VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992. >

Gmizaće dok se ne usmrde

KOČA POPOVIĆ - Zapisi iz pokojne prošlosti: "Vreme" je ekskluzivno, od decembra 1991. do februara ove godine, objavljivalo izvode iz dnevničkih beleški Koče Popovića. Počevši od ovog broja pa u nekoliko narednih objavićemo beleške iz najnovijeg, najburnijeg perioda, iz vremena "suludog", kako je pisao Koča Popović

Poned., 19. V (1989) -10.15

Baš niko od naših republičkih glavuča da se "kladi" na jugoslovenstvo! Svi zaglibljeni teški provincijalci! Šta značimo rastureni i pred sobom i svetom?! Svako hoće da nametne svoju "pravdu". Zamislite koliko bi Srbi ili. Slovenci mogli dobiti od svog zalaganja za Jugu. Naročito privlačeći mlade.

Šta bismo značili raspadnuti? A svako može da pronađe "slavni most" u prošlosti!

Tu smo gde se Evropa nalazila u dalekoj, a i bližoj prošlosti. A to sada prevazilazi! Dok mi utonuli u svoju, po pravilu tužnu, prošlost!

Zaslepljenici. a la Ćosić, koji negiraju i smisao, stvarno veličanstvene, NOB! Tačno je danas ubrzo potopila ideologija iz prošlog veka Neka Srbija i postane "velika", kakav bi međunarodni značaj mogla imati (posle jugosl. raspada)?! A kamoli sićušna i. u pogledu s Evropom, zaostala Slovenija? (Baška sve provincijalne fabrike automobila, lekova, itd...) ... umesto da se izvrši racionalna raspodela posla koja bi svakom bila od koristi... ali svi žele da. u proizvodnji, budu samozadovoljni, nezavisno od toga gde postoje rude, a gde pšenica... = Slepci!... ne vide. Itd.... ponošenjem, svugde, velikim porazima. ... od Gubca do Kosova! ... nekoliko vekova zakašnjenja... jedan od izraza svega toga = inflacija = ne smemo da uočimo i rešavamo prave probleme ... iživljavamo se međusobnim svađama i psovanjem — pretnjama ... Proliferacija većih i manjih "voždova"... radi lične vlasti... Suludo!... ("Suludo"... oni će gmizati u svojim sitnim nacionalizmima dok se ne usmrde!...), (... sa svojim ćoškastim glavama bez sposobnosti nasmejka... svojim iskrenim i pišljivim zatucanostima o totalnoj izuzetnosti svog naciona...) (... do samog groba i pokopa...) (... svako cmizdri na svojoj njivici... totalno programiran i određen svojim mestom. rođenjem (= p. m.) (... s ove strane reke sam "ovo", s druge strane "ono"...) (..."ovde" se jede kavurma. "tamo" zelje...) (... međusobno se pojedite, ali pazeći da ne pokvarite stomak ) (... kako je to divno i slavno što si bio

poražen na Kosovu!...) (... a skoro sramotno što si pobedio na Sutjesci = izbrisana tragika!...) (... jer prvo je svima Srbija, a drugo samo i tek svima Jugoslavija., i to pre-avnoj-ska, tj. zločinačka!...) (... Dobrica = Srđa Zlopogleđa... a i ne priliči proroku da se smeška... ni "voždu"...) (Cer da. Solunski front ne!...)

Hitler je, povodom Austrije, rekao "Dva oka u glavi"

Hvala "Gedži"! Dobro sahranio — potkopao srbovanje! Usput pokazao i jasno i koje! Je li u stanju da se zbog toga "njupa"? Ne verujem. Suviše je zadrigao... Otišao, i za ovdašnje, predaleko. Čisti "Blut und Boden"! ... A Slovenci, pored ostalog, budale!... Hitler je. povodom Austrije, rekao "Dva oka u glavi"...

