povećan je za 1,4 procentna poena, sa 14,7 na 16,1 odsto. Zabeležen prihod od prodaje iznosio je 15,5 odsto, u odnosu na 13,6 odsto u istom periodu prošle godine. Neto prihod u ovom kvartalu je porastao za 16,7 odsto – sa 402 miliona evra na 469 miliona evra.