Za ručkom sa Bajom (Antunovićem) ohrabrujuće. Sve što se događa Srbima savršeno razume. A o "ovdašnjim" prilikama i konkretnim događajima zna neuporedivo više nego mi. I on misli da je demistifikacija, tiho i sporo, otpočela. Reče da je i Bakočević "u zasada opreznoj nemilosti". Uživa suviše simpatija ovde = nepodnošljiv suparnik konkurent. (Čak iako ne ugrožava direktno...)

—; Rista reče — ne ovim rečima da se već pojavljuju — postoje oni koji znaju da "vožd" umire, ali ne usuđuju se da (mu) kažu.

... "Olako obećana brzina" svela se na brzinu pucanja i "mera izolacije"!...

Petak, 23. VI, 17.00

Dobro, kaže, za ručkom Baja A. da jučerašnji jugosl.(ovenski) intonirani odgovor

Slobodan danas naš Čaušesku!... = luđak + zadrta i lukava budala!...

(... lukavost ne mora da ide zajedno sa minimumom pameti...)

Predsedništva Srbije može biti ograđivanje od Dobrice! Otišao predaleko, razgolitio prave ciljeve, grubo zanemario taktiku. A plus, suviše se javno ispoljio kao konkurent "voždu". Mila dobro kaže: suviše je opasan, jer je priznati veliki pisac; a. u poređenju, vožd nije niko i ništa.

"Načisto" za primanje nagrade.

Vaše dodeljivanje nagrade (za knjigu "Beleške o ratovanju", nap. pr.) me je (duboko) iznenadilo. Nisam baš siguran da sam je zaslužio. Nagrađeni tekst je napisan pre skoro pedeset godina. Ako ste ga precenili — tešim se — promašaj je više Vaš, nego moj! Hvala.

Pobedili smo u NOR-u zato što smo bili ujedinjeni. Dobro se sećam: na slovenačkim kućama u blizini Trsta 1945. pisalo je "Tukaj Jugoslavija". Širom naše zemlje, osećanje je bilo isto.

Naša Nerealnost jurišanja na nebo pokazala se kao jedino realna. To nisu mogli očekivati ni predvideti ni nadmeni i okrutni okupatori ni njihove mračne sluge.

Bili smo jedina snaga u zemlji koja se borila i izborila za jedinstvenu Jugoslaviju. A sada nam skoro prete da pođemo putem (okupatora i) kvislinga: da se jadno pružamo svako u svoj tupoglavi "Blut und Boden"?!

Još da ovo kažem: Dešava se da veliki.

Dobrica = Srđa Zlopogleđa... a i ne priliči proroku da se smeška... ni "voždu"

davni porazi zbog stvarne veličine njihove tragike duže i jače gotovo prirodno zbog tragike .. pritiskaju i nadahnjuju narodno osećanje i sećanje nego nedavne velike pobede. Jer veličina i slava pobede lakše potisne cenu kojom je plaćena.

Šta nas je posle snašlo, o tome neću ovde govoriti. Svi znamo dokle smo stigli. Ostaje nam da se ipak nadamo boljitku.

Da završim rečima moje nedavne poruke povodom Sutjeske: "Svugde, na zajedničkom tlu. zajedničke domovine, nad bezbrojnim našim imenim i bezimenim grobovima, raste ista rođena trava i isto prkosno poljsko cveće".

Hvala!

Četvrtak, 29. VI-19.15

— Vredelo bi napisati "Politici". Event. i "NIN-u".

Možete li nam objasniti zašto je Sl. M. na Kosovu prećutao Cer, odbranu Beograda u I svetskom ratu. i Kajmakčalan? Zašto nije ni spomenuo NOB?

/Nadam se da ćete ovo moje pitanje usuditi se da objavite. S eventualnim Vašim odgovorom — objašnjenjem/

Srbin, prvoborac, K. K.

Sreda, 12. VII —10.30

Još o konfederaciji.

Totalno izmišljena opasnost kod nas. Reč je 0 civilizacijskoj zrelosti.

Mi nismo sposobni ni za federaciju. Kamoli za konfed. ... Jer nema za podlogu — preduslov nikakvo zajedništvo — "jedinstvo" (bar državno...). " i

11.30

Čitati novine sada košmar.

počelo i ograđivanje od ponašanja "nekih" u Kninu.

Kolegijum "Borbe" se brani.

L. otišla u V MA.... Zbog toga i novina gubim kontrolu nad sobom.

Sinoć TV javlja da je, u 82. g., umro Lorens Olivije.

Dokle će trajati?

Šta ako L. umre?! Ja to ne mogu podneti.

13.15

L se vratila iz VMA. Ništa ozbiljno. Starost.

-Zar nam nije socijalistički dovoljno što smo imali kult jedne ličnosti, koja je neko vreme bila stvarno izuzetna?!... a ipak nikako "'je zasluživala "kult". = socijal. zakonitost.

Ne kupovati više novine!

Smolej danas kuka što ih Hrvatska ne podupire = polit. kreten!

U Kninu prekardašena svaka mera! Valjda će i razni Kneževići početi to da uviđaju...

Postavio mi je nedavno pitanje da li ja to optužujem srpsko rukovodstvo za fašizam. Nisam mu dobro odgovorio. Trebalo mu je reći: "Ja sam napisao što sam napisao, a svako ima pravo da tumači kako hoće!"

Milijanu (od Rajine slike u novinama umesto moje) treba reći otprilike: "To je isto kao kad bi ispod tvoje slike napisali Šolević..."

Juga je na putu punog rasturanja. Najviše tome doprinose Srbi, a zatim Slovenci. U stvari, ni jedni ni drugi nisu dovoljno protiv izdvajanja. Najtužnije i najružnije je što bi nam tako možda bilo i bolje!

Kardelj je zasejao opasno i to veliko zlo seme!

Obzirom na sadašnje okolnosti predlažem rehabilitaciju popa Dujića.

A dolaze u obzir i Draža Mih. i Nedić. I Draže i Nikolaja (Velimirovića, prim. pr.) je u toku (Vuk Drašković). Ipak su se borili za srpsku stvar. (Ovo poslati nekim novinama?)

25. VIII

Odlično spavao.

Juče se iz Supetra (?) javili Marko i Latinka.

Pročitao "Nin". A. Petrov napada Kardelja. U razgovoru sa Staljinom, 47., odrekao se Kosova....

Juče privatnik. Srbin iz okoline Kuršumlije (mladić = 26. g.), sredio naše telefone. Naplatio 130-140 miliona dinara. Neka! Mladić razume potpunu pogubnost voždove politike. Spreman je za odlazak u inostranstvo. U pravu je!

Koliko sam kriv u predratnom obračunu sa "trockistima"? Zatucan. A izveli Revoluciju. (Lasić)

Nije smetalo Krleži da, posle rata, bude Titov intimus!!!

13.00

Jedna primedba

Potpuno su besmislene razne i mnogobrojne tvrdnje i insinuacije u našoj publicistici i javnosti daje naša zemlja na putu konfederalizacije. Za konfederaciju nužan je preduslov neuporedivo viši civilizacijski i demokratski nivo.

Mi nismo sposobni ni za federaciju.

Kako stvari sada idu, mnogo smo bliži raspadu i rasulu.

KP.

17.00

Ovaj tekstić šaljem danas "Danas-u". Očekujem da će biti valorizovan (i istaknut, korišćen). Tako prosta istina a dosad neuočena!

"Olako shvaćena hitrina" i dobro sprovedena budalaština!

VI., 29. VIII-11.15

Danas Lepin rođendan. Ujutru sam je poljubio dok je spavala. Srce! ■

U FOTO GLARIJI možete videti skenirani tekst Koče Popovića: Dnevnik iz zaboravljene prošlosti (VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